Huvud ny & nästa Vad är en låsskärm?
ny & nästa

Vad är en låsskärm?

Vad är en låsskärm?
Anonim

Android, iOS, PC och Mac har alla låsskärmar. Är de användbara?

 • 5G trådlös
 • 3D-design
 • 3d-utskrivning
 • Smart hem
 • Raspberry Pi
 • av Daniel Nations

  Daniel Nations har varit en teknisk journalist sedan 1994. Hans arbete har dykt upp i Computer Currents, The Examiner, The Spruce och andra publikationer.

  31

  31 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Låsskärmen har funnits nästan lika länge som datorn, men i dessa tider där mobila enheter är så sammanflätade i våra dagliga liv har förmågan att låsa våra enheter aldrig varit viktigare. Den moderna låsskärmen är en utveckling av den gamla inloggningsskärmen och tjänar ett liknande syfte: det hindrar en person från att använda vår enhet om de inte känner till lösenordet eller lösenordet.

  Men en enhet behöver inte lösenord för att en låsskärm ska vara till hjälp. En mycket viktig aspekt av en låsskärm på våra smartphones är att hindra oss från att av misstag skicka kommandon när det fortfarande finns i fickan. Medan låsskärmen inte har gjort rumpskyddet helt föråldrat, har processen att låsa upp telefonen med en specifik gest verkligen gjort det mycket sällsyntare.

  Låsskärmar kan också ge oss snabb information utan att behöva låsa upp våra enheter. IPhone- och Android-baserade smartphones som Samsung Galaxy-serien och Google Pixel kan visa oss tid, händelser i vår kalender, nya textmeddelanden och andra meddelanden utan att någonsin behöva låsa upp enheten.

  Och låt oss inte glömma datorer och Mac-datorer. Låsskärmar kan ibland verka synonyma med smartphones och surfplattor, men våra datorer och bärbara datorer har också en skärm som kräver att vi loggar in för att låsa upp datorn.

  Windows-låsskärmen

  Windows har kantat sig närmare och närmare de låsskärmar vi ser på våra smartphones och bärbara datorer eftersom hybrid surfplattor / bärbara datorer som Microsoft Surface har blivit mer populära. Windows-låsskärmen är inte riktigt lika funktionell som en smarttelefon, men förutom att låsa oönskade besökare från en dator kan den visa ett utdrag av information som hur många olästa e-postmeddelanden vi har väntar på oss.

  Windows-låsskärmen kräver vanligtvis ett lösenord för att låsa upp. Lösenordet är kopplat till ett konto och ställs in när du ställer in datorn. Inmatningsrutan för den visas när du klickar på låsskärmen.

  Låt oss titta på Windows 10 och hur dess låsskärm fungerar.

  • Så låser du enheten : Du kanske inte är medveten om att du kan låsa din Windows 10-dator när som helst. Det är lätt att missa, men också lätt att göra. Klicka bara på Windows- knappen i det nedre vänstra hörnet, klicka på Konton- knappen från de vertikala knapparna längst till vänster och välj Lås . Kontot- knappen är märkt med namnet på det aktuella kontot, vilket vanligtvis är ditt namn.
  • Vad du ska göra om du blir låst : Om du har ett Microsoft Live-konto länkat till din inloggning kan du helt enkelt ändra lösenordet till det kontot.
  • Så här ändrar du låsinställningarna : Klicka i sökfältet bredvid Windows- knappen längst ner på skärmen och skriv "låsskärminställningar" och välj alternativet när det dyker upp i resultaten. Så enkelt är det!
  • Den bästa låsinställningen att ändra : Om du använder Microsofts kalenderapp väljer du Kalender under Välj en app för att visa detaljerad status och du kan titta på dagens möten och händelser innan du loggar in på din dator.

  Mac-låsskärmen

  Det kan tyckas konstigt att Apples Mac OS har den minsta funktionella låsskärmen, men detta är inte riktigt mycket överraskande. Funktionella låsskärmar är mer förnuftiga på mobila enheter som våra smartphones och surfplattor där vi kanske vill få lite information snabbt. Vi har i allmänhet inte så mycket bråttom när vi använder vår bärbara eller stationära dator. Och till skillnad från Microsoft förvandlar Apple inte Mac OS till ett hybrid-surfplatta / bärbar operativsystem.

  Mac-låsskärmen kräver vanligtvis ett lösenord för att låsa upp. Inmatningsrutan finns alltid i mitten av låsskärmen.

  • Så låser du enheten : Klicka på kontonamnet, som vanligtvis är ditt namn. Kontonamnet finns på höger sida av menyfältet över Mac-toppen. Klicka sedan på Login-fönstret … för att låsa Mac-datorn.
  • Vad du ska göra om du blir låst : Du kan till slut behöva ringa Apple-support, men Apple har flera metoder för att få åtkomst till din dator innan du ringer dem.
  • Så här ändrar du låsinställningarna : I Systeminställningar väljer du Säkerhet och sekretess. Du kan ändra ditt lösenord på fliken Allmänt i Säkerhet och sekretess.
  • Den bästa låsinställningen att ändra : Apple tillåter att ett litet textmeddelande visas på låsskärmen. Det här är ett utmärkt ställe att sätta ett "Om förlorat vänligen ring …" -meddelande. Du kan ställa in detta meddelande från samma allmänna skärm i Säkerhet och sekretess .

  Låsskärmen för iPhone / iPad

  IPhone och iPad: s låsskärm kan enkelt förbigås om du har Touch ID inställt för att låsa upp din telefon. De senaste enheterna registrerar ditt fingeravtryck så snabbt att om du trycker på hemknappen för att väcka din enhet kommer det ofta att ta dig förbi låsskärmen till hemskärmen. Men om du verkligen bara vill se låsskärmen kan du trycka på knappen Wake / Suspend på högra sidan av enheten. (Och oroa dig inte, vi täcker inställningen av Touch ID för att låsa upp enheten också!)

