Huvud webbsökning Inte samma sak: Invisible Web and the Dark Web
webbsökning

Inte samma sak: Invisible Web and the Dark Web

Inte samma sak: Invisible Web and the Dark Web
Anonim

 • Det bästa på webben
 • Säkerhet och integritet
 • Att köra en webbplats
 • byTim Fisher

  Tim Fisher har 30+ års erfarenhet av professionell teknikstöd. Han skriver felsökningsinnehåll och är chef för.

  222

  222 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Har du sett nyheterna, din favorit-tv-serie eller en hitfilm nyligen och hört ordet Dark Web, Invisible Web eller Deep Web? Det här är ämnen som får många omnämnanden nyligen, och många är nyfiken på dem - och med rätta! Tyvärr, populära kultur tvärtom, dessa termer är inte utbytbara och betyder mycket olika saker. I den här artikeln ska vi titta på vad skillnaden är mellan den osynliga webben och den mörka webben, liksom en term som du kanske inte har hört tidigare - Surface Web.

  Olika lager på webben

  Det är nog bäst att börja med att förklara att det faktiskt finns flera lager, så att säga, av webben: Surface Web, The Invisible Web och Dark Web. Webben som vi alla är vana vid - den som erbjuder våra favoritsportwebbplatser, skvaller-nyheter, online-tidskrifter etc. - som ofta kallas Surface Web. Surface Web innehåller allt innehåll som enkelt kan genomsökas eller indexeras av sökmotorer.

  Den osynliga webben

  Det finns dock en gräns för vad sökmotorer inkluderar i sina index. Det är där termen osynlig webb spelar in. Den osynliga webben hänvisar huvudsakligen till det stora lagringsutrymmet för information som sökmotorer och kataloger inte har direkt tillgång till och inte inkluderar i deras index, som databaser, bibliotek och domstolsregister.

  Till skillnad från sidor på det synliga, eller Surface Web (det vill säga webben som du kan komma åt från sökmotorer och kataloger), är information i databaser i allmänhet otillgänglig för mjukvaruspindlarna och sökrobotarna som skapar sökmotorindex. Det finns i allmänhet inget besvärligt här, och det finns flera olika faktorer för varför en webbplats inte skulle inkluderas i ett sökmotorindex, men i grund och botten helt enkelt kokar det ner till tekniska hinder och / eller medvetna beslut från webbplatsägarens sida (s) för att utesluta sina sidor från sökmotorspindlar.

  Till exempel kommer universitetsbibliotekssidor som kräver lösenord för att få åtkomst till deras information inte att inkluderas i sökmotorresultaten, liksom skriptbaserade sidor som inte är lätta att läsa av sökmotorspindlar. Det finns också riktigt stora databaser, både offentliga och privata; allt från NASA, Patent and Trademark Office, US National Oceanic and Atmospheric Administration till databaser som LexisNexis, som kräver en avgift för att söka.

  Hur får du tillgång till den osynliga webben?

  Det brukade vara så att dessa sidor var svåra att komma till, men genom åren har sökmotorerna blivit ganska sofistikerade och inkluderar mer och mer av det innehåll som var svårt att hitta i deras index. Men det finns fortfarande många, många sidor som inte gör det till sökmotorer av någon anledning; Du kan fortfarande hitta dem direkt om du vet. I grund och botten kan du, så att säga, spåra tillbaka på sökmotorerna för att borra ner i databaser för att hitta dessa sidor. Om du till exempel sökte efter "väder" och "databas" skulle du komma med lite ganska fascinerande information. Från den här första sökfrågan kan du gå ner i databasens index för att hitta det du letar efter.

  Skillnaden mellan den mörka webben och den osynliga webben

  Nu kan vi äntligen komma till vad Dark Web - även känt som DarkNet - verkligen är. Om Surface Web i princip är allt som en sökmotor erbjuder i sitt index, och den osynliga webben - som för övrigt beräknas vara minst 500 gånger större än Surface Web - är i princip information som en sökmotor inte eller kan inte inkludera i sitt index, då är Dark Web en relativt liten del av Invisible eller Deep Web, en som har många olika saker på gång, allt från narkotikahandel till mord för uthyrning till människor som vill dela information säkert i en osäker miljö eller kultur, med full frihet från censur; med andra ord, det är inte allt dåligt som händer där.