Huvud Fönster Vad är en ODS-fil?
Fönster

Vad är en ODS-fil?

Vad är en ODS-fil?
Anonim

Hur man öppnar, redigerar och konverterar ODS-filer

Image

 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • byTim Fisher

  Tim Fisher har 30+ års erfarenhet av professionell teknikstöd. Han skriver felsökningsinnehåll och är chef för.

  En fil med .ODS-filändelsen är troligtvis en OpenDocument Spreadsheet-fil som innehåller kalkylbladinformation som text, diagram, bilder, formler och siffror, allt placerat inom ramen för ett ark fullt av celler.

  Outlook Express 5 Mailbox-filer använder ODS-filändelsen också, men för att hålla e-postmeddelanden, nyhetsgrupper och andra e-postinställningar; de har inget att göra med kalkylarkfiler.

  Hur man öppnar en ODS-fil

  OpenDocument-kalkylarkfiler kan öppnas med det gratis Calc-programmet som kommer som en del av OpenOffice-sviten. I den sviten ingår några andra applikationer som en ordbehandlare som heter Writer och ett presentationsprogram som heter Impress.

  Du får alla dessa OpenOffice-program när du laddar ner sviten, men du kan välja vilka som ska installeras (ODS-filen är endast relevant i Calc).

  LibreOffice (Calc-delen) och Calligra Suite är två andra sviter som liknar OpenOffice som också kan öppna ODS-filer. Microsoft Excel fungerar också, men det är inte gratis.

  Vad är LibreOffice?

  Om du är på en Mac fungerar några av dessa program ovan för att öppna ODS-filen, men det gör NeoOffice också.

  Chrome-användare kan installera ODT, ODP, ODS Viewer-förlängningen för att öppna ODS-filer online utan att behöva ladda ner dem först.

  Oavsett vilket operativsystem du använder kan du ladda upp ODS-filen till Google Drive för att lagra den online och förhandsgranska den i din webbläsare, där du också kan ladda ner den till ett nytt format (se nästa avsnitt nedan för att lära dig hur det fungerar) .

  DocsPal och Zoho Sheet är två andra gratis ODS-tittare online. Till skillnad från Google Drive behöver du inte ha ett användarkonto på dessa webbplatser för att kunna se filen.

  Även om det inte är mycket användbart, kan du också öppna ett OpenDocument Spreadsheet-program med ett fil unzip-verktyg som 7-Zip. Om du gör detta låter du inte visa kalkylbladet som du kan i Calc eller Excel men det låter dig extrahera alla inbäddade bilder och se en förhandsgranskning av arket.

  Du måste ha Outlook Express installerat för att öppna ODS-filer som är associerade med det programmet. Se den här Google Groups-frågan om hur du importerar en ODS-fil från en säkerhetskopia om du är i den situationen men du är inte säker på hur du får ut meddelandena från filen.

  Hur konverterar jag ODS-filer

  OpenOffice Calc kan konvertera en ODS-fil till XLS, PDF, CSV, OTS, HTML, XML och ett antal andra relaterade filformat. Samma sak gäller de andra gratis, nedladdningsbara ODS-öppnarna från ovan.

  Om du behöver konvertera ODS till XLSX eller något annat filformat som stöds av Excel, öppnar du bara filen i Excel och sparar den sedan som en ny fil. Ett annat alternativ är att använda den gratis online ODS-omvandlaren Zamzar.

  Google Drive är ett annat sätt att konvertera en ODS-fil online. Ladda upp filen där och högerklicka sedan på den och välj att öppna den med Google Sheets. När du har gjort det använder du Arkiv > Ladda ned som meny i Google Sheets för att spara den som en XLSX-, PDF-, HTML-, CSV- eller TSV-fil.

  Zoho Sheet och Zamzar är två andra sätt att konvertera ODS-filer online. Zamzar är unik genom att den kan konvertera ODS-filen till DOC för användning i Microsoft Word, såväl som till MDB och RTF.

  Mer information om ODS-filer

  ODS-filer som finns i filformatet OpenDocument Spreadsheet är XML-baserade, precis som XLSX-filerna som används i MS Excel-kalkylprogrammet. Detta innebär att alla filer finns i ODS-filen ungefär som ett arkiv, med mappar för saker som bilder och miniatyrbilder och andra filtyper som XML och en manifest.rdf-fil.

  Outlook Express 5 är den enda versionen av Outlook Express som använder ODS-filer. Andra versioner av e-postklienten använder DBX-filer för samma syfte. Både ODS- och DBX-filer liknar de PST-filer som används i Microsoft Outlook.

  Kan du fortfarande inte öppna din fil?

  Det första du bör göra om du inte kan öppna din fil med ovan nämnda program är att dubbelkontrollera filtilläggsstavningen. Vissa filformat använder en filändelse som kan se ut som ".ODS" men det betyder inte att formaten har något att göra med varandra eller att de kan öppna med samma program.

  Ett exempel är ODP-filer. Medan de faktiskt är OpenDocument Presentation-filer som öppnas med ett OpenOffice-program, öppnar de inte med Calc.

  En annan är ODM-filer, som är genvägsfiler associerade med OverDrive-appen, men de har inget att göra med kalkylarkfiler eller ODS-filer.