Huvud köpa guider LCD-skärmar och färgspänningar
köpa guider

LCD-skärmar och färgspänningar

LCD-skärmar och färgspänningar
Anonim

Bestämma hur väl en LCD-skärm håller på att återge färg

 • Smartphones
 • Spel & konsoler
 • Gadgets
 • TV och hemmabio
 • kameror
 • Audio
 • av Mark Kyrnin

  En teknikförfattare och datornätverksexpert som vet allt som finns att veta om datormaskinvara.

  145

  145 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Färgspektrum hänvisar till de olika färgnivåerna som potentiellt kan visas av en enhet. Det finns faktiskt två typer av färgspektrum, additiv och subtraktiv. Tillsats refererar till färgen som genereras genom att blanda ihop färgat ljus för att skapa en slutlig färg. Detta är den stil som används av datorer, TV-apparater och andra enheter. Det kallas oftare RGB baserat på det röda, gröna och blå ljuset som används för att generera färgerna. Subtraherande färg används genom att blanda färgämnen som förhindrar reflektion av ljus som sedan ger en färg. Detta är den stil som används för alla tryckta medier som foton, tidskrifter och böcker. Det kallas också allmänt CMYK baserat på de cyan, magenta, gula och svarta pigmenten som används i tryckningen.

  Eftersom vi talar om LCD-skärmar i den här artikeln kommer vi att titta på RGB-färgspelet och hur olika bildskärmar är betygsatta för sin färg. Problemet är att det finns en mängd olika färgspänningar som en skärm kan utvärderas av.

  sRGB, AdobeRGB, NTSC och CIE 1976

  För att kvantifiera hur mycket färg en enhet kan hantera använder den en av de standardiserade färgspelet som definierar ett visst färgområde. Det vanligaste av RGB-baserade färgspelet är sRGB. Detta är den typiska färgskala som används för alla datorskärmar, TV-apparater, kameror, videobandspelare och annan konsumentelektronik. Det är en av de äldsta och därför smalaste färgfärgerna som används som referens för dator- och konsumentelektronik.

  AdobeRGB har utvecklats av Adobe som en färgskala för att ge ett större färgutbud än sRGB. De utvecklade detta för att användas med sina olika grafikprogram inklusive Photoshop som ett sätt att ge proffs en större färgnivå när de arbetar med grafik och foton innan de konverteras till tryck. Det bredare AdobeRGB-sortimentet ger en bättre översättning av färger att skriva ut än sRGB.

  NTSC var det färgutrymme som utvecklats för det färgområde som kan representeras för det mänskliga ögat. Det är också den enda representanten för de upplevda färgerna som människor kan se och är faktiskt inte det bredaste färgutbudet som möjligt. Många kanske tror att detta har att göra med TV-standarden som den är uppkallad efter, men det är det inte. De flesta verkliga enheter hittills har inte förmågan att faktiskt nå denna färgnivå på en skärm.

  Den sista av färgspelet som kan hänvisas till i LCD-skärmens färgförmåga är CIE 1976. CIE-färgutrymmen var ett av de första sätten att definiera matematiskt specifika färger. 1976-versionen av detta är ett specifikt färgutrymme som används för att kartlägga prestandan för andra färgutrymmen. Det är i allmänhet ganska smalt och som ett resultat är ett som många företag gillar att använda eftersom det tenderar att ha ett högre procenttal än de andra.

  Så för att kvantifiera de olika färgspelet i termer av deras relativa färgintervall av smalast till bredast skulle CIE 1976 <sRGB <AdobeRGB <NTSC. I allmänhet hänvisas till skärmar i jämförelse med NTSC-färgstandarden om de inte anger en annan standard. Dessa är bara några av de vanligaste. Det finns ett antal specifika färgspel som används i högupplöst inspelning nu som de flesta konsumenter förmodligen inte behöver veta om.

  Vad är en typisk färgskala på en skärm?

  Bildskärmar är i allmänhet betygsatta på sin färg av den procentandel färger som är möjliga. Således kan en bildskärm som är rankad till 100% NTSC visa alla färger i NTSC-färgskala. En skärm med en 50% NTSC-färgskala kan bara representera hälften av dessa färger.

  Den genomsnittliga datorskärmen visar cirka 70 till 75% av NTSC-färgskala. Detta är bra för de flesta eftersom de är vana vid den färg de har sett under åren från TV- och videokällor. (72% av NTSC motsvarar ungefär 100% av sRGB-färgutrymmet.) CRT: erna som används i de flesta gamla tv-apparater och färgskärmar producerade också ungefär en 70% färgskala.

  De som vill använda en skärm för grafiskt arbete för antingen en hobby eller ett yrke kommer förmodligen att vilja ha något som har ett större färgintervall. Det är här som många av de nyare skärmarna med hög färg eller bred färg har spelat in. För att en skärm ska kunna listas som ett brett spektrum måste den generellt producera minst en 92% NTSC-färgskala.

  En LCD-bildskärms bakgrundsbelysning är nyckelfaktorn för att bestämma dess övergripande färgutbud. Den vanligaste bakgrundsbelysningen som används på en LCD-skärm är en CCFL (kall-katod fluorescerande ljus). Dessa kan generellt producera cirka 75% NTSC-färgskala. Förbättrade CCFL-lampor kan användas för att generera ungefär 100% NTSC. Nyare LED-bakgrundsbelysning har faktiskt kunnat generera mer än 100% NTSC-färgspänningar. Med det sagt har de flesta LCD-skärmar ett billigare LED-system som producerar en lägre nivå av potentiellt färgutbud som är närmare generisk CCFL.

  Sammanfattning

  Om en LCD-bildskärms färg är en viktig funktion för din dator, är det viktigt att ta reda på hur mycket färg den faktiskt kan representera. Tillverkarspecifikationer som listar antalet färger är i allmänhet inte användbara och vanligtvis felaktiga när det gäller vad de faktiskt visar kontra vad de teoretiskt kan visa. På grund av detta bör konsumenterna verkligen lära sig vad bildskärmens färgutbud är. Detta kommer att ge konsumenterna en mycket bättre representation av vad bildskärmen kan med tanke på färg. Var noga med att veta vad procentandelen är såväl som färgen som den procenttalet är baserad på.

  Här är en snabb lista över de vanliga områdena för olika nivåer av skärmar:

  • Genomsnittlig LCD: 70 till 75% av NTSC
  • Professionell icke-bred Gamut LCD: 80 till 90% av NTSC
  • Bred Gamut CCFL LCD: 92 till 100% av NTSC
  • Bred LED-LCD-skärm: 100% + NTSC

  Slutligen måste man komma ihåg att dessa nummer kommer från när displayen är helt kalibrerad. De flesta skärmar när de skickas genomgår mycket grundläggande färgkalibrering och kommer att vara avstängda i ett eller flera områden. Som ett resultat kommer alla som behöver en mycket exakt färgnivå att kalibrera din skärm med korrekta profiler och justeringar med hjälp av ett kalibreringsverktyg.