Huvud fönster Vad är CFG- och CONFIG-filer?
fönster

Vad är CFG- och CONFIG-filer?

Vad är CFG- och CONFIG-filer?
Anonim

Hur man öppnar, redigerar och konverterar CFG- och CONFIG-filer

 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • byTim Fisher

  Tim Fisher har 30+ års erfarenhet av professionell teknikstöd. Han skriver felsökningsinnehåll och är chef för.

  En fil med filändelsen .CFG eller .CONFIG är en konfigurationsfil som används av olika program för att lagra inställningar som är specifika för deras respektive programvara. Vissa konfigurationsfiler är vanliga textfiler men andra kan kanske lagras i ett format som är specifikt för programmet.

  En MAME-konfigurationsfil är ett exempel där CFG-filen används för att lagra tangentbordsinställningar i ett XML-baserat format. Denna fil lagrar genvägar, tangentbordskartläggningsinställningar och andra preferenser som är specifika för användaren av MAME-videospelsemulator.

  Vissa program kan skapa en konfigurationsfil med .CONFIG-filändelsen. Ett exempel är Web.config-filen som används av Microsofts Visual Studio-programvara.

  En Wesnoth Markup Language-fil använder CFG-filändelsen också, men inte som en konfigurationsfil. Dessa CFG-filer är vanliga textfiler skrivna på WML-programmeringsspråk som tillhandahåller spelinnehåll för The Battle for Wesnoth.

  Filförlängningen för en konfigurationsfil bifogas ibland till slutet av en fil med exakt samma namn. Om filen till exempel har inställningar för setup.exe kan CONFIG-filen kallas setup.exe.config.

  Hur man öppnar och redigerar en CFG / CONFIG-fil

  Många program använder ett konfigurationsfilformat för att lagra inställningar. Detta inkluderar Microsoft Office, OpenOffice, Visual Studio, MAME, MacMAME, Bluestacks, Audacity, Celestia, Cal3D och LightWave, bland många andra.

  Slaget om Wesnoth är ett videospel som använder CFG-filer som är lagrade på WML-programmeringsspråket.

  Vissa CFG-filer är Citrix Server Connection-filer som innehåller information för att ansluta till en Citrix-server, som ett serverportnummer, användarnamn och lösenord, IP-adress etc.

  Jewel Quest använder istället CFGE-filändelsen för samma syfte att lagra preferenser. Det kan också innehålla poänginformation och andra spelrelaterade data.

  Det är emellertid mycket osannolikt att något av dessa applikationer eller spel har ett "öppet" eller "import" alternativ för att faktiskt visa konfigurationsfilen. De hänvisas istället bara till av programmet så att det kan läsa filen för instruktioner om hur man ska agera.

  Ett undantag där filen med säkerhet kan öppnas med applikationen som använder den, är Web.config-filen som används av Visual Studio. Visual Web Developer-programmet inbyggt i Visual Studio används för att öppna och redigera den här CONFIG-filen.

  De flesta CFG- och CONFIG-filer är i ett rent textfilformat som låter dig öppna dem med valfri textredigerare. Som ni ser här är denna CFG-fil, som används av Audacity-ljudinspelnings- / redigeringsprogrammet, 100% vanlig text:

  [Språk]
  Language = sv
  [Version]
  Major = 2
  Minor = 1
  Mikro = 3
  [Kataloger]
  TempDir = C: \\ Användare \\ Jon \\ AppData \\ Lokal \\ Audacity \\ SessionData
  [AudioIO]
  Inspelningsenhet = mikrofon (blå snöboll)
  Värd = MME
  PlaybackDevice = Högtalare / hörlurar (Realtek
  EffectsPreviewLen = 6
  CutPreviewBeforeLen = 2
  CutPreviewAfterLen = 1
  SeekShortPeriod = 1
  SeekLongPeriod = 15
  Duplex = 1
  SWPlaythrough = 0

  Notepad-programmet i Windows fungerar utmärkt för att visa, redigera och till och med skapa textbaserade konfigurationsfiler som detta. Om du vill ha något mer robust eller behöver öppna filen på en Mac- eller Linux-dator, se vår artikel om de bästa gratistekstredigerarna.

  Viktig

  Det är viktigt att du bara redigerar en konfigurationsfil om du vet exakt vad du gör. Oddsen är det du gör, med tanke på att du har att göra med en fil som de flesta inte tänker två gånger om, men även en liten förändring kan göra en varaktig effekt som kan vara svår att spåra om ett problem skulle uppstå.

  Hur konverterar jag en CFG / CONFIG-fil

  Det finns förmodligen ingen enorm anledning att konvertera en konfigurationsfil till ett nytt format eftersom programmet som använder filen behöver den för att förbli i samma format och med samma namn, annars vet det inte var man ska leta efter preferenser och andra inställningar. En CFG / CONFIG-filkonvertering kan därför leda till att programmet använder standardinställningar eller inte vet hur man fungerar alls.

  Gelatin är ett verktyg som kan konvertera textfiler som CFG och CONFIG-filer till XML, JSON eller YAML. MapForce kan fungera också.

  Alla textredigerare kan också användas för att konvertera en CFG- eller CONFIG-fil om du bara vill att filändelsen ska ändras så att du kan öppna den med ett annat program. Du kan till exempel använda en textredigerare för att spara en .CFG-fil i .TXT så att den öppnas med Notepad som standard. Att göra detta ändrar dock inte formatets / strukturens fil; den kommer att förbli i samma format som den ursprungliga CFG / CONFIG-filen.

  Mer information om konfigurationsfiler

  Beroende på vilket program eller operativsystem som använder konfigurationsfilen kan det istället använda CNF- eller CF-filändelsen.

  Till exempel använder Windows ofta INI-filer för att lagra inställningar medan macOS använder PLIST-filer.