Huvud fönster Vad är en DICOM-fil?
fönster

Vad är en DICOM-fil?

Vad är en DICOM-fil?
Anonim

Hur man öppnar, redigerar och konverterar DICOM-filer

 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • byTim Fisher

  Tim Fisher har 30+ års erfarenhet av professionell teknikstöd. Han skriver felsökningsinnehåll och är chef för.

  48

  48 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  DICOM är en förkortning för Digital Imaging and Communications in Medicine. Filer i detta format sparas troligen med en filändelse DCM eller DCM30 (DICOM 3.0), men vissa kanske inte har någon anknytning alls.

  DICOM är både ett kommunikationsprotokoll och ett filformat, vilket innebär att det kan lagra medicinsk information, till exempel ultraljud och MR-bilder, tillsammans med patientens information, allt i en fil. Formatet säkerställer att alla data förblir ihop, och ger också möjligheten att överföra nämnda information mellan enheter som stöder DICOM-formatet.

  DCM-förlängningen används också av macOS DiskCatalogMaker-programmet som DiskCatalogMaker-katalogformat.

  Förväxla inte DICOM-formatet, eller en fil med en DCM-förlängning, med DCIM-mappen som din digitala kamera eller smartphone-app lagrar foton i.

  Öppna DICOM-filer med en gratis visare

  DCM- eller DCM30-filer som du hittar på en skiva eller flash-enhet som du får efter en medicinsk procedur kan visas med den medföljande DICOM-visningsprogramvaran som du också hittar på skivan eller enheten. Leta efter en fil som heter setup.exe eller liknande, eller leta igenom all dokumentation som du har fått med data.

  Om du inte kan få DICOM-visaren att fungera, eller om det inte ingick någon i dina medicinska bilder, är gratis MicroDicom-programmet ett alternativ. Med den kan du öppna röntgen eller annan medicinsk bild direkt från skivan, via en ZIP-fil, eller till och med genom att söka igenom dina mappar för att hitta DICOM-filerna. När en har öppnats i MicroDicom kan du se dess metadata, exportera den som en JPG, TIF eller en annan vanlig bildfiltyp med mera.

  MicroDicom är tillgängligt för både 32-bitars och 64-bitarsversioner av Windows i både en installerbar och en bärbar form (vilket innebär att du inte behöver installera den för att använda den).

  Om du hellre vill använda ett webbaserat verktyg för att öppna dina DICOM-filer, är den fria Jack Imaging-visaren ett alternativ - dra bara din DCM-fil till rutan på skärmen för att se den. Om du har fått en fil från din läkare som ska ha medicinska bilder, som från en röntgenstråle, kommer det här verktyget att låta dig se den online på en bris.

  DICOM Library är en annan gratis DICOM-visare online som du kan använda som är särskilt användbar om DICOM-filen är riktigt stor, och RadiAnt DICOM Viewer är ett mer nedladdningsbart program som öppnar DICOM-filer, men det är bara en utvärderingsversion av hela programmet.

  View My Scans är en liknande online DICOM-visare som stöder enstaka filer samt ZIP-arkiv.

  DICOM-filer kan också öppnas med IrfanView, Adobe Photoshop och GIMP.

  Om du fortfarande har problem med att öppna DICOM-filen kan det bero på att den är komprimerad. Du kan försöka byta namn på filen så att den slutar i .zip och sedan komprimera den med ett gratis filuttagsprogram, som PeaZip eller 7-Zip.

  macOS DiskCatalogMaker Katalogfiler som sparas med DCM-förlängningen kan öppnas med DiskCatalogMaker.

  Om en DICOM-fil öppnas med ett program på din dator som du helst inte vill använda den med, se vårt Hur man ändrar standardprogrammet för en specifik filändelseguide för att göra ett annat program att öppna DICOM-filen när den dubbelklickas .

  Hur konverterar du en DICOM-fil

  MicroDicom-programmet som jag nämnde några gånger redan kan exportera vilken DICOM-fil du har till BMP, GIF, JPG, PNG, TIF eller WMF. Om det finns en serie bilder stöder det också att spara dem i en videofil i WMV- eller AVI-format.

  Vissa av de andra programmen ovanifrån som stöder DICOM-formatet kan också kunna spara eller exportera filen till ett annat format, ett alternativ som troligen finns i en meny Arkiv> Spara som eller Exportera .

  Kan du fortfarande inte öppna din fil?

  Om du inte kan öppna din DICOM-fil med hjälp av de program eller webbtjänster som nämns ovan, dubbelkontrollera filändelsen för din fil för att se till att den faktiskt läser ".DICOM" och inte bara något som stavas på liknande sätt.

  Till exempel kanske du verkligen har en DCO-fil som inte har något att göra med DICOM-format eller bilder i allmänhet. DCO-filer är virtuella, krypterade skivor som används med Safetica Free.

  Detsamma kan sägas för liknande filändelser som DIC, även om den här kan vara svår. DIC-filer kan faktiskt vara DICOM-bildfiler men filändelsen används också för ordboksfiler i vissa ordbehandlingsprogram.

  Om din fil inte öppnas som en DICOM-bild, öppna den med en gratis textredigerare. Det kan innehålla ordlistorelaterade termer som pekar på att filen är i filformatet Ordbok istället.

  DICOM används också ibland som en förkortning för Distribution Component Object Model Remote Protocol, men det har inget att göra med filformaten som beskrivs ovan.