Huvud Internet & nätverk Vad är en server?
Internet & nätverk

Vad är en server?

Vad är en server?
Anonim

Internet skulle inte existera utan servrar

Image

Ordet kluster används i stor utsträckning i datornätverk för att hänvisa till en implementering av delade datoressurser. Vanligtvis integrerar ett kluster resurserna för två eller flera datorenheter som annars skulle kunna fungera separat för något gemensamt syfte (ofta en arbetsstation eller serverenhet).

En webbservergård är en samling nätverksservrar som har tillgång till innehåll på samma webbplats. De fungerar som ett kluster konceptuellt. Emellertid diskuterar purister den tekniska klassificeringen av en servergård som ett kluster, beroende på detaljerna i hårdvaru- och mjukvarukonfigurationen.

Servrar hemma

Image

Eftersom servrar bara är mjukvara kan människor köra servrar hemma, antingen bara tillgängliga för enheter anslutna till sitt hemnätverk eller till enheter utanför nätverket.

Exempelvis använder vissa nätverksmedvetna hårddiskar protokollet Network Attached Storage-servern för att låta olika datorer i hemnätverket få åtkomst till en delad uppsättning filer.

Plex mediaserverprogramvara hjälper användare att konsumera digitala medier på TV-apparater och underhållningsenheter oavsett om data finns i molnet eller en lokal dator.

Ins-and-outs av mjukvarulösningar för mediaserver

Om ditt nätverk är konfigurerat på ett visst sätt för att tillåta port framåt, kan du acceptera inkommande förfrågningar utanför ditt nätverk för att din hemserver ska fungera som en server från ett stort företag som Facebook eller Google (där vem som helst kan komma åt dina resurser).

Men inte alla hemdatorer och internetanslutningar är lämpliga för mycket trafik; bandbredd, lagring, RAM och andra systemresurser är faktorer som påverkar hur stor hemserver du verkligen kan stödja. De flesta operativsystem hemma är också ogiltiga för serverrelaterade funktioner.

Mer information om servrar

Eftersom driftstid är avgörande för de flesta servrar är de inte utformade för att stänga utan körs istället dygnet runt.

Men servrar går ibland avsiktligt ned för schemalagda underhåll, varför vissa webbplatser och tjänster meddelar sina användare om schemalagd driftstopp eller schemalagt underhåll. Servrar kan också sluta oavsiktligt under något som en DDoS-attack.

En webbserver som rapporterar ett fel på grund av driftstopp - oavsett om det är avsiktligt eller inte - kan göra det med en standard HTTP-statuskod.

När en webbserver tar bort information permanent, eller till och med tillfälligt, kan du fortfarande komma åt dessa filer om en tredje parts tjänst arkiverade den. Wayback Machine är ett exempel på en webbarkiverare som lagrar ögonblicksbilder av webbsidor och filer lagrade på webbservrar.

Stora företag som har många servrar brukar inte komma åt dem lokalt, som med ett tangentbord och mus, utan istället via fjärråtkomst. Dessa servrar är ibland virtuella maskiner, vilket innebär att en lagringsenhet kan vara värd för flera servrar, vilket sparar fysiskt utrymme och pengar.