Huvud köpa guider Skannerupplösning och färgdjup
köpa guider

Skannerupplösning och färgdjup

Skannerupplösning och färgdjup
Anonim

En djupare förståelse för optisk upplösning

 • Smartphones
 • Spel & konsoler
 • Gadgets
 • TV och hemmabio
 • kameror
 • Audio
 • avWilliam Harrel

  Datateknikredaktör, författare, författare och instruktör med över 30 års erfarenhet.

  35

  35 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Om du skannar kvitton, dokument eller ett tillfälligt familjefoto är skannern i din allt-i-ett-skrivare tillräcklig. För andra ändamål kan du dock behöva en fristående skanner. En kontorsmiljö behöver en dokumentscanner. En grafiker eller fotograf kan behöva en fotoscanner.

  Optisk skannerupplösning

  I skannrar avser optisk upplösning mängden information som skannern kan skanna i varje horisontell linje beräknat i punkter per tum (dpi). En högre dpi motsvarar högre upplösning och bilder med högre kvalitet med mer detaljer. Typisk optisk upplösning i många allt-i-ett skrivare / skannrar är 300 dpi, vilket mer än tillgodoser de flesta behov. Upplösningen för tunga kontorsdokumentskrivare är ofta 600 dpi. Optiska upplösningar kan gå mycket högre i professionella fotoskannrar - upp till 6400 dpi är inte ovanligt.

  En skanning med högre upplösning motsvarar inte alltid en bättre skanning. Skanningar med hög upplösning har enorma filstorlekar. De tar mycket plats på din dator och det kan ta lite tid att öppna, redigera och skriva ut. Tänk inte ens på e-post till dem.

  Vilken upplösning behöver du?

  Hur hög upplösning du behöver beror på hur du planerar att använda bilden. Ett textdokument som är kristallklart med 300 dpi kommer inte att bli tydligare för den tillfälliga tittaren på 6400 dpi.

  • Webbposter: De flesta datorskärmar visar 72 dpi högst eller lite högre för högupplösta bildskärmar, så om du skannar något som kommer att ses på webben eller kommer att gå i ett e-postmeddelande är 300 dpi mer än tillräckligt. Du kommer inte att förlora någonting om du skannar med en högre upplösning, men du kommer inte att få någonting utom vad gäller filstorlek, vilket kan betyda mycket för dem i andra änden av e-postmeddelandet.
  • Foton: Om du inte planerar att förstora foton får du bra bildkvalitet genom att skanna med 300 eller 600 dpi. Om du ska fördubbla originalets storlek, fördubbla dpi. Professionella fotografer kan dock behöva en så hög optisk upplösning som möjligt, särskilt om de ska förstora bilderna.
  • Bildredigering: Följ regeln "dubbla dpi" om du planerar att skära ner originalet genom att beskära det och sedan förstora det.
  • Kontordokument : 300 dpi räcker mer än för de flesta dokument. Du kanske till och med vill ändra storlek på skanningarna efteråt i fotoredigeringsprogramvara för att spara utrymme.

  Färg och bitdjup

  Färg eller bitdjup är mängden information som skannern samlar in om dokumentet eller fotot du skannar: Ju högre bitdjup, desto fler färger används och desto snyggare blir skanningen. Gråskalabilder är 8-bitarsbilder med 256 grånivåer. Färgbilder som skannas med en 24-bitars skanner kommer att ha nästan 17 miljoner färger; 36-bitars skannrar ger dig mer än 68 miljarder färger.

  Avvägningen är enorma filstorlekar. Om du inte är en professionell fotograf eller en grafisk formgivare behöver du inte oroa dig för bitdjupet, eftersom de flesta skannrar har minst 24-bitars färgdjup.

  Upplösning och bitdjup påverkar priset på en skanner. I allmänhet, ju högre upplösning och bitdjup, desto högre pris.

  Ändra storlek på en skanning

  Om du äger kommersiell fotoredigeringsprogramvara som Adobe Photoshop kan du ändra storlek på skanningar nedåt för att spara utrymme och inte minska kvaliteten avsevärt. Så om din skanner skannar med 600 dpi och du planerar att skicka skanningen på webben där 72 dpi är standardskärmens upplösning, finns det ingen anledning att inte ändra storleken på den. Att ändra storleken på en skanning uppåt är emellertid en dålig idé ur kvalitetssynpunkt.