Huvud fönster Vad är en PSD-fil?
fönster

Vad är en PSD-fil?

Vad är en PSD-fil?
Anonim

Hur man öppnar, redigerar och konverterar PSD-filer

IrfanView, PSD Viewer och Apples QuickTime Picture Viewer - en del av deras gratis QuickTime-program - kommer också att öppna PSD-filer, men du kan inte använda dem för att redigera PSD-filen. Du kommer inte heller ha någon form av lagerstöd eftersom de bara fungerar som PSD-tittare.

Apple Preview, som ingår i macOS, bör kunna öppna PSD-filer som standard.

Om programmet som automatiskt öppnar PSD-filer på din Windows-dator inte är det du vill öppna dem som standard är det ganska enkelt att ändra det. Se vårt sätt att ändra standardprogrammet för en specifik filändelseguide för hjälp.

Hur konverterar jag en PSD-fil

Det vanligaste skälet till att konvertera en PSD-fil är förmodligen så att du kan använda den som en vanlig bildfil, som en JPG-, PNG-, BMP- eller GIF-fil, kanske. På så sätt kan du ladda upp bilden online (många webbplatser accepterar inte PSD-filer) eller skicka den via e-post så att den kan öppnas på datorer som inte använder PSD-öppare.

Om du har Photoshop på din dator är det extremt enkelt att konvertera en PSD-fil till ett bildfilformat: använd menyalternativet File > Save As ….

Om du inte har Photoshop är ett snabbt sätt att konvertera en PSD-fil till PNG, JPEG, SVG (vektor), GIF eller WEBP genom Photopeas fil > Exportera som alternativ.

De flesta av programmen ovanifrån som stöder redigering eller visning av PSD-filer kan konvertera PSD till ett annat format med en liknande process som Photoshop och Photopea.

Ett annat alternativ för att konvertera PSD-filer är genom ett gratis bildkonverteringsprogram.

Du bör veta att konvertering av en PSD-fil till en vanlig bildfil kommer att plattas ut eller slå samman alla lager till en enskiktsfil för att konverteringen ska ske. Det betyder att när du konverterar en PSD-fil finns det inget sätt att någonsin konvertera den tillbaka till PSD för att använda lagren igen. Du kan undvika detta genom att hålla den ursprungliga .PSD-filen bredvid dina konverterade versioner av den.

Mer information om PSD-filer

PSD-filer har en maximal höjd och bredd på 30 000 pixlar samt en maximal storlek på 2 GB.

Ett liknande format som PSD är PSB (Adobe Photoshop Large Document-fil), som stöder större bilder, upp till 300 000 pixlar och filstorlekar upp till cirka 4 exabyter (4 miljarder GB).

Adobe har en del avancerad läsning av PSD-filformatet i Adobe Photoshop File Format Specification dokument på deras webbplats.

Kom ihåg att vissa filändelser ser ut som .PSD men har inget att göra med det här bildformatet. WPS, XSD och PPS är några exempel. Kontrollera filändelsen för att vara säker på att den läser .PSD innan du drar slutsatsen att du inte kan öppna filen med PSD-programmen ovan.