Huvud webbsökning Lösfria ljudformat för att rippa och lagra musik-CD-skivor
webbsökning

Lösfria ljudformat för att rippa och lagra musik-CD-skivor

Lösfria ljudformat för att rippa och lagra musik-CD-skivor
Anonim

Använd ett förlustfritt ljudformat för att bevara din CD-musiksamling

 • Sökmotorer
 • Säkerhet och integritet
 • Att köra en webbplats
 • av Mark Harris

  Sätter musikkompetens, inklusive bakgrund som musikproducent och kompositör, till artiklar om digital musik.

  105

  105 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Även om nedladdningsbara musikfiler och strömmande musik har gjort musik-CD-skivor mindre populära än de en gång var, är de fortfarande kvar och utgör ett utmärkt medium för att säkerhetskopiera din musiksamling. Om du inte säkerhetskopierar din musik kan du tappa allt i en hårddiskkrasch. Även om all din musik finns på CD-skivor, bör du göra kopior av dem, eftersom CD-skivor kan repas.

  Du vill ha perfekta kopior av alla dina original i händelse av katastrofer, så håll dig borta från förlustformat som MP3 som kan påverka inspelningens kvalitet. Använd förlustfria ljudformat när du bränner ditt digitala musikbibliotek till CD-skivor.

  Lösfria ljudformat kodar ljud och komprimerar det på ett förlustfritt sätt, vilket garanterar att din musik bevaras perfekt i digital form.

  FLAC (Free Lossless Audio Codec)

  Free Lossless Audio Codec (FLAC) är det mest populära förlustfria kodningsformatet. Det stöds allt mer på hårdvara som MP3-spelare, smartphones, surfplattor och hemunderhållningssystem. FLAC är skapandet av den ideella Xiph.Org Foundation och är också öppen källkod. Musik som lagras i detta format reduceras vanligtvis mellan 30 till 50 procent av sin ursprungliga storlek utan att kvaliteten förloras.

  Vanliga rutter för att rippa ljud-CD-skivor till FLAC inkluderar mediaspelare som Winamp för Windows eller dedikerade verktyg som Max för Mac-datorer.

  Alla större operativsystem stöder FLAC, inklusive Windows 10, macOS High Sierra och senare, Android 3.1 och nyare, iOS 11 och nyare, och de flesta Linux-distributioner.

  ALAC (Apple Lossless Audio Codec)

  Apple utvecklade initialt sitt ALAC-format som ett proprietärt projekt men gjorde det öppet källkod 2011. Ljudet kodas med en förlustfri algoritm som lagras i en MP4-behållare. Förresten, ALAC-filer har samma .m4a-filändelse som AAC, en namnkonvention som kan leda till förvirring.

  ALAC är inte så populärt som FLAC, men det kan vara det bättre valet om din föredragna mjukvarumediaspelare är iTunes, och du använder Apple-hårdvara som iPhone, iPod eller iPad.

  Ingen kvalitetsförlust uppstår när du rippar cd-skivor med musik i ALAC-format, så det är ett bra val när du vill bevara dina ursprungliga ljud-CD-skivor. Om du någon gång behöver byta från ALAC till ett annat format, sker ingen kvalitetsförlust då heller.

  WMA Lossless (Windows Media Audio Lossless)

  WMA Lossless-format, utvecklat av Microsoft, är ett proprietärt format som kan användas för att rippa originalmusik-CD-skivor utan att förlora ljuddefinitionen. Beroende på olika faktorer komprimeras en typisk ljud-CD mellan 206 MB och 411 MB. Den resulterande filen som produceras förvirrande har en WMA-förlängning, som är identisk med filer som är i standard (lossy) WMA-format.

  WMA Lossless är förmodligen det minst bra stödda formatet i listan, men kan fortfarande vara det du väljer, särskilt om du använder Windows Media Player och har en hårdvarenhet som stöder den.

  Monkey's Audio

  Monkey's Audio-format stöds inte lika bra som andra konkurrerande förlustfria system som FLAC och ALAC, men i genomsnitt ger det bättre komprimering, vilket resulterar i mindre filstorlekar. Det är inte ett öppen källkodsprojekt, men det är gratis att använda. Filer som är kodade i Monkey's Audio-format har den humoristiska APE-förlängningen.

  Metoder som används för att rippa CD-skivor till APE-filer inkluderar nedladdning av Windows-programmet från den officiella Monkey's Audio-webbplats eller användning av fristående CD-rippningsprogramvara som matar ut till detta format.

  Även om de flesta mediaspelare för programvara inte har out-of-the-box-stöd för att spela filer i Monkey's Audio-format, är ett bra urval av plug-ins tillgängliga för Windows Media Player, Foobar2000, Winamp, Media Player Classic och andra.

  WAV (WAVeform Audio Format)

  WAV-formatet är inte tänkt på det perfekta valet när du väljer ett digitalt ljudsystem för att bevara dina ljud-CD-skivor, men det är ett förlustfritt alternativ. Nackdelen med detta tillvägagångssätt är att filerna som produceras i WAV-format är större än i de andra förlustfria formaten eftersom ingen komprimering är inblandad.

  Om lagringsutrymme inte är ett problem, har WAV-formatet några tydliga fördelar: Det har utbrett stöd med både hårdvara och programvara. Mycket lägre CPU-behandlingstid är nödvändig vid konvertering till andra format eftersom WAV-filer redan är okomprimerade, och de behöver inte vara komprimerade innan konvertering. Du kan också direkt manipulera WAV-filer med hjälp av ljudredigeringsprogramvara utan att behöva vänta på dekomprimering och återkomprimeringscykler för att uppdatera dina ändringar.