Huvud köpa guider Kalibrera skannern för de mest exakta skanningarna
köpa guider

Kalibrera skannern för de mest exakta skanningarna

Kalibrera skannern för de mest exakta skanningarna
Anonim

Spara redigeringstid genom att matcha dina skanningar till din skrivare eller skärm

 • Smartphones
 • Spel & konsoler
 • Gadgets
 • TV och hemmabio
 • kameror
 • Audio
 • avWilliam Harrel

  Datateknikredaktör, författare, författare och instruktör med över 30 års erfarenhet.

  Om du tänker på det, mellan din bildskärm, skrivare och skanner, definierar och visar de olika komponenterna i ditt färghanteringssystem (CMS) vanligtvis, utan korrekt kalibrering, samma färger på olika sätt. Det är faktiskt ganska vanligt att olika färger ”skiftar” till andra färger mellan två utrustningsdelar. För att få bästa möjliga resultat måste du därför hålla din utrustning kalibrerad, så att varje komponent definierar samma färger på samma sätt som de andra.

  Det är viktigt att kalibrera din bildskärm till din skrivare så att dessa två enheter definierar färger exakt mellan dem. Det är lika viktigt att din bildskärm och din skanner också definierar och visar färger exakt mellan sig. Annars kan blues som du skannar växla till lila och de röda till mörka rödbrun.

  Kalibrera din skanner

  På vissa sätt är det mycket som att kalibrera din skanner till din bildskärm som att kalibrera din skärm till din skrivare. Du kan använda ett bra bildprogram, till exempel Adobe Photoshop, för att påbörja kalibreringsprocessen eller köpa ett tredjeparts kalibreringsprogram. I båda fallen går processen något så här (med små variationer, beroende på produkterna inblandade):

  1. Anskaffa ett färgreferensblad eller IT8-mål med kända färger.

  2. Skanna färgreferensarket med alla färghanterings- och färgkorrigeringsfunktioner avstängda.

  3. Rensa skanningen så bra du kan genom att ta bort damm och repor och andra fläckar.

  4. Starta din skannerprofileringsprogramvara (eller din bildprogramvara om du planerar att kalibrera visuellt) och ladda målbilden eller diagrammet.

  5. Definiera det område som ska analyseras.

  6. Gör visuella justeringar eller låt profileringsprogramvaran göra justeringar.

   Dina framtida genomsökningar bör vara färg noggranna (eller åtminstone mycket förbättrade), men sanningen är att den här processen inte är idiotsäker och kräver ofta mer än ett försök, särskilt tills du blir produktiv på det, och skannern bör kalibreras åtminstone varje sex månader för att kompensera för ändringar av både din skanner och din bildskärm över tid.

   Visuell kalibrering

   SCAR eller skanna, jämföra, justera, upprepa vid behov, det är avstänga när du kalibrerar din skanner visuellt. Visuell kalibrering betyder precis vad den säger; du jämför färgerna från din skanner med de på skärmen (eller skrivaren, om det är det du kalibrerar) manuellt, gör justeringar när du går tills du får den bästa matchningen som möjligt. Skanna, jämföra, justera, upprepa.

   Färgkalibrering med ICC-profiler

   En ICC-profil, dessa är små datafiler specifika för varje enhet, innehåller kritisk information om hur din enhet producerar färg. I själva verket fungerar dessa premade ICC-profiler ofta själva bra vid installationen av enheten och ger ofta tillräckligt bra resultat för att du bara kan lita på skrivarens ICC-profiler för färghantering.

   IT8-skannermål och deras referensfiler kan köpas från företag som är specialiserade på färghantering, till exempel Kodak och FujiFilm, och de sträcker sig runt 40 $. (Men om du shoppar runt kan du hitta dem billigare.) Vissa avancerade fotoskannrar har ett mål eller två.

   Hur som helst, när din skanner och bildskärm fungerar tillsammans, gör det att använda all denna sofistikerade teknik mycket mer smakvärd.