Huvud antivirus Vad är ett datorvirus?
antivirus

Vad är ett datorvirus?

Vad är ett datorvirus?
Anonim

 • Nyckelbegrepp
 • byPaul Gil

  En certifierad datainstruktör med erfarenhet av projektledning inom webbutveckling.

  'Virus' är ett paraplybegrepp som används för att beskriva oönskade skadliga program som installerar sig själva på din dator. Virus kommer att orsaka dig en rad skador, från mycket mild till hela förlusten av din datordata. Ett bra sätt att beskriva virus är att kalla dem skadlig programvara eller program som har skadlig avsikt.

  Virus / malware är vanligtvis uppdelat i fyra kategorier:

  Klassiskt virus

  Klassiskt virus är en term som myntades 1983. Dessa virus är skadliga program som skriver om befintlig datorkod på din dator. Klassiska virus är inte så mycket oönskade tillägg till ditt system eftersom de är mutationer av befintlig kod.

  trojaner

  Trojaner eller trojanhästar är tillägg till ditt system. Dessa skadliga program maskeraderas som legitima filer i din e-post och lura dig att med viljan lägga till dem på din hårddisk. Trojaner litar på att du avsiktligt öppnar din dator för dem. En gång på din maskin fungerar trojaner sedan som oberoende program som fungerar i hemlighet. Trojaner stjäl vanligtvis lösenord eller utför attacker för att avslå tjänsten (överbelasta ditt system). Exempel på trojaner inkluderar Backdoor och Nuker.

  maskar

  Worms eller Internet Worms är också oönskade tillägg till ditt system. Maskar skiljer sig dock från trojaner eftersom de kopierar sig själva utan din direkta hjälp … de snurrar robotiskt in i din e-post och börjar sända kopior av sig själva utan tillstånd. Eftersom de inte kräver användarintervention för att reproducera, reproduceras maskar i oroväckande hastighet. Exempel på maskar inkluderar Scalper, SoBig och Swen.

  Adware och spyware

  Adware och spyware är kusiner till trojaner, maskar och virus. Dessa program lurar på din maskin. Adware och spyware är utformade för att observera dina internetvanor och sedan plocka dig med reklam eller för att rapportera tillbaka till sina ägare via hemliga meddelanden. Ibland kommer dessa produkter till och med att använda din hårddisk för att lagra och sända pornografi och reklam tillbaka till Internet.

  Dessa semantik och definitioner av virus / skadlig programvara kan vara mycket otydliga för den icke-tekniska användaren. Det är emellertid inte viktigt att skilja mellan dessa produkter tekniskt. Det som är viktigt är hur du medvetet försvarar dig mot dessa skadliga infektioner.