Huvud antivirus Vad är antivirusprogram?
antivirus

Vad är antivirusprogram?

Vad är antivirusprogram?
Anonim

Vad det faktiskt gör för att skydda din dator

Hur du skyddar din dator

    • Programvara: Vad det är
    • Vad skadlig programvara är
    • Hur man säkert laddar ner programvara
    • Varför du behöver antivirusprogram
    • De bästa programmen för anti-spyware / anti-malware

av Mary Landesman

En teknikförfattare som utsågs till en av kvinnorna att titta på inom IT-säkerhet.

63

63 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

Antivirusprogram är utformat för att upptäcka, förebygga och ta bort skadlig programvara, även malware. Klassificeringen av skadlig kod inkluderar virus, maskar, trojaner och scareware, samt (beroende på skannern) några former av potentiellt oönskade program (som adware och spyware).

I kärnan tillhandahåller antivirusprogram signaturbaserad upptäckt av skadlig programvara (skadlig programvara). En virussignatur (aliasmönster) är baserad på ett unikt kodsegment inom skadlig kod, vanligtvis kontrolleras / hashas och distribueras i form av uppdateringar av antivirussignatur (aliasmönster).

Den 8 bästa antivirusprogramvaran för 2019

Sedan starten i slutet av 1980-talet har antivirusprogram utvecklats tillsammans med de hot som den skyddar mot. Som ett resultat förstärks ofta dagens statiska signatur (mönster-matchning) detektering med mer dynamiska beteendebaserade tekniker och förebyggande av intrång.

Antivirusprogram är ofta föremål för kontroversiell debatt. De vanligaste teman är oenighet om gratis mot betalt antivirus, antagandet att signaturdetektering är ineffektiv och konspirationsteorin som anklagar antivirusförsäljare för att skriva skadlig programvara som skannrarna är utformade för att upptäcka. Följande är en kort diskussion av vart och ett av dessa argument.

Gratis kontraavgift

Antivirusprogramvara säljs eller distribueras i många former, från fristående antivirusskannrar till kompletta Internet-säkerhetssviter som buntar antivirus med en brandvägg, sekretesskontroller och annat tilläggssäkerhetsskydd. Vissa leverantörer, till exempel Microsoft, AVG, Avast och AntiVir, erbjuder gratis antivirusprogram för hemmabruk (ibland förlänga det även för små hemmakontor - även kallad SOHO).

Periodvis kommer debatter att följa om gratis antivirus är lika kapabelt som betalt antivirus. En långsiktig analys av AV-Test.org antivirusprogramvara antyder att betalda produkter tenderar att visa högre nivåer av förebyggande och borttagning än gratis antivirusprogram. På baksidan tenderar gratis antivirusprogram att vara mindre funktionsrikt och konsumerar därmed färre systemresurser som antyder att det kan fungera bättre på äldre datorer eller datorer med begränsad systemkapacitet.

Oavsett om du väljer gratis eller avgiftsbaserat antivirus är ett personligt beslut som bör baseras på din ekonomiska kapacitet och datorns behov. Vad du emellertid alltid bör undvika är popup-fönster och annonser som lovar en gratis antivirusskanning. Dessa annonser är falska produkter - falska produkter som gör felaktiga påståenden om att din dator är infekterad för att lura dig att köpa en falsk antivirusskanner.

Signaturer kan inte hålla sig uppe

Trots sin förmåga att effektivt dela majoriteten av skadlig programvara kan en betydande andel skadlig programvara upptäckas av traditionell antivirusprogram. För att motverka detta ger en skiktad säkerhetsstrategi den bästa täckningen, särskilt när det skiktade skyddet tillhandahålls av olika leverantörer. Om all säkerhet tillhandahålls av en enda leverantör blir attackytan mycket större. Som ett resultat kan varje sårbarhet i den leverantörens programvara - eller en missad upptäckt - ha mycket mer negativa effekter än vad som skulle inträffa i en mer varierad miljö.

Oavsett, även om antivirusprogram inte är en fångst för alla bitar av skadlig programvara där ute och ytterligare lager av säkerhet behövs, borde antivirusprogram vara kärnan i alla skyddssystem som du bestämmer dig för, eftersom det kommer att vara arbetshäst som hindrar majoriteten av hot som du annars skulle behöva strida mot.

Antivirusförsäljare skriver virus?

Konspirationsteorin att antivirusförsäljare skriver virus är en gammal, dum och helt grundlös uppfattning. Anklagelsen liknar att hävda att läkare skapar sjukdom eller att polisen rånar banker i utbyte mot jobbsäkerhet.

Det finns bokstavligen miljoner skadlig programvara, med upp till tiotusentals nya hot som upptäcks dagligen. Om antivirusförsäljare skrev skadlig programvara skulle det finnas mycket mindre av det eftersom ingen i antivirusindustrin är en frossare för straff. Kriminella och angripare skriver och distribuerar skadlig programvara. Anställda av antivirusförsäljare arbetar långa och besvärliga timmar för att säkerställa att din dator skyddas från anfallet.