Huvud digital kameror Vad är dithering i bildbehandling?
digital kameror

Vad är dithering i bildbehandling?

Vad är dithering i bildbehandling?
Anonim

Lär dig hur det gäller färggradienter

På senare tid har dithering blivit populärt inom webbgrafik. Även om de flesta av befolkningen har tillgång till höghastighetsinternet finns det fortfarande en blygsam procentandel av internetanvändare som är beroende av uppringning. Om du använder dithering i bildbehandling minskar inte bara banding av färger och skuggning, vilket skapar en jämnare färdig bild, men det minskar också filstorleken. Den första bilden är en bandad bild. Du kan tydligt se övergångarna i färg.

Den andra bilden är en jämn gradient där dithering har applicerats. Bandningen är inte längre synlig och ger en mycket jämnare bild.

En av de viktigaste användningsområdena för dithering var att undvika bandning i någon färg- eller skugggradient. Genom att blanda nyanser från en begränsad palett för att simulera originalfärgen, reducerar du filen så att du skapar en fil som kan laddas ner snabbare till din skärm och \ eller dator. GIF är ett utmärkt exempel på dithering av bilder. Mindre filer kräver mindre bandbredd vilket möjliggör snabbare överföring. I början av internet var dithering en webbdesigners bästa vän. De kan skapa mer visuellt tilltalande webbplatser samtidigt som de är vänliga mot långsammare dataförbindelser.

Dithering i utskrift

Även om begränsningarna för äldre 8-bitars och 16-bitarsskärmar inte längre är en oro, och teknikförbättringarna har överträffat behovet av dithering har den fortfarande en viss popularitet idag. Många modeller av hemmaprentare använder dithering. Det är främst för att minska kostnaderna för att använda skrivaren och hålla kostnaderna för själva skrivaren nere. Bläckstråleskrivare sprayar specifikt mikroskopiska prickar på papper som ger olika färger och nyanser. Till och med monokroma skrivare kommer att översätta ett färgfoto till en avvikande svart bild för att producera en svartvit kopia av bilden.

Dithering i Photoshop

Den andra utbredda användningen av dithering i bildbehandling är konstnärlig. Program som Photoshop gör det möjligt för fotografer och grafiker att lägga spännande nyanser till sina bilder. Genom att använda olika Mönsteröverlägg på bilder kan du skapa några roliga och unika bilder. Du kan till och med byta ut färgerna för dithering genom att ändra paletten i färgfyllning . En typisk applikation är att ändra ett svartvitt foto till ett som åldras med dithering och sepia-toner som visas nedan:

Här är det ursprungliga svartvita fotot. Medan ett trevligt foto, genom att lägga till några texturer och färgfyllningar, kan Photoshop göra den här bilden till en konstnärligt avviken bild som ses nedan:

Ett mönsteröverlägg av pastellpapper med en färgfyllning av en simulerad sepia-nyans i Photoshop förändrar drastiskt utseendet på fotot.

I Photoshop, genom att använda olika Mönsteröverlägg, kan du få en mängd olika konstnärliga uttryck. Dithering är inte bara en rymdsparare utan ett äventyrligt sätt att uttrycka din inre Picasso.