Huvud fönster Vad är en NEF-fil?
fönster

Vad är en NEF-fil?

Vad är en NEF-fil?
Anonim

Hur man öppnar, redigerar och konverterar NEF-filer

 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • byTim Fisher

  Tim Fisher har 30+ års erfarenhet av professionell teknikstöd. Han skriver felsökningsinnehåll och är chef för.

  68

  68 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  En förkortning för Nikon Electronic Format, och som endast används på Nikon-kameror, en fil med NEF-filändelsen är en Nikon Raw Image-fil.

  Precis som andra RAW-bildfiler behåller NEF-filer allt som tas av kameran innan någon bearbetning genomgår, inklusive metadata som kameran och linsmodellen.

  NEF-filformatet är baserat på TIFF.

  Detta filformat kallas ibland Nikon Electronic File. Samma förkortning används också av andra tekniktermer, som nätverkseffektivitetsfaktor.

  Hur man öppnar en NEF-fil

  Windows-användare med rätt codec på sin dator kan visa NEF-filer utan ytterligare programvara. Om NEF-filer inte öppnas i Windows, installerar du Microsoft Camera Codec Pack som möjliggör användning av NEF, DNG, CR2, CRW, PEF och andra RAW-bilder.

  NEF-filer kan också öppnas med Able RAWer, Adobe Photoshop, IrfanView, GIMP, AfterShot Pro och förmodligen några andra populära foto- och grafikverktyg också.

  Om du är Photoshop-användare men fortfarande inte kan öppna NEF-filer kan du behöva installera den senaste versionen av Camera Raw-plugin som din version av Photoshop stöder.

  NEF-filer kan också öppnas med Nikons egen CaptureNX2- eller ViewNX 2-programvara. Den förstnämnda är endast tillgänglig vid köp, men den senare kan laddas ner och installeras av vem som helst för att öppna och redigera NEF-filer.

  För att öppna en NEF-fil online så att du inte behöver ladda ner något av dessa program, prova Pics.io.

  Mobila enheter kan också öppna NEF-filer. Google Snapseed är ett exempel på en app som stöder detta format; du kan få det för iOS och Android. En annan NEF-visare för iOS är Adobe Photoshop Express; du kan också få den här Adobe-appen för Android.

  Hur konverterar jag en NEF-fil

  En NEF-fil kan konverteras till ett antal format med antingen en gratis filkonverterare eller genom att öppna NEF-filen i en bildvisare / redigerare och spara den i ett annat format.

  Om du till exempel använder Photoshop för att visa / redigera en NEF-fil kan du spara den öppna filen till din dator i format som JPG, RAW, PXR, PNG, TIF / TIFF, GIF, PSD, etc.

  IrfanView konverterar NEF till liknande format, inklusive PCX, TGA, PXM, PPM, PGM, PBM, JP2 och DCX.

  Adobes DNG Converter är en gratis RAW-omvandlare som stöder RAW-omvandlingar som NEF till DNG, och fungerar på både Windows och macOS.

  En gratis NEF-omvandlare online är också ett alternativ. Förutom Pics.io är Zamzar, som konverterar NEF till BMP, GIF, JPG, PCX, PDF, TGA och andra liknande format. Online RAW Converter är en annan online REF-omvandlare som stöder att spara filen tillbaka till din dator eller till Google Drive i JPG-, PNG- eller WEBP-format; det fungerar också som en lätt redaktör.

  Mer information om NEF-filer

  Beroende på hur bilder skrivs till ett Nikons minneskort görs ingen bearbetning till själva NEF-filen. Istället kan ändringar i en NEF-fil ändra en uppsättning instruktioner, vilket betyder att ett antal redigeringar i NEF-filen kan göras utan att det påverkar bilden negativt.

  Nikon har några mer detaljer om detta filformat på sin Nikon Electronic Format (NEF) -sida.

  Kan du fortfarande inte öppna din fil?

  NEF-filändelsen innebär sannolikt att du har att göra med en Nikon-bildfil, men du måste vara försiktig när du läser filändelsen för att se till att du faktiskt har att göra med en Nikon-fil.

  Vissa filer använder ett tillägg som stavas mycket som ".NEF" men har verkligen inget med formatet att göra. Om du har en av dessa filer finns det en riktigt god chans att ingen av NEF-öppnarfilen ovan fungerar för att öppna eller redigera filen.

  Till exempel kan en NEX-fil lätt förväxlas för en NEF-fil men den är inte relaterad till ett bildformat alls, utan är istället en Navigator-förlängningsfil som används av webbläsare som tilläggsfil.

  Det är ett liknande fall med NET-, NES-, NEU- och NEXE-filer. Om du har någon annan fil än en NEF-fil, undersöka filändelsen (på Google eller här på) för att lära dig vilka program som stöder att öppna den specifika filen eller konvertera den till ett annat format.