Huvud digital kameror Vad är en Point and Shoot-kamera?
digital kameror

Vad är en Point and Shoot-kamera?

Vad är en Point and Shoot-kamera?
Anonim

Vill du ta bilder utan att tänka? En kompakt kamera är allt du behöver

De flesta pek- och skjutkameror har kommit fram till den punkt där det finns några halvmanuella kontroller att välja mellan, om fotografen önskar. Scenlägen är till exempel ett populärt sätt att säkerställa att du kommer att få bästa möjliga foto under vissa förhållanden, som fotografering av landskapsfotografering, bilder av blommor och grönska eller porträtt av vänner och familj.

Möjligheten att ansluta till ett trådlöst nätverk via Wi-Fi eller till en annan enhet via Bluetooth är en annan funktion som har lagts till för att peka och skjuta kameror för att göra dem mer användbara. Användare kan automatiskt skicka bilder till sin smartphone, dator, sociala medier eller molnlagring utan att tänka på det. Att redigera direkt från kamerans LCD-skärm och skriva ut direkt från kameran är också funktioner som amatörfotografer tycker är användbara.

Ytterligare funktioner som de flesta pek- och skjutkameror har:

  • Kompakt storlek som underlättar att bära en punkt och fotografera kameran i nästan alla situationer.
  • GPS för att märka den plats där en bild tas.
  • Bildstabilisering för att säkerställa att varje bild är kristallklar.
  • Ansiktsdetektering som nästan garanterar varje ansikte i en bild kommer att vara i fokus.
  • Leendetektion som varnar dig när någon i ramen inte ler.
  • Digital zoomfunktioner som gör att du kan fokusera på motiv långt på avstånd eller få fantastiska närbilder.
  • 4K HD-videofunktioner så att du kan spela hemmafilmer eller stillbilder från samma enhet.
  • Sociala medier laddas upp direkt från kameran så att du inte behöver vänta med att dela dina bilder.
  • Fjärrsökare som låter dig välja (och fokusera) dina bilder direkt från en smartphone eller bord.

Nackdelarna med Point and Shoot

Medan pek- och fotokameror är bra för fotografer som bara vill ta en snabb bild, är de förmodligen inte det rätta valet för alla som vill ha mer kontroll över bilderna de tar. Till exempel gör det möjligt för fotografen att kontrollera fältdjupet. Allt i ramen är i fokus eller ingenting är.

De flesta pek- och fotokameror har också fantastiska digitala skärmar och zoomfunktioner, men ingen optisk sökare och mycket mindre optisk zoomfunktioner. För fotografer som är intresserade av att zooma in i ett element i en bild, kan detta vara nedslående eftersom digital zoom använder mjukvarufunktioner för att "fylla i" pixlar i en bild som kan leda till en något suddig, ofokuserad bild när du förstorar den. Optisk zoom å andra sidan åstadkoms med kamerahårdvaran, så att den bild som tas är den faktiska bilden och kommer att se mycket bättre ut när den förstoras.

Pek- och skjutkameror är också vanligtvis ett dåligt val för alla som vill ta actionbilder. Till exempel, om ditt huvudmål med en kamera är att ta fantastiska bilder av din spirande fotbollsstjärna, kan du bli besviken med en punkt och skjuta kamera. De flesta tillåter inte manuell kontroll av slutartiderna, så när du klickar på bilden kan den inte "ta" tillräckligt snabbt för att ta en skarp och tydlig bild. Det du slutar med istället är någon grad av oskärpa, vilket kan vara användbart i konstnärlig fotografering, men inte om du vill ta en tydlig bild av din idrottsman som sparkar det vinnande målet.

Peka och skjuta prissättning

Vid en tidpunkt var prissättningen där point and shoot-kameror verkligen vann dagen. Det är fortfarande inte ovanligt att plocka upp en poäng och skjuta kamera för under $ 100. Det finns emellertid också pek- och skjutkameror på marknaden som kan kosta nästan lika mycket som en ingångsbryggkamera eller DSLR-kamera.

Med tanke på det, hur väljer du vilken kamera som är bäst? Frågan är verkligen en fråga om kontroll. Vill du kunna ta några snabba bilder här och där med viss säkerhet att skottet kommer att bli tydligt och i fokus? Om ja, kommer en point and shoot förmodligen att göra allt du behöver för att göra.

Om du är intresserad av mer kontroll, vill ha optisk zoomfunktioner eller planerar att fotografera actionbilder ofta, är en brokamera eller en DSLR ett bättre alternativ.