Huvud Internet & nätverk Ska du ändra standardnamnet (SSID) för en trådlös router?
Internet & nätverk

Ska du ändra standardnamnet (SSID) för en trådlös router?

Ska du ändra standardnamnet (SSID) för en trådlös router?
Anonim

Förbättra säkerheten i ditt hemnätverk genom att ändra SSID

Image

 • Den trådlösa anslutningen
 • Guider och handledning
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • Nyckelbegrepp
 • Vad är Bitcoins?
 • avBradley Mitchell

  En MIT-examen som ger många års teknisk erfarenhet till artiklar om SEO, datorer och trådlöst nätverk.

  97

  97 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Trådlösa bredbandsrutrar och trådlösa åtkomstpunkter upprättar ett trådlöst nätverk med ett namn som kallas en Service Set Identifier (SSID). Dessa enheter är konfigurerade med ett fördefinierat standard SSID-nätverksnamn av tillverkaren från fabriken. Vanligtvis tilldelas alla tillverkarens routrar samma SSID. Om du undrar om du ska ändra routerns namn är svaret enkelt. Ja det borde du.

  Typiska standard-SSID: er är enkla ord som:

  • Trådlös
  • Netgear
  • Linksys
  • Standard

  Det finns en god chans att du har grannar med samma typ av router som du använder samma standard SSID. Det kan vara ett recept på en säkerhetskatastrof, särskilt om ingen av er använder kryptering. Kontrollera routerns SSID, och om det är en av dessa standardvärden, ändra nätverksnamnet till något du bara vet.

  Hur man hittar SSID för en trådlös router

  Om du vill hitta din routers nuvarande SSID anger du dess IP-adress för att komma åt administratörskonfigurationssidorna med en dator. De flesta routertillverkare använder en standardadress som 192.168.0.1. Om du till exempel har en Linksys WRT54GS-router:

  1. Ange http://192.168.1.1 (eller en annan adress för routern, om dess standard har ändrats) i en webbläsare.

  2. De flesta Linksys-routrar använder användarnamnadministratören och kräver inget lösenord, så låt lösenordsfältet vara tomt.

  3. Välj menyalternativet Trådlös .

  4. Visa det aktuella SSID-namnet i fältet Wireless Network Name (SSID) .

   Andra routertillverkare följer en liknande väg till SSID. Kontrollera din routertillverkares webbplats eller dokumentation för specifika standardinloggningsuppgifter. IP-adressen kan till och med skrivas på routerns botten, men du behöver fortfarande användarnamn och lösenord, om det finns ett.

   Bestämmer om du vill ändra din SSID

   En SSID kan ändras när som helst via routerkonfigurationsskärmen. Att ändra det efter att ett trådlöst nätverk har upprättats gör att alla trådlösa enheter kopplas bort, och de måste återansluta nätverket med det nya namnet. Annars påverkar inte valet av namn ett Wi-Fi-nätverk.

   Om två nätverk med samma namn råkar installeras nära varandra, kan användare och klientenheter bli förvirrade och försöka gå med fel. Om båda nätverken är öppna (inte använder WPA eller annan säkerhet) kan klienter tyst lämna sitt korrekta nätverk och gå med i det andra. Även med Wi-Fi-säkerhet på plats tycker användare att duplikatnamnen är irriterande.

   Experter debatterar om användning av en tillverkares standard SSID utgör en säkerhetsrisk för hemnätverket. Å ena sidan har namnet inte någon betydelse för en angripares förmåga att hitta och penetrera nätverket. Å andra sidan, med tanke på flera nätverk i ett grannskap att välja mellan, kan angripare rikta in sig på sådana med standardnamn på sannolikheten för att dessa hushåll har tagit mindre försiktighet vid upprättandet av sina hemnätverk.

   Att välja bra trådlösa nätverksnamn

   För att eventuellt förbättra säkerheten eller användbarheten för ditt trådlösa hemnätverk, överväg att ändra routerns SSID till ett annat namn än standard. En SSID är skiftlägeskänslig och kan innehålla upp till 32 alfanumeriska tecken. Följ dessa riktlinjer baserade på rekommenderade nätverkssäkerhetsrutiner:

   • Bädda inte in ditt namn, adress, födelsedatum eller annan personlig information som en del av SSID.
   • Använd inte dina lösenord för Windows eller webbplats.
   • Fresta inte intrång som skulle vara intressanta genom att använda lockande nätverksnamn som MakeMyDay eller Top-Secret.
   • Välj en SSID som innehåller både bokstäver och siffror.
   • Välj ett namn så långt eller nästan så länge som den maximala tillåtna längden.
   • Överväg att ändra din SSID med jämna mellanrum - åtminstone en gång per månad.
   • Skriv ner det nya SSID-namnet någonstans där du kan hitta det - kanske längst ner på routern.

   När du har valt ett nytt nätverksnamn är det enkelt att göra ändringen. Skriv det i fältet bredvid Wireless Network Name (SSID) för en Linksys-router eller i ett liknande fält för en annan tillverkare. Ändringen aktiveras inte förrän du sparar eller bekräftar den. Du behöver inte starta om routern.

   Du kan hitta instruktionsinformation på din routertillverkares webbplats eller i en online-steg-för-steg-guide för att ändra SSID på en Linksys-router.