  Låsskärmen visar dina senaste textmeddelanden på huvudskärmen, men det kan göra mer än bara visa meddelanden. Här är några saker du kan göra på låsskärmen:

  • Svep från höger till vänster : Öppna kameran. Detta är utmärkt för att snabbt få det perfekta skottet.
  • Svep från vänster till höger : Öppna vyn Idag, som kan visa dig möten planerade för den dagen, aktuella nyheter etc.
  • Svep upp : Visa dina aktuella aviseringar som Apple Pay-betalningar eller Facebook-varningar. Du kan också göra en snabb kontroll av aviseringar genom att svepa ner.
  • Dra upp från botten : Öppna Kontrollpanelen, som låter dig växla inställningar som Wi-Fi eller Bluetooth, kontrollera din musik bland andra inställningar.

  Som du kan tänka dig med så mycket funktionalitet kan iOS-låsskärmen anpassas. Du kan också ställa in en anpassad bakgrundsbild i appen Foton genom att välja ett foto, knacka på knappen Dela och välja Använd som bakgrundsbild från den nedre raden med knappar i delningsarket. Du kan också låsa den med ett fyrsiffrigt eller 6-siffrigt numeriskt lösenord eller ett alfanumeriskt lösenord.

  • Så låser du enheten : Du kan trycka på knappen Wake / Suspend på höger sida om iPhone / iPad för att låsa den när som helst.
  • Vad du ska göra om du blir låst : Du kan i slutändan behöva återställa enheten och återställa den från en säkerhetskopia. Lyckligtvis finns det flera metoder för att hantera en låst iPad.
  • Så här ändrar du låsinställningarna : Starta inställningsappen och knacka på Touch ID och lösenord från menyn. På den här skärmen kan du välja vilka funktioner som ska aktiveras från låsskärmen.
  • Den bästa låsinställningen att ändra : Aktivera iPhone Unlock i Touch ID och Passcode- inställningarna för att låta Touch ID låsa upp din enhet. Du blir förvånad över hur snabbt den här funktionen fungerar, men du kommer fortfarande att behöva lösenordet första gången du loggar in efter att du startat om iPhone / iPad, så glöm inte lösenordet!

  Android-låsskärmen

  I likhet med iPhone och iPad tenderar Android-smartphones och surfplattor att visa mer användbar information än deras PC- och Mac-motsvarigheter. Eftersom varje tillverkare kan anpassa Android-upplevelsen kan dock låsskärmens detaljer ändras något från enhet till enhet. Vi tittar på "vanilj" Android, vilket är vad du ser på enheter som Google Pixel.

  Förutom att du använder ett lösenord eller ett alfanumeriskt lösenord kan du också använda ett mönster för att låsa din Android-enhet. Detta låter dig snabbt låsa upp din enhet genom att spåra det specifika linjemönstret på skärmen snarare än att lura dig med att ange bokstäver eller siffror. Du låser vanligtvis Android-enheter genom att dra upp på skärmen.

  • Svep nedåt : Öppna Kontrollpanelen, så att du kan växla inställningar som Bluetooth och flygplansläge.
  • Dra upp från mikrofonen : Aktivera Googles röstassistent.
  • Dra upp från kameran : Få snabb åtkomst till kameran.

  Android kommer inte med massor av anpassning för låsskärmen utanför boxen, men det roliga med Android-enheter är bara hur mycket du kan göra med appar. Det finns ett antal alternativa låsskärmar i Google Play-butiken, som GO Locker och Next Lock Screen.

  • Så låser du enheten : Klicka på Stäng av- knappen på höger sida av enheten.
  • Vad du ska göra om du blir låst : Du har några val när du handlar med en låst Android-enhet, men vissa beror på exakt vilken enhet som är låst.
  • Hur du ändrar låsinställningarna: Du kan ändra lösenord och lösenordstyp genom att öppna Android: s inställnings-app, välja Säkerhet under avsnittet Personligt och knacka på skärmlåset . Du kan använda den ovannämnda mönstertekniken, ett lösenord, en numerisk PIN-kod, en svepa (som kringgår alla lösenordsskydd) eller inaktivera låsskärmen helt genom att välja Ingen .
  • Inställningen för bästa lås att ändra: Du kan slå på Smart Lock om du vill hålla din enhet olåst när du är hemma eller på din person. Öppna appen Inställningar för Android-enheten, välj Säkerhet och tryck på Smart Lock . Smart Lock-inställningarna låter dig finjustera funktionen för att hålla din enhet olåst i situationer som att vara på din kropp eller på en betrodd plats, vara nära en betrodd enhet eller till och med ställa in ansikts- eller röstigenkänning.

  Ska du låsa din låsskärm?

  Det finns inget absolut ja eller nej svar på om din enhet ska kräva ett lösenord eller säkerhetskontroll för att använda det. Många av oss har det bra att lämna våra hemdatorer utan denna kontroll, men det är värt att notera att många viktiga webbplatser som Facebook eller Amazon enkelt kan loggas in av någon bara för att kontouppgifterna ofta lagras i vår webbläsare. Och ju mer funktionella våra smartphones blir, desto mer känslig information lagras i dem.

  En lösenord kan också hjälpa till att hålla barnas nyfikna händer utanför våra enheter.

  Det är oftast bäst att göra fel på sidan med försiktighet när det gäller säkerhet. Och mellan iOS: s Touch ID och Face ID-alternativ, och Android: s Smart Lock, kan säkerheten förenklas.