Huvud antivirus Vad är Adware och Spyware?
antivirus

Vad är Adware och Spyware?

Vad är Adware och Spyware?
Anonim

Hur felaktiga appar ökar kostnaden för "gratis" nedladdningar

 • Grunderna
 • av Mary Landesman

  En teknikförfattare som utsågs till en av kvinnorna att titta på inom IT-säkerhet.

  Har det någonsin hänt dig? En dag surfar du på internet som normalt. Nästa dag har din webbläsares hemsida ändrats till någon färgfärgsplats och skrivbordet visar upp ett program som du inte kommer ihåg att du installerade.

  Så kallade adware är internet fyllt med program som kapar din dator för vinst, mest dolda inuti så kallade "gratis" nedladdningar och popup-annonser som tvångsinstallerar programvara på system med felaktiga säkerhetskonfigurationer. Det här betyder inte att alla gratis nedladdningar är dåliga eller att alla popup-fönster försöker installera programvara. Det betyder dock att du vill vara uppmärksam på både licensavtalet för gratis nedladdningar och säkerhetsinställningarna i din webbläsare.

  Vad är Adware?

  Generellt sett är adware ett program som installerar en ytterligare komponent som matar reklam till din dator, ofta genom att leverera popup-annonser eller genom att installera ett verktygsfält i din webbläsare.

  Vissa adware kan kapa din webbläsares start- eller söksidor och omdirigera dig till andra webbplatser än avsedda. Såvida du inte är en fan av gerilja-marknadsföring, kan sådan taktik vara irriterande. Värre är att mekanismen som matar reklam kan införa systemavvikelser eller oförenligheter som orsakar problem med andra program och till och med kan störa operativsystemets funktion.

  En kapad startsida eller verktygsfält kan vara svårt att konfigurera till sina ursprungliga inställningar eftersom adware vanligtvis integrerar sig på ett sätt som överskrider den genomsnittliga användarens tekniska kapacitet. Ännu mer frustrerande kan de nuvarande systemavvikelserna förhindra att även erfarna användare kan komma åt de systemområden som de behöver för att ta bort det kränkande programmet.

  Naturligtvis kan borttagning av adware som installeras i utbyte mot fri användning av ett program bryta mot slutanvändarlicensavtalet (EULA) för det programmet. När adware har avlägsnats fungerar det ursprungliga gratisprogrammet som adware har samlats med inte längre. Det lönar sig att läsa EULA innan du installerar programvara, särskilt gratis programvara som är mer troligt att buntas med reklam.

  Vissa adware är lite mer lumska än andra. För att tillhandahålla riktade annonsbanners innehåller adware ofta en annan dold komponent som spårar webbanvändning. När detta inträffar anses programmet inte längre vara adware utan benämns istället spyware.

  Vad är spionprogram?

  Spyware övervakar överraskande din dator och internetanvändning. Några av de värsta exemplen på spionprogram inkluderar keyloggers som spelar in tangenttryckningar eller skärmdumpar, skickar dem till fjärrattackare som hoppas kunna hämta användar-ID, lösenord, kreditkortsnummer och annan känslig information.

  Men ofta, men spyware har en mer godartad men ändå ganska stötande form. Den information som samlas in, ofta kallad "trafikdata", kan bestå av övervakning av de besökta webbplatserna, klickade på annonser och tid på vissa webbplatser. Men även i sin mer godartade form kan de insamlade uppgifterna förvandlas till något mycket farligare.

  Spionprogramspårning kan länka ditt systems unika numeriska hårdvaru-ID (MAC-adress) och IP-adress, kombinera det med dina surfvanor och korrelera det med all personlig information som samlas in när du registrerade dig för gratisprogram eller angav data i webbformulär. Spionprogramleverantören handlar sedan med denna information med anslutna annonspartners och bygger en allt mer komplex dokumentation om vem du är och vad du vill göra på internet.

  Läs fintrycket

  Med din integritet på spel kanske du vill tänka två gånger på det höga priset på gratis programvara. Vi gillar alla en bra affär, men hur bra är det förhandlingen när du slutar spendera huvuddelen av din online-tid på att slåss mot popups, filtrera skräppost och bevittna din anslutningshastighet långsamt till en genomsökning?

  Naturligtvis finns det lysande exempel på gratis programvara som verkligen är gratis utan några strängar bifogade. Det bästa sättet att sortera bra från dåligt är visserligen tråkigt att bara läsa EULA eller integritetsförklaringen som följer med den avsedda produkten eller webbplatsen.