Huvud internet & nätverk URL - Uniform Resource Locator
internet & nätverk

URL - Uniform Resource Locator

URL - Uniform Resource Locator
Anonim

 • Den trådlösa anslutningen
 • Guider och handledning
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • Nyckelbegrepp
 • Vad är Bitcoins?
 • avBradley Mitchell

  En MIT-examen som ger många års teknisk erfarenhet till artiklar om SEO, datorer och trådlöst nätverk.

  34

  34 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  URL står för Uniform Resource Locator . En URL är en formaterad textsträng som används av webbläsare, e-postklienter och annan programvara för att identifiera en nätverksresurs på Internet. Nätverksresurser är filer som kan vara vanliga webbsidor, andra textdokument, grafik eller program.

  URL-strängar består av tre delar (underlag):

  1. protokollbeteckning
  2. värdnamn eller adress
  3. fil eller resursplats

  Dessa underlag separeras av specialtecken enligt följande:

  protokoll: // värd / plats

  URL-protokollsträngar

  Substringsprotokollet definierar ett nätverksprotokoll som ska användas för att komma åt en resurs. Dessa strängar är korta namn följt av de tre tecknen ': //' (en enkel namnkonvention för att beteckna en protokolldefinition) Typiska URL-protokoll inkluderar HTTP (http: //), FTP (ftp: //) och e-post (mailto: //).

  URL-värdsträngar

  Substränningen "värd" identifierar en destinationsdator eller annan nätverksenhet. Värdar kommer från vanliga internetdatabaser som DNS och kan vara namn eller IP-adresser. Värdnamnen på många webbplatser hänvisar inte bara till en enda dator utan snarare grupper av webbservrar.

  URL-platssträng

  Substrängen "location" innehåller en sökväg till en specifik nätverksresurs på värden. Resurser finns normalt i en värdkatalog eller -mapp. Till exempel kan vissa webbplatser ha en resurs som /2016/S september/word-of-the-day-04.htm för att organisera innehåll efter datum. Detta exempel visar en resurs med två underkataloger och ett filnamn.

  När platselementet är en tom genväg som i URL: en http://thebestsiteever.com pekar URL: n konventionellt på värdens rotkatalog (betecknad med en enkel framåt snedstreck - '/') och ofta en hemsida ( som 'index.htm').

  Absoluta kontra relativa webbadresser

  Fullständiga webbadresser med alla tre ovannämnda underlag kallas absoluta webbadresser. I vissa fall kan webbadresser bara ange en platselement. Dessa kallas relativa URL: er. Relativa webbadresser används av webbservrar och webbsidor för att minska längden på URL-strängar.

  Genom att följa exemplet ovan kan webbsidor på samma som länkar till det koda en relativ URL

  istället för motsvarande absolut URL

  dra nytta av webbserverns förmåga att automatiskt fylla i det saknade protokollet och värdinformationen. Observera att relativa webbadresser endast kan användas i fall som denna där värd- och protokollinformationen är upprättad.

  URL-förkortning

  Standard-URL: er på moderna webbplatser tenderar att vara långa textsträngar. Eftersom att dela URL-adresser med längre längd på Twitter och andra sociala medier är besvärligt, byggde flera företag onlineöversättare som konverterar en fullständig (absolut) URL till en mycket kortare adress specifikt för användning på sina sociala nätverk. Populära URL-förkortare av detta slag inkluderar t.co (används med Twitter) och lnkd.in (används med LinkedIn).

  Andra URL-förkortningstjänster som bit.ly och goo.gl fungerar på Internet och inte bara med specifika sociala mediesajter.

  Förutom att erbjuda ett enklare sätt att dela länkar med andra, erbjuder vissa URL-förkortningstjänster också klickstatistik. Några skyddar också mot skadlig användning genom att kontrollera URL-platsen mot listor över misstänkta internetdomäner.