Huvud macs Använda OS X som filserver för ett nätverk
macs

Använda OS X som filserver för ett nätverk

Använda OS X som filserver för ett nätverk
Anonim

OS X 10.5.x.

Leopard som OS innehåller redan den programvara som krävs för fildelning. Detta gör installationen och konfigureringen av servern lika enkelt som att installera en stationär Mac.

En äldre Mac

Med en PowerMac G5, men andra bra val inkluderar någon av PowerMac G4, iMac och Mac minis. Nyckeln är att Mac måste kunna köra OS X 10.5.x och stödja ytterligare hårddiskar. De kan antingen vara externa hårddiskar anslutna via FireWire, eller för stationära Mac-datorer, interna hårddiskar.

Stor hårddisk (er)

Storleken och antalet enheter är beroende av dina specifika behov, men mitt råd är att inte granska här. Du kan hitta 1 TB-enheter för under $ 100, och du fyller dem snabbare än du tror.

02

av 06

Använda OS X som filserver: Välja den Mac som ska användas

För de flesta av oss kommer detta beslut att bestämmas av den Mac-hårdvara som vi råkar ligga runt. Lyckligtvis behöver en filserver inte mycket bearbetningskraft för att kunna fungera effektivt. För de flesta användningsområden är en G4 eller senare Mac mer än tillräckligt.

Med det sagt finns det några hårdvaraspecifikationer som skulle hjälpa vår filserver att fungera som bäst.

Maskinvara behöver

Nätverkshastighet

Helst bör din filserver vara en av de snabbare noderna i ditt nätverk. Detta hjälper till att säkerställa att den kan svara på förfrågningar från flera Mac-datorer i nätverket i tid. En nätverksadapter som stöder Fast Ethernet (100 Mbps) bör betraktas som det minsta. Lyckligtvis, även den gamla G4 borde ha denna kapacitet inbyggd. Om ditt nätverk stöder Gigibit Ethernet, skulle en av de senare Mac-modellerna med inbyggd Gigibit Ethernet vara ett ännu bättre val

Minne

Överraskande är minne inte en viktig faktor för en filserver. Se bara till att du har tillräckligt med RAM-minne för att köra Leopard utan att fastna. En GB RAM skulle vara det minsta; 2 GB bör vara mer än tillräckligt för en enkel filserver.

Desktops gör bättre servrar

men en bärbar dator fungerar också. Det enda verkliga problemet med att använda en bärbar dator är att dess enhet och interna databussar inte är utformade för att vara hastighetsdemoner. Du kan komma runt några av dessa problem genom att använda en eller flera externa hårddiskar anslutna via FireWire. Förresten, samma långsammare hårddisk och databussar finns i Mac mini, eftersom mini använder bärbara datorkomponenter. Så om du ska förvandla en Mac mini till en filserver, tänker du också använda externa hårddiskar med den.

03

av 06

Använda OS X som filserver: hårddiskar att använda med din server

Att välja en eller flera hårddiskar kan vara lika enkelt som att göra med det du redan har installerat på Mac; Du kan också lägga till en eller flera interna eller externa enheter. Om du ska köpa ytterligare hårddiskar ska du leta efter de som är klassade för kontinuerlig (24/7) användning. Dessa enheter kallas ibland för "enterprise" eller "server" klassdrivna enheter. Standard stationära hårddiskar fungerar också, men deras förväntade livslängd kommer att minskas eftersom de används i kontinuerlig tjänst och de inte var designade för det.

Interna hårddiskar

Om du ska använda en stationär Mac har du några alternativ för hårddisken, inklusive hastighet, anslutningstyp och storlek. Du har också ett val att göra när det gäller hårddiskskostnad. PowerMac G5 och senare stationära datorer använder hårddiskar med SATA-anslutningar. Tidigare Mac använde PATA-baserade hårddiskar. Om du planerar att byta ut hårddiskar på Mac kan du upptäcka att SATA-enheter erbjuds i större storlekar och ibland till lägre kostnader än PATA-enheter. Du kan lägga till SATA-kontroller till stationära Mac-datorer med expansionsbussar.

Externa hårddiskar

Externt är också ett bra val för både stationära och bärbara datorer. För bärbara datorer kan du få en prestandaförstärkning genom att lägga till en 7200 RPM extern enhet. Externa enheter är också lätta att lägga till på en stationär Mac och har den extra fördelen att ta bort en värmekälla från Mac: s inre. Heat är en av de främsta fienderna för servrar som kör 24/7.

