Huvud webbsökning Tumblr Vs. Medium: Jämför populära bloggplattformar
webbsökning

Tumblr Vs. Medium: Jämför populära bloggplattformar

Tumblr Vs. Medium: Jämför populära bloggplattformar
Anonim

En titt på två av webbs snabbast växande tjänster för att driva en blogg

 • Det bästa på webben
 • Sökmotorer
 • Säkerhet och integritet
 • av Elise Moreau

  Elise Moreau är en digital marknadsförare, författare på webben och copywriter. Hon har täckt webbtrender för och tidigare About.com, sedan 2011.

  44

  44 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Bloggplattformar som Blogger och WordPress har varit stora på nätet i flera år nu, och minst två lite nyare har flyttat in på sitt territorium: Tumblr.com och Medium.com.

  Du kanske har hört att Tumblr är stort med tonåringar och Medium används mycket av människor som arbetar inom teknik- och medieindustrin. Det kan vara delvis sant, men om något annat är säkert är det att dessa två bloggplattformar är bland de trendigaste och snabbast växande sociala webbpubliceringssidorna idag.

  Medan båda används för liknande ändamål är de båda ganska olika när du vill jämföra några av deras bästa egenskaper och detaljer. Kolla in några av följande jämförelser av de viktigaste egenskaperna som folk vanligtvis letar efter i en bra bloggplattform.

  Hur människor använder dem

  Tumblr: En mycket visuell bloggplattform. Människor använder den för att dela enskilda foton, grupper av foton, animerade GIF och videor. Textinlägg är också populära, men det visuella innehållet är det som väcker denna plattform. Användare älskar att blogga om inlägg från andra användare och lägger ofta sina egna anteckningar i bildtexterna. Vissa inlägg kan ta upp hundratusentals omloggningar, tillsammans med flera bildtexter som finns kvar av användare.

  Medium: Erkänd som en högkvalitativ publiceringsplattform. Några av de mest begåvade författarna använder det för att skapa allt från de mest detaljerade, långa formerna till korta, personliga berättelser. Medelanvändare kan inte "reblogga" inlägg från andra som de kan på Tumblr, men de kan trycka på en hjärtaikon för att rekommendera det. Medium har nära band med Twitter, så många bloggare delar också sina inlägg där.

  Vill du blogga mer med visuellt innehåll som foton, videor och GIF? Om ja, kan Tumblr vara det bästa alternativet för dig.

  Vill du blogga mer med skriftligt innehåll? Om ja, kan Medium vara det bästa alternativet för dig.

  Design egenskaper

  Tumblr: Du kan designa din bloggs utseende genom att använda ett av Tumblrs många gratis- eller premiumtema och anpassa det efter din smak. Om du har kodningsförmåga kan du till och med leka med den för att anpassa den ytterligare. Det finns tusentals teman tillgängliga där ute, allt som kan göra att din blogg ser ut som en professionell webbplats, komplett med sidofält, sociala knappar, sidor, kommentarer och mer.

  Medium: Medium har en mycket ren, minimal look med mycket mindre anpassningsbara funktioner. Till skillnad från Tumblr kan du inte installera ett nytt tema med sidofält och musik och menyer för att ändra hela utseendet. Istället ser Medias bloggdesign mycket ut som Twitter. Du får ett profilfoto, ett omslagsfoto och en kort biobeskrivning som ska visas på din blogg, och det är det.

  Vill du ha massor av designanpassningsalternativ och möjligheten att installera en unik temahud? Om du gör det, gå med Tumblr.

  Bryr du dig mindre om design och mer om en trevlig, ren plats att presentera dina blogginlägg? Om du gör det, gå sedan med Medium.

  Bloggfunktioner

  Tumblr: Känd för sina olika typer av multimediainlägg. Du kan skapa ett inlägg med text, foton, länkar, chattdialoger, ljudfiler eller video. Tumblr introducerade nyligen Medium-liknande formateringsfunktioner, som du kan komma åt genom att trycka på plustecknet (+) när du skriver ett inlägg eller genom att markera vilken text som helst. Du kan spara utkast till inlägg och ställa in dem i din kö för att publiceras under en vald tidsperiod.

