Huvud digital kameror Varför lagras foton i en DCIM-mapp?
digital kameror

Varför lagras foton i en DCIM-mapp?

Varför lagras foton i en DCIM-mapp?
Anonim

Varje digital fotograferingsenhet använder DCIM-mappen - men varför?

 • Guider och handledning
 • tips och tricks
 • Nyckelbegrepp
 • Tips för mobilfotografering
 • byTim Fisher

  Tim Fisher har 30+ års erfarenhet av professionell teknikstöd. Han skriver felsökningsinnehåll och är chef för.

  76

  76 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Om du har en digitalkamera av något slag och har lagt uppmärksamhet åt hur den lagrar de foton du har tagit, kanske du har märkt att de finns i en DCIM-mapp.

  Vad du kanske inte har insett är att nästan alla digitala kameror, oavsett om det är fickform eller den professionella DSLR-sorten, använder samma mapp.

  Vill du höra något ännu mer förvånande? Medan du antagligen använder appar för att visa, redigera och dela fotona du tar med din smartphone eller surfplatta, lagras dessa foton också i din telefon i en DCIM-mapp.

  Så vad är så speciellt med den allestädes närvarande akronymen att varje företag verkar hålla med är så viktigt att de alla måste använda den för dina foton?

  DCIM-mappen är inte relaterad till filformatet förkortat DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine). DCIM står också för andra tekniska termer som bildhantering av digitalkameror och internminne för digital kamera.

  Varför DCIM och inte "foton"?

  DCIM står för Digital Camera IMages, vilket förmodligen hjälper den här mappen att göra lite mer meningsfullt. Något som Foton eller bilder skulle vara mycket tydligare och lättare att upptäcka, men det finns en anledning till DCIM-valet.

  Den konsekventa namnet på fotolagringsplatsen för digitala kameror som DCIM definieras som en del av specifikationerna för DCF (Design Rule for Camera File System), som har antagits av så många kameraproducenter att det praktiskt taget är en industristandard.

  Eftersom DCF-specifikationerna är så vanligt, är utvecklare av det fotohanteringsprogram som du har på din dator och fotoredigerings- och delningsappar som du laddat ner till din telefon, alla bekväma att programmera sina verktyg för att fokusera fotosökningsinsatser på DCIM-mappen.

  Denna konsistens uppmuntrar andra tillverkare av kamera- och smarttelefoner och i sin tur ännu fler program- och apputvecklare att hålla sig till denna DCIM-lagringsvanor.

  DCF-specifikationen dikterar mer än bara den mapp som foton skrivs till. Det säger också att dessa SD-kort måste använda ett specifikt filsystem när de är formaterade (en av de många FAT-filsystemversionerna) och att underkataloger och filnamn som används för de sparade fotona följer ett specifikt mönster.

  Enligt DCF-standarden kan det skrivskyddsattributet användas på filer och mappar för att skydda dem från att raderas vid olyckor. Det är det enda attributet som standarden har uttalat som viktigt.

  DCIM-mappen kan ha flera kataloger med en namnkonvention som börjar med ett unikt nummer följt av fem alfanumeriska tecken, som 483ADFEG. Kameratillverkare använder vanligtvis förval som är valda för att indikera att fotona tagits av kameraproducenten.

  Inom mapparna finns filer som namnges med fyra alfanumeriska tecken följt av ett nummer mellan 0001 och 9999.

  Till exempel kan en kamera med en DCIM-rotmapp ha en undermapp som heter 850ADFEG, och inuti den mappen kan filer som heter ADFE0001.JPG, ADFE0002.JPG, etc.

  Alla dessa regler gör det mycket lättare att arbeta med dina foton på andra enheter och med annan programvara än om varje tillverkare hade sina egna regler.

  När din DCIM-mapp blir en DCIM-fil

  Med tanke på det unika och värdet som varje personligt foto vi tar har, eller har potential att ha, inträffar en särskilt smärtsam upplevelse när dina foton försvinner på grund av tekniska problem av något slag.

  Ett problem som kan uppstå tidigt i processen med att njuta av de foton du tog är en korruption av filerna på lagringsenheten - till exempel SD-kortet. Detta kan hända när kortet fortfarande finns i kameran, eller om det kan inträffa när det är isatt i en annan enhet, t.ex. din dator eller skrivare.

  Det finns många olika orsaker till att korruption som detta inträffar, men resultatet ser vanligtvis ut som en av dessa tre situationer:

  1. En eller två bilder kan inte visas.

   I den här situationen finns det ofta ingenting du kan göra. Ta bilderna som du kan se på kortet och byt sedan ut kortet. Om det händer igen har du troligtvis ett problem med kameran eller fotograferingsenheten du använder.

  2. Det finns inga foton på kortet alls.

   Detta kan innebära att kameran aldrig spelade in bilderna, i vilket fall det är klokt att byta ut enheten, eller att det kan innebära att filsystemet är skadat.

  3. DCIM-mappen är inte en mapp men är nu en enda, stor fil, vilket nästan alltid betyder att filsystemet är skadat.

   Så lika som # 2 och # 3 är, åtminstone om DCIM-mappen finns som en fil, kan du känna dig ganska bekväm att bilderna är där, de är bara inte i en form som du kan komma åt just nu.

   I antingen nr 2 eller nr 3 måste du söka hjälp av ett dedikerat filsystemreparationsverktyg som Magic FAT Recovery. Om ett filsystem är källan till problemet kan det här programmet hjälpa till.

   Om du har turen att få Magic FAT Recovery att träna, se till att omformatera SD-kortet när du har säkerhetskopierat dina foton. Du kan göra det antingen med kamerans inbyggda formateringsverktyg eller i Windows eller macOS.

   Om du formaterar kortet själv, formaterar du det med FAT32 eller exFAT om kortet är över 2 GB. Alla FAT-system (FAT16, FAT12, exFAT, etc.) kommer att göra om det är mindre än 2 GB.