Externa anslutningar

Om du bestämmer dig för att använda externa hårddiskar bör du tänka på hur du kommer att ansluta. Från långsammaste till snabbaste, här är de anslutningstyper du kan använda:

USB 2.0

FireWire 400

FireWire 800

eSATA

Du hittar en uppdelning av gränssnittshastigheterna i About: Mac: s granskning av den externa hårddiskhöljet förOWC Mercury Elite-Al Pro.

04

av 06

Använda OS X som filserver: Installera OS X 10.5 (Leopard)

Nu när du har valt en Mac att använda och beslutat hårddiskskonfigurationen är det dags att installera OS X 10.5 (Leopard). Om den Mac du tänker använda som filserver redan har Leopard installerat kanske du tror att du är redo att gå, men det kanske inte riktigt. Det finns några saker att tänka på som kan övertyga dig att utföra en ny installation av OS X 10.5.

Varför du ska installera en ny kopia av OS X 10.5

Återvinn diskplats

Chansen är stor att om du återanvänder en Mac som redan har Leopard installerat har startdisken en hel del onödiga data lagrade på den i form av applikationer och användardata som filservern inte behöver. I mitt eget exempel hade min återanvända G4 184 GB data på startdrevet. Efter en ny installation av OS X, plus några verktyg och applikationer jag ville ha på servern, var mängden hårddiskutrymme som redan var mindre än 16 GB.

Starta servern utan diskfragmentering

Även om det är sant att OS X har inbyggda metoder för att hålla en skiva från att bli starkt fragmenterad, är det bättre att börja med en ny installation för att säkerställa att systemet enkelt kan optimera systemfiler för deras nya användning som filserver.

Färsk OS X-installation

Detta låter dig radera och testa hårddisken såvida de inte är nya enheter, hårddiskarna kommer att fungera under längre tid än de är vana med. Det är en bra idé att använda alternativet Zero Out Data's säkerhet för att radera hårddiskarna. Det här alternativet raderar inte bara all data utan kontrollerar också hårddisken och kartlägger eventuella dåliga avsnitt så att de inte kan användas.

05

av 06

Använda OS X som filserver: Konfigurera fildelning

Med OS X 10.5 (Leopard) nyinstallerad på den Mac du kommer att använda som filserver är det dags att konfigurera fildelningsalternativen. Detta är det främsta skälet till att vi valde Leopard som operativsystem för vår filserver: Fildelning i Leopard är en snabb inställning.

Ställa in fildelning

En snabb översikt över fildelning, för att hjälpa dig förstå processen, följt av detaljerade instruktioner.

  1. Aktivera fildelning. Du kommer att använda Apples ursprungliga fildelningsprotokoll, med namnet AFP (Apple Filing Protocol). AFP tillåter Mac-datorer i ditt nätverk att få åtkomst till filservern och läsa och skriva filer till och från servern, samtidigt som den ser som en enda mapp eller hårddisk.
  2. Välj mappar eller hårddiskar som du vill dela. Du kan välja hela enheter, enhetspartitioner eller mappar som du vill att andra ska kunna komma åt. Definiera åtkomsträttigheter. Du kan inte bara definiera vem som har åtkomst till någon av de delade artiklarna, utan vilka rättigheter de har. Till exempel kan du ge vissa användare skrivskyddad åtkomst, låta dem visa dokument men inte göra några ändringar i dem. Du kan ge skrivåtkomst, vilket gör att användare kan skapa nya filer samt redigera befintliga filer. Du kan också skapa en drop-box, en mapp som en användare kan släppa en fil till, utan att kunna se något av mappens innehåll.

06

av 06

Använda OS X som filserver: Energisparare

Hur du kör din filserver är verkligen upp till dig och hur du tänker använda den. När de startar den stänger de flesta aldrig av sin filserver och kör den dygnet runt så att varje Mac i nätverket kan komma åt servern när som helst. Men du behöver inte köra din Mac-filserver 24/7 om du inte behöver "åtkomst dygnet runt. Om du använder ditt nätverk för ett hem eller ett litet företag kanske du vill stänga av filservern när du är klar med arbetet för dagen. Om det är ett hemnätverk kanske du inte vill att alla familjemedlemmar ska ha tillgång till sent på kvällen. I båda dessa exempel kan det vara bättre att skapa ett schema som sätter på och stänger av servern vid förinställda tider än 24/7. Detta har fördelen att du sparar lite på din elektriska räkning, samt att minska värmeuppbyggnaden, vilket sparar dig på kylbelastningar om ditt hem eller kontor har luftkonditionering.

Om du ska köra din filserver dygnet runt, vill du förmodligen se till att din Mac startas om automatiskt om det är strömavbrott eller att UPS tar slut på batteritiden. Hur som helst, dygnet runt eller inte, kan du använda inställningsfönstret 'Energy Saver' för att konfigurera din server efter behov.