  Medium: Känd för sina enkla och intuitiva formateringsfunktioner (som Tumblr nyligen kopierade). Klicka på plustecknet (+) när du skapar ett nytt inlägg för att lägga till foton, videor, länkar eller för att dela upp stycken. Markera valfri text för att ställa in en rubrikstil eller ett stycke, lägga till en offert, ställa in justeringen eller lägga till en länk. Utkast sparas automatiskt och du kan klicka för att dela det som ett utkast om du vill ha input eller redigeringar från någon innan du publicerar det.

  Vill du ha massor av coola bloggfunktioner? Om du gör det, är det ganska mycket ett slips mellan Tumblr och Medium! Den enda stora skillnaden här är att Tumblr har specifika inläggsformat beroende på vilken typ av medieinnehåll du delar, samt möjligheten att köa dina inlägg.

  Gemenskapsfunktioner

  Tumblr: Användarpanelen är där magin allt händer. När du följer andra bloggar kan du bläddra till ditt hjärtas innehåll och göra all din smak, omlogga och svara på inlägg från bindestrecket. "Anteckningar", som representerar alla likes och rebloggar som ett inlägg får, kan nå hundratusentals när de passeras och når tillräckligt med användare. Du kan också privat meddela användare som dig själv eller anonymt, och skicka inlägg till andra bloggar för att visa om de aktiverar det alternativet.

  Medium: Du kan inte blogga om Medium-inlägg, men du kan rekommendera dem så att de dyker upp på din profil och i hemmaströmmen för personer som följer dig. När du håller musen över ett stycke ska du se en liten plustecken (+) -knapp visas till höger, som du kan trycka för att lämna en anteckning eller kommentar. När den är kvar kommer den att visas som en numrerad knapp för att klicka på och utvidga. Andra användare eller författaren kan svara på det.

  Vill du att dina blogginlägg "omloggas", vilket innebär att de publiceras på andra användares bloggar för att få mer exponering och följare? Om du gör det väljer du Tumblr.

  Skulle du hellre inte ha flera kopior av dina inlägg över andra människors bloggar och istället lita på rekommendationer som dyker upp i användarhem-flöden? Om du gör det väljer du Medium.

  Funktioner för mobilapp

  Tumblr: Den överlägset mest kraftfulla blogg-appen där ute idag. En enorm bit av Tumblr-aktivitet kommer från mobila enheter, inklusive inlägg och interaktion. Det är mycket som Twitter-appen, men med mer visuella saker och inläggsfunktioner. Du kan göra absolut allt på Tumblrs mobilapp som du kan på webbversionen - minus de nyligen introducerade inläggsformateringsfunktionerna.

  Medium: Avsedd endast för surfning. Det kan förändras i framtiden. Du kan visa ditt hemflöde, topphistorier och dina bokmärken. Det finns ingen funktionalitet för att skapa ett inlägg från mobilappen just nu, men du kan fortfarande interagera genom att följa användare, rekommendera inlägg och dela dem. Mediums mobilapp är för närvarande bara tillgängligt för iOS-enheter.

  Vill du kunna ladda upp och posta och göra allt via en mobil enhet? Om ja, är Tumblr vad du behöver.

  Vill du använda en mobilapp bara för att surfa och rekommendera andra användares innehåll? Om ja, kan du gå med Medium.

  Vår Take on Tumblr vs. Medium som Bloggplattformar

  Båda är fantastiska bloggplattformar, men det finns andra som kan passa dina ändamål ännu bättre. Några av de bästa artiklarna att läsa har varit från författare som publicerar sina verk på Medium, så Tumblr är den stora vinnaren för att upptäcka det bästa visuella innehållet medan Medium vinner för det bästskrivna innehållet.