Huvud digital kameror Vad är AF-Lock? (Även FE, AF, AE-lås)
digital kameror

Vad är AF-Lock? (Även FE, AF, AE-lås)

Vad är AF-Lock? (Även FE, AF, AE-lås)
Anonim

 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • tips och tricks
 • Tips för mobilfotografering
 • avJo Plumridge

  En erfaren fotografspecialist och författare för fotografering och researrangörer.

  149

  149 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Du kanske har sett FE, AF, AE Lock-knappar på din DSLR-kamera, och du kanske har undrat vad de faktiskt gör. Dessa tre "lås" -knappar används sällan av många människor, särskilt nybörjare DSLR-fotografer, eftersom de helt enkelt inte vet vad de gör. Men alla tre kan vara oerhört användbara!

  AE-Lock är ett sätt att låsa in exponeringen som du fotograferar med. AF-Lock fungerar med kamerans fokussystem och låser fokussystemet. FE-Lock låses i inställningen för blixtbelysning.

  Vad är AE-Lock?

  AE står helt enkelt för automatisk exponering. Knappen låter användare låsa sina exponeringsinställningar (dvs bländare och slutartid). AE-lås kan vara mycket användbart i många situationer.

  Med AE-lås kan du vara säker på att varje foto har samma exponering. Det kan också vara mycket användbart i svåra belysningssituationer. När du har ställt in rätt exponering i bilden kan du använda AE-lås tvinga kameran att fortsätta använda samma exponering, snarare än att försöka ringa in rätt exponering varje gång du trycker på avtryckaren i den svåra belysningssituationen.

  Ett område där du kanske vill använda AE-lås är i ett panoramafoto, där du kan tvinga samma exponering genom varje bild i panoramafotot, vilket kommer att ge dig mer framgång när du sy ihop bilderna senare.

  Vad är FE-Lock?

  FE står för blixt exponering. Denna knapp låter användare låsa sina exponeringsinställningar för blixt. Med vissa kameror varar låset bara i 15 sekunder eller så länge du håller avtryckaren halvtryckt. Andra DSLR: er kan använda en annan tidsram under hur länge knappen förblir aktiv, så du vill utforska den här funktionen lite mer i kamerans användarhandbok innan du använder den, så att du förstår alla dess funktioner och begränsningar.

  På många DSLR-kameror ser du inte en FE-låsknapp. Det beror på att det är bundet med AE-låset på dessa typer av DSLR: er. Ofta med dyrare DSLR: er kommer FE-låset att vara en separat knapp. Andra kameror tillåter dig att tilldela FE-lås till en "anpassad funktion" -knapp.

  Det kan vara användbart att använda FE-lås med reflekterande ytor, som kan lura blixtmätning, eller med foton där motivet inte täcks av en fokuspunkt.

  Vad är AF-Lock?

  AF står för autofokus, och AF-lås är den enklaste av dessa låsfunktioner att använda. Det är också den enda av de tre som händer automatiskt när du tar något foto. Håll ned AF-låsningsknappen för att få kameran att hålla samma fokuspunkt, även om du justerar kompositionen för scenen efter att du har låst fokus.

  AF-låsning kan också aktiveras genom att trycka ned slutarknappen halvvägs. Fotografer använder ofta denna teknik med alla typer av kameror, till och med DSLR. Genom att hålla fingret på slutarknappen när den trycks ned halvvägs låses fokus. Eftersom så få kameror har AF-låsknappar är det ett bra alternativ att hålla avtryckaren halvvägs.

  Detta kan vara mycket användbart om du vill fokusera på ett ämne som finns på ena sidan av en bild. Du kan låsa fokus på motivet och sedan komponera bilden igen utan att ta bort fingret från slutarknappen.

  Som visas på bilden här finns ibland AE-Lock och AF-Lock på samma knapp, så att du kan aktivera båda samtidigt.