Huvud Antivirus Vad är en Keylogger-trojan?
Antivirus

Vad är en Keylogger-trojan?

Vad är en Keylogger-trojan?
Anonim

Vissa virus kan övervaka alla dina tangenttryckningar

Image
 • Grunderna
 • av Mary Landesman

  En teknikförfattare som utsågs till en av kvinnorna att titta på inom IT-säkerhet.

  24

  24 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  En keylogger är precis som den låter: ett program som loggar tangenttryckningar. Faran med att ha ett keylogger-virus på din dator är att det mycket enkelt kan hålla reda på varje tangenttryckning du anger via tangentbordet, och detta inkluderar alla lösenord och användarnamn.

  Vad mer är, är att en Trojan keylogger är installerad tillsammans med ett vanligt program. Trojanhästvirus är skadliga program som inte verkar farliga. De är anslutna till ett vanligt, ibland fungerande program så att det inte verkar som att något besvärligt är installerat på din dator.

  Trojan keyloggers kallas ibland keystroke malware, keylogger virus och Trojan Horse keyloggers.

  Vissa företag använder program som loggar tangenttryckningar för att hålla reda på sina anställdas datoranvändning, liksom olika föräldrakontrollprogram som loggar ett barns internetaktivitet. Dessa program är tekniskt betraktade som keyloggers men inte i skadlig mening.

  Vad gör en Keylogger Trojan?

  En keylogger övervakar och loggar varje tangenttryckning som den kan identifiera. När det har installerats håller viruset antingen koll på alla nycklar och lagrar informationen lokalt, varefter hackaren behöver fysisk åtkomst till datorn för att hämta informationen, eller så skickas loggarna över internet tillbaka till hackaren.

  En keylogger kan ta allt som den är programmerad att övervaka. Om du har ett keylogger-virus och använder ditt tangentbord för att ange information var som helst, kan du satsa på att viruset vet om det. Detta gäller oavsett om det är i ett offline-program som Microsoft Word eller en online-webbplats som ditt bank- eller sociala mediekonto.

  Vissa tangenttryckningar kan skadas från att registrera tangenttryckningarna tills en viss aktivitet har registrerats. Till exempel kan programmet vänta tills du öppnar din webbläsare och öppnar en specifik bankwebbplats innan den startar.

  Hur kommer Keyloggers på min dator?

  Det enklaste sättet för en keylogger Trojan att nå din dator är när din antivirusprogram är föråldrad eller avstängd (eller inte ens installerad). Virusskyddsverktyg som inte uppdateras kan inte motverka nya keylogger-program; de passerar direkt genom AV-programvaran om den inte förstår hur du skyddar din dator.

  Keyloggers laddas ner via en körbar fil av något slag, som en EXE-fil. Det är så alla program på din dator kan starta. Men eftersom de flesta program är i EXE-format är det nästan omöjligt att säga att undvika alla EXE-filer i ett försök att undvika keyloggers.

  En sak du kan se upp för är dock där du laddar ner din programvara. Vissa webbplatser är välkända för att skanna alla sina program innan de släpps för allmänheten, i vilket fall kan du vara säker på att de inte innehåller skadlig programvara, men det är inte sant för alla webbplatser på internet. Vissa är helt enkelt mer benägna att ha keyloggers kopplade till dem (som torrents).

  Kolla in vår artikel Hur man laddar ner och installerar programvara på ett säkert sätt för några tips för att undvika keylogger-virus.

  Program som kan ta bort ett Keylogger-virus

  Massor av antivirusprogram skyddar din dator mot alla typer av skadlig programvara, inklusive keylogger-trojaner. Så länge du har ett uppdaterat antivirusprogram som Avast eller AVG, bör du vara tillräckligt säker för att motverka alla Keylogger-försök.

  Men om du behöver ta bort en nyckellogger som du redan har på din dator, måste du söka efter skadlig programvara manuellt med ett program som Malwarebytes eller SUPERAntiSpyware. Ett annat alternativ är att använda ett startbart antivirusprogram.

  Vissa andra verktyg tar inte nödvändigtvis bort keylogger-virus, men undvik istället att använda tangentbordet så att keylogger inte förstår vad som skrivs. Till exempel kan LastPass-lösenordshanteraren infoga dina lösenord i ett webbformulär med några musklick, och med ett virtuellt tangentbord kan du skriva med musen.