Huvud Ny & nästa Vad är vitbrus?
Ny & nästa

Vad är vitbrus?

Vad är vitbrus?
Anonim

Detta teknologiska undrar hjälper människor att sova, men hur fungerar det egentligen?

 • 5G trådlös
 • 3D-design
 • 3d-utskrivning
 • Smart hem
 • Raspberry Pi
 • av Jon Martindale

  Jon Martindale har varit en teknisk författare i mer än 10 år. Han är skriven för publikationer som Digital Trends, KitGuru och ITProPortal.

  Shhhh. Det är inte ljudet från havet eller en medarbetare som försöker vissla, det är det avkopplande, isolerande ljudet från vitt brus. Det konstiga fenomenet att lyssna på motsvarande aktiv ingenting är mer populärt idag än någonsin tidigare, och för många människor är det otroligt avslappnande.

  Men vad är vitbrus, och varför gillar folk att lyssna på det så mycket?

  Hur låter vitbrus?

  Även om vitt brus traditionellt kan kännetecknas av det knäckande surret som kan höras om du ställde in din TV på fel sätt, är tekniskt vitt ljud vilket som helst ljud med varierande frekvens med en jämn spektraltäthet. På ett mer praktiskt sätt är vitt brus något konsekvent ljud som din hjärna kommer att tolka som en solid kropp av obemärkt ljud, snarare än individuella frekvenser.

  Detta är viktigt eftersom vitbrusens huvudsakliga syfte är att inte höras. Det kan låta löjligt, men många använder det för att hjälpa dem att studera, slappna av eller somna, eftersom det hjälper dem att effektivt slappna av den hörande delen av hjärnan för att fokusera på en annan uppgift.

  Så, vad låter vitt ljud ut? Ingenting, efter ett tag. Men i allmänhet kan vitt brus vara allt som är konsekvent och ligger i bakgrunden av ditt medvetande. För många är detta något lika täckande som den surrande TV-statiken som vi nämnde ovan. För andra kan det vara ljudet av regn på taket, en svängande fläkt eller till och med ljudet från universum självt - så kallade himmelska vita bruset.

  Vad används vitbrus?

  Förutom avslappnande, har vitt brus också använts i produktionen av elektronisk musik, ofta med viss grad av filtrering för att skapa en annan typ av ljud helt och hållet.

  Vitt brus kan också användas för att testa ljudutrustning eller för att generera riktigt slumpmässiga nummer för lotterier eller vissa datorprogram. Det har till och med funnits en del användning vid behandling av tinnitus, vilket hjälper de med det irriterande kroniska tillståndet att stämma av de distraherande ljud som har tagits i öronen.

  Vad sägs om rosa brus?

  Vitt brus är i hög grad en platt linje auditoriskt, men det finns andra färgade varianter som skiljer sig så lite. För människor som använder vitt brus för sina olika applikationer kan dessa varianter vara mer effektiva.

  Rosa brus är ett av de mest kända och skiljer sig från vitt brus genom att dess spektraltäthet är omvänt proportionell mot signalens frekvens snarare än lika intensitet som den. Detta innebär att de lägre frekvenserna i rosa brus är högre än de högre frekvenserna, vilket kan skapa ett ljud som har en djupare känsla för det. Många tycker att detta är mer bekvämt eller naturligt ljudande än vitt brus.

  Brunt brus är en annan vanlig form av vitt brus, ibland kallat brunt brus eller rött brus. Det är baserat på Brownian Motion och ger ett ännu djupare ljud än rosa brus.

  Vad är en vitbrusmaskin?

  En vitbrusmaskin är varje hårdvara (eller påstås programvara) som producerar ljud som överensstämmer med den gemensamma tolkningen av vitt brus. Det täcker allt från baby-sömnenheter som spelar ljudet av rinnande vatten, till 10-timmars YouTube-videor med bakgrundsstrålningsljud från kosmos.

  Det finns också ett antal vita brusappar som kan laddas ner från respektive App Store och Google Play Store, som erbjuder snabb och enkel tillgång till vitbrus i alla dess olika färger och konfigurationer.

  Är vitt brus skadligt?

  Det korta svaret är: nej. Men som med alla hälso rekommendationer, finns det vissa varningar. Vitt brus i höga volymer (tror 100 decibel eller högre) har kopplats till vissa skador på de små hårstrån i det mänskliga örat och kan leda till hörselnedsättning i framtiden. Det finns också några förslag på att bebisar som sover med vitt brus genom natten (i motsats till att de bara används för att hjälpa dem att nicka) kan leda till en långsammare utveckling i de hörande delarna av deras hjärnor.

  Dessa är dock ofta ganska begränsade studier, och i de flesta fall är de fokuserade på djur snarare än människor. Det bästa alternativet är att hålla vitt ljudvolym av alla slag på en behaglig nivå, och försök att inte lämna den igång över natten med ett barn eller ett barn. Att låta dina barn vänja sig att sova igenom den udda bang som du gör efter sänggåendet kommer ju att göra ditt liv mycket lättare.