Huvud fönster Vad är en PNG-fil?
fönster

Vad är en PNG-fil?

Vad är en PNG-fil?
Anonim

Hur man öppnar, redigerar och konverterar PNG-filer

Standardfotoprogrammet i Windows används ofta för att öppna PNG-filer eftersom det ingår som en del av en standardinstallation i Windows, men det finns många andra sätt att visa en.

Alla webbläsare (som Chrome, Firefox, Internet Explorer etc.) kommer automatiskt att visa PNG-filer som du öppnar från internet, vilket innebär att du inte behöver ladda ner alla PNG-filer du vill titta på online. Du kan också använda webbläsaren för att öppna PNG-filer från din dator genom att använda Ctrl + O- tangentbordskombinationen för att söka efter filen.

De flesta webbläsare stöder också dra och släpp, så du kanske bara kan dra PNG-filen till webbläsaren för att öppna den.

Det finns också flera fristående filöppnare, grafiska verktyg och tjänster som öppnar PNG-filer. Några populära är XnView, IrfanView, FastStone Image Viewer, Google Drive, Eye of GNOME och gThumb.

För att redigera PNG-filer kan XnView-programmet som just nämnts användas, liksom Microsoft Windows inkluderade grafikprogram som heter Paint, Windows 10 Paint 3D-verktyget, det populära GIMP-verktyget och det mycket populära (och mycket inte gratis) Adobe Photoshop .

Med tanke på antalet program som öppnar PNG-filer, och att du mycket troligt har minst två installerade just nu, finns det en mycket verklig chans att det som är inställt för att öppna dem som standard (dvs. när du dubbelklickar eller dubbelklickar på en) är inte den du vill använda.

Om du tycker att så är fallet, se min Hur man ändrar filassociationer i Windows-handledning för detaljerade instruktioner om hur du ändrar det "standard" PNG-programmet.

Hur konverterar jag en PNG-fil

Förmodligen kan varje enskild bildfilkonverterare som du stöter på konvertera en PNG-fil till ett annat format (som JPG, PDF, ICO, GIF, BMP, TIF, etc.). Det finns flera alternativ i vår lista över program för programvara för gratis bildkonverterare, inklusive några online-PNG-omvandlare som FileZigZag och Zamzar.

Pngtosvg.com är en webbplats som kan användas om du vill konvertera en PNG till SVG.

Ett annat alternativ för att konvertera en PNG-fil är att använda en av de bildvisare som jag redan har nämnt. Medan de huvudsakligen finns som "öppnare" av olika bildtyper, stöder några av dem att spara / exportera den öppna PNG-filen till ett annat bildformat.

När ska man använda PNG-filer

PNG-filer är ett bra format att använda men inte nödvändigtvis i alla situationer. Ibland kan en PNG vara alldeles för stor och inte bara använda onödigt hårddiskutrymme eller göra det svårare att e-post, utan kan också drastiskt bromsa en webbsida om du använder en där. Så innan du konverterar alla dina bilder till PNG (gör inte det), finns det några saker att tänka på.

Om du tänker noga på PNG-filstorlekar måste du överväga om bildkvalitetsfördelarna är tillräckligt bra för att offra det utrymmet (eller långsam inläsning av webbsidor etc.). Eftersom en PNG-fil inte komprimerar bilden som andra förlustformat som JPEG gör, minskar inte kvaliteten lika mycket när bilden är i PNG-format.

JPEG-filer är användbara när bilden har låg kontrast, men PNG: er är bättre när man hanterar skarp kontrast, som när det finns rader eller text i bilden, liksom stora områden med fast färg. Skärmbilder och illustrationer är då bäst i PNG-format medan "riktiga" foton är bäst som JPEG / JPG.

Du kan också överväga att använda PNG-format över JPEG när du har att göra med en bild som måste redigeras om och om igen. Till exempel, eftersom JPEG-formatet genomgår det som kallas generationsförlust, kommer redigering och spara filen att göra om och om igen resultera i en lägre bildkvalitet över tid. Detta är inte sant för PNG eftersom det använder förlustfri komprimering.

Mer hjälp med PNG-filer

För att göra bakgrunden transparent i en PNG, inkluderar dina alternativ automatiserade verktyg som Clipping Magic eller gratis Bakgrundsbrännarverktyg, eller nästan vilket som helst bildredigeringsprogram.

Om du till exempel har Photoshop, placera bilden i sitt eget lager, ta bort bakgrundsskiktet och använd sedan valfritt verktyg (t.ex. Eraser, Marquee, Lasso) för att radera de delar av bilden som ska vara transparent.