Huvud digital kameror Typer av kamerasökare: optiska och elektroniska
digital kameror

Typer av kamerasökare: optiska och elektroniska

Typer av kamerasökare: optiska och elektroniska
Anonim

Ska du få en kamera med en optisk eller elektronisk sökare?

 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • tips och tricks
 • Tips för mobilfotografering
 • avJo Plumridge

  En erfaren fotografspecialist och författare för fotografering och researrangörer.

  54

  54 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Kamerans sökare finns längst upp på baksidan av digitala kameror, och du tittar igenom den för att komponera en scen. Sökare som vanligtvis finns på kameror är antingen optiska eller elektroniska. Inte alla digitala kameror har en sökare, till exempel vissa pek- och fotokompakta kameror, och istället använder du en LCD-skärm för att rama in ett foto. När du köper en ny kamera är det viktigt att veta vilken typ av sökare du bör få.

  Med kameror som innehåller en sökare har du nästan alltid möjlighet att använda sökaren eller en LCD-skärm för att rama in dina foton. På vissa DSLR-kameror är detta inte ett alternativ.

  Fördelarna med sökarna för att ta bilder

  Sökare ger några fördelar jämfört med att använda LCD-skärmar när du komponerar din bild:

  • En sökare tappar mindre ström från batteriet.
  • En sökare ger bättre stabilitet eftersom du håller kameran närmare kroppen.
  • En sökare får dig att känna dig som en riktig fotograf!

  När du vant dig vid att använda kamerans sökare kan du ofta byta kamerakontroller instinktivt utan att titta bort.

  Det finns tre olika typer av kamerasökare.

  Optiska sökare på digitala kompakta kameror

  Detta är ett relativt enkelt system där den optiska sökaren zoomar in samtidigt som huvudlinsen. Den optiska vägen går parallellt med linsen, även om den inte visar dig exakt vad som finns i bildramen.

  Sökare på kompakta, pek-och-skjut-kameror brukar vara ganska små, och de visar ofta bara cirka 90% av vad sensorn faktiskt kommer att fånga. Detta är känt som "parallaxfelet" och det är mest uppenbart när motiv är nära kameran. I många situationer är det mer exakt att använda LCD-skärmen.

  Optiska sökare på DSLR-kameror

  DSLR: er använder en spegel och ett prisma, och det betyder att det inte finns något parallaxfel. Den optiska sökaren (OVF) visar vad som kommer att projiceras på sensorn. Detta kallas "genom linsen" -tekniken, eller TTL.

  Sökaren visar också en statusrad längs botten, som visar information om exponering och kamerainställning. I de flesta DSLR-kameror ser du och kan välja mellan olika autofokuspunkter som visas som små fyrkantiga rutor med den valda markerade.

  Elektroniska sökare

  Den elektroniska sökaren, ofta förkortad till EVF, är också en TTL-teknik. Tekniskt sett är EVF en liten LCD, men den replikerar effekten av sökarna som finns på DSLR: er. Den fungerar på ett sätt som liknar LCD-skärmen på en kompakt kamera och visar bilden som projiceras på sensorn av linsen. Detta visas i realtid, även om det kan bli vissa förseningar.

  En EVF lider inte heller av parallaxfel. Vissa EVF-sökare ger dig också inblick i olika funktioner eller korrigeringar som kameran kommer att göra. Du kan se markerade områden som bestämmer den punkt som kameran kommer att fokusera på, eller det kan simulera rörelsesuddighet som kommer att fångas. EVF kan också öka ljusstyrkan automatiskt i mörka scener och kommer att visa den på sökarens skärm.