Huvud sociala media Fördelar och nackdelar med socialt nätverk
sociala media

Fördelar och nackdelar med socialt nätverk

Fördelar och nackdelar med socialt nätverk
Anonim

En titt på upp- och nedgångarna med att vara så digitalt anslutna till människor

 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • Pinterest
 • av Elise Moreau

  Elise Moreau är en digital marknadsförare, författare på webben och copywriter. Hon har täckt webbtrender för och tidigare About.com, sedan 2011.

  2264

  2264 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Sociala nätverk har förändrat vårt sätt att kommunicera, göra affärer, få vår dagliga nyhetsfix och så mycket mer. Men är det verkligen allt det är knäckt att vara?

  Det beror på vem du pratar med och hur du använder det. En webbplats som Facebook kan fungera som en opportunistisk lanseringsplatta för en ny företagare, eller det kan vara en oundviklig källa till negativt grupptryck för en ung tonåring. Det finns för- och nackdelar med allt i livet - och det inkluderar våra sociala nätverksvanor.

  Här är några av de största fördelarna och nackdelarna som de flesta känner till. När du går igenom dem, fråga dig själv hur du kan dra fördel av proffsen och samtidigt minimera nackdelarna när du bestämmer dig för att kolla in dina favoritnätverk.

  Fördelar med socialt nätverk

  Förmåga att ansluta till andra människor över hela världen. En av de mest uppenbara proffsen med att använda sociala nätverk är förmågan att omedelbart nå människor var som helst. Använd Facebook för att hålla kontakten med dina gamla gymnasievänner som har flyttat över hela landet, komma på Google Hangouts med släktingar som bor halvvägs runt om i världen eller träffa helt nya människor på Twitter från städer eller regioner som du aldrig ens har hört talas om förut.

  Enkel och omedelbar kommunikation. Nu när vi är anslutna var vi än går, behöver vi inte lita på våra fasta telefoner, telefonsvarare eller snail mail för att kontakta någon. Vi kan helt enkelt öppna våra bärbara datorer eller plocka upp våra smartphones och omedelbart börja kommunicera med vem som helst på plattformar som Twitter eller en av de många tillgängliga sociala meddelandenapparna.

  Nyheter och information i realtid. Borta är dagarna med att vänta på sex klockan nyheterna kommer på TV eller för leveranspojken att ta med tidningen på morgonen. Om du vill veta vad som händer i världen är allt du behöver göra att hoppa på sociala medier. En extra bonus är att du kan anpassa dina upplevelser om nyheter och information genom att välja att följa exakt vad du vill.

  Stora möjligheter för företagare. Företagare och andra typer av professionella organisationer kan kontakta nuvarande kunder, sälja sina produkter och utöka räckvidden med sociala medier. Det finns faktiskt många entreprenörer och företag där ute som trivs nästan helt på sociala nätverk och inte ens skulle kunna driva utan den.

  Allmän kul och njutning. Du måste erkänna att socialt nätverk bara är roligt ibland. Många människor vänder sig till det när de tar en paus på jobbet eller bara vill koppla av hemma. Eftersom människor naturligtvis är sociala varelser är det ofta ganska tillfredsställande att se kommentarer och gillar dyka upp på våra egna inlägg, och det är bekvämt att kunna se exakt vad våra vänner gör upp till utan att behöva fråga dem direkt.

  Nackdelar med sociala nätverk

  Information överväldigande. Med så många människor nu på sociala medier som tweetar länkar och lägger ut selfies och delar YouTube-videor kan det säkert bli ganska bullrigt. Att bli överväldigad av för många Facebook-vänner för att hålla jämna steg med eller för många Instagram-foton för att bläddra igenom är inte så ovanligt. Med tiden tenderar vi att få många vänner och följare, och det kan leda till massor av uppblåsta nyhetsflöden med för mycket innehåll som vi inte är så intresserade av.

  Sekretessproblem. Med så mycket delning som pågår kommer frågor om sekretess alltid att vara ett stort problem. Oavsett om det handlar om sociala webbplatser som äger ditt innehåll efter att det har publicerats, bli ett mål efter att ha delat din geografiska plats på nätet, eller till och med komma i problem på jobbet efter att ha tweetat något olämpligt - att dela för mycket med allmänheten kan öppna upp alla typer av problem som ibland kan inte någonsin ångras.

  Socialt grupptryck och cybermobbning. För människor som kämpar för att passa in i sina kamrater - särskilt tonåringar och unga vuxna - kan trycket att göra vissa saker eller agera på ett visst sätt bli ännu värre på sociala medier än i skolan eller någon annan offline-inställning. I vissa extrema fall kan det överväldigande trycket att passa in i alla som publicerar på sociala medier eller bli målet för en cybermobbeangrepp leda till allvarlig stress, ångest och till och med depression.

  Onlineinteraktion ersätter offlineinteraktion. Eftersom människor nu är anslutna hela tiden och du kan dra upp en väns sociala profil med ett musklick eller ett tryck på din smartphone är det mycket lättare att använda online-interaktion som en ersättning för interaktion mellan ansikte mot ansikte. En del människor hävdar att sociala medier faktiskt främjar antisocialt mänskligt beteende.

  Distraktion och förhalning. Hur ofta ser du någon titta på sin telefon? Människor blir distraherade av alla sociala appar och nyheter och meddelanden de får, vilket leder till alla möjliga problem som distraherad körning eller bristen på att få någons fulla uppmärksamhet under en konversation. Att surfa på sociala medier kan också mata förhalingsvanor och bli något som människor vänder sig till för att undvika vissa uppgifter eller ansvar.

  Stillasittande livsstilsvanor och sömnstörningar. Slutligen, eftersom sociala nätverk allt görs på någon sorts dator eller mobil enhet, kan det ibland främja för mycket att sitta på en plats för länge. Likaså kan man stirra in i det konstgjorda ljuset från en dator eller telefonskärm på natten negativt på din förmåga att få en ordentlig natts sömn. (Så här kan du förresten minska det blå ljuset.)

  Fokusera på att använda sociala medier för alla de goda punkterna som beskrivs i denna artikel, men var försiktig med att bli offer för den mörka sidan av en online-interaktion. Kolla in denna lista med webbplatser för sociala nätverk för att se vilka som är de mest populära just nu.