Huvud programvara och appar Psst! Den hemliga listan över anonyma sociala nätverk
programvara och appar

Psst! Den hemliga listan över anonyma sociala nätverk

Psst! Den hemliga listan över anonyma sociala nätverk
Anonim

Den hemliga världen Whisper, Secret, Wut och Yik Yak

 • Webbläsare och Internet
 • Video & ljud
 • Säkerhetskopiering och verktyg
 • Nyheter & referens
 • Antivirus & säkerhet
 • E-post och meddelanden
 • Endast Windows
 • Endast Mac
 • Endast iOS
 • Endast Android
 • Visa mer

  avLeslie Walker

  En multimediajournalistprofessor som täcker sociala medier, webbpublicering och internetteknik.

  Anonyma sociala nätverkssajter är media-älsklingar med hundratals artiklar skrivna om mobilappar med namn som Whisper, Secret, Yik Yak och Confide. Dessa tjänster skiljer sig från första generationens sociala nätverk som Facebook eftersom de inte kretsar om användarens verkliga identitet; många uppmuntrar användare att hålla sig anonyma eller anta pseudonymer.

  Det handlar mest om mobila tjänster som tillåter människor att skicka meddelanden från sina smartphones till andra som använder samma appar - eller till hela världen, i vissa fall. En del får meddelandena att försvinna snabbt, a la SnapChat.

  Människor beskriver dessa appar som anonyma och privata eftersom de påstås låta människor dela information utan att helt identifiera sig. Men användare bör se upp: När var någon någonsin anonym i en mobiltelefon? Prata om en unik identifierare!

  De flesta förment privata sociala nätverkstjänster är naturligtvis långt ifrån privata. Den inte så hemliga sanningen om dem är att de inte är särskilt hemliga alls. De kanske inte är öppna skyltar för världen, som bloggar och tweets, men det mesta av innehållet de delar är spårbart eller inspelbart på något sätt.

  Med denna ansvarsfriskrivning ur vägen är det ändå fascinerande att se alla experiment som pågår för att utveckla nya former av sociala nätverk som kan ta informationsdelning in i posten Facebook, post-Twitter och till och med post-Pinterest era.

  Idén om onlinemiljöer där människor kan anta alias och virtuella identiteter är lika gammal som internet men tar nya vändningar när det kommer in i smarttelefon-eran. Många av de nyare mobilapparna verkar vara utformade för att få människor att bekänna sina mörkaste eller innersta känslor och tankar, snarare än att lägga eftertänksamma kommentarer anonymt. Naturligtvis finns det redan många internetforum som tillåter anonyma uthyrningar, som 4chan och Reddit. Men de var inte utformade som mobil-första appar och var inte heller avsedda som konfessioner.

  Här är en lista över anonyma webbplatser och appar för sociala nätverk, med några "pseudo" privata nätverk som kastas in (tjänster som försöker få meddelanden att försvinna):

  Viska

  Whisper var en av de första så kallade anonyma mobilapparna, som lanserades 2012. Den är utformad för att dela hemligheter offentligt, en slags offentlig bekännande monter. Användare delar sina tankar anonymt i form av en bild och en mening eller två av text. Det finns inget identitetsbegrepp på denna plattform alls - människor delar sina tankar utan att ansluta sig till en pseudonym eller ett namn. Vilket gör denna app mer anonym än några av de andra. Whisper är tillgängligt på både iPhone- och Android-plattformarna.

  Yik Yak

  Denna platsbaserade meddelandetjänst lanserades av Furman University-studenter i december 2013. Den är utformad för studenter som är intresserade av att kommunicera med ett stort antal andra studenter som befinner sig i deras relativt lilla geografiska område. Liksom andra anonyma sociala nätverkstjänster har Yik Yak fått mycket kritik eftersom vissa elever har använt den för att mobba sina klasskamrater.

  wut

  Wuts självbeskrivna "semi-anonym chat" -app lanserades i januari 2014 för iPhone, med löften om en Android-version snart. Det är en korsning mellan Snapchat och Facebook, med en stor twist. Vad som är annorlunda är att människor kontaktar sina vänner på Wut, och kan bara skicka meddelanden till dessa vänner, men ingen får information om vilken vän som skickat vilket meddelande. Så människor sluta spela ett gissningsspel om vem som skapat vilket innehåll. Meddelanden raderas efter ett tag, vilket gör det lite som Snapchat.

  Popcorn Meddelanden

  Denna iPhone-app erbjuder också en pseudo-privat meddelandetjänst, så att de som har den installerat kan chatta med andra användare som råkar vara inom en mils radie. Det är ett mycket enkelt chattrum som påminner om de dagar då America Online var värd för chattar i realtid och människor pratade anonymt i massor av olika chattrum på AOL.

  Rumr

  Rumrs tagline är "anonym meddelanden med människor du känner." Lanserade i mars 2014 och låter grupper av vänner skapa privata chattrum och anonymiserar dem när de kommer in, så de vet att de är där med kamrater men vet inte vilken säger vad. Det är en chattrumversion av Wut. "Det är som att ha en konversation med lamporna stängda, " säger Rumr på nedladdningssidan.