Huvud Webbsökning Last.fm Scrobbling: Hur används det för musik?
Webbsökning

Last.fm Scrobbling: Hur används det för musik?

Last.fm Scrobbling: Hur används det för musik?
Anonim

Vet du vilka musiktjänster som låter dig scrobla till Last.fm?

 • Sökmotorer
 • Säkerhet och integritet
 • Att köra en webbplats
 • av Mark Harris

  Sätter musikkompetens, inklusive bakgrund som musikproducent och kompositör, till artiklar om digital musik.

  30

  30 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Om du aldrig har använt Last.fm-musiktjänsten eller inte vet någonting om dess historia, kanske du inte känner till handlingen Scrobbling-musik.

  Processen med Scrobbling (eller Scrobble) är en term som uppfinnits av Last.fm för att beskriva loggningen av låtar som du lyssnar på. Ordet kommer ursprungligen från musikrekommendationssystemet, Audioscrobbler, som startade livet som ett universitetsprojekt - utformat och programmerat av medgrundare, Richard Jones.

  Syftet med Last.fm: s Scrobbling-system är att ge användarna ett sätt att se deras musiklyssningsvanor och också se rekommendationer som kan vara av intresse. När du spelar låtar från källor som använder Scrobbling lägger Last.fms tjänst till denna information till sin databas som kan användas för att visa olika statistik (låttitel, artist, etc.). Metadatainformation som spårets ID3-tagg används för detta.

  Genom att bygga upp en profil på låtarna du lyssnar på är det möjligt att använda Last.fm som ett verktyg för upptäckt av musik.

  Kan jag scrobble från Streaming Music Services?

  Som tidigare nämnts är Scrobbling inte bara begränsat till Last.fms tjänst. Det finns många sätt du kan bygga upp din lyssningsprofil, inklusive när du strömmar musik. För att hjälpa till att samla in information om alla låtar du lyssnar på erbjuder vissa onlinetjänster möjligheten att ställa in en länk till Last.fm (med hjälp av dina kontouppgifter) så att data skickas automatiskt.

  Streamingmusiktjänster som Spotify, Deezer, Pandora Radio, Slacker, etc. har alla denna möjlighet att logga in spåren du strömmar och överföra denna information till din Last.fm-profil. Men vissa har inget stöd för Scrobbling. I detta fall måste du ladda ner och installera speciella tillägg för din webbläsare.

  Tillåter programvara mediaspelare scrobbling?

  Om du, som de flesta människor, har ett musikbibliotek på din dator, använder du till exempel någon form av medihanterare som iTunes eller Windows Media Player. Men hur scroblar du till Last.fm från skrivbordet?

  En del programvara har den här anläggningen inbyggd. Om du till exempel använder VLC Media Player, MusicBee, Bread Music Player eller Amarok, har alla dessa stöd för Scrobbling. Men om du använder iTunes, Windows Media Player, Foobar2000, MediaMonkey, etc., måste du installera ett "mellanrum" -programvaruverktyg.

  Last.fms Scrobbler-programvara som är värt att kolla in kan laddas ner gratis och är för närvarande tillgänglig för Windows, Mac och Linux. Det fungerar med olika musikspelare så det är förmodligen det första alternativet att prova.

  För andra mediaspelare som inte listas som kompatibla är det förmodligen bäst att besöka utvecklarens officiella webbplats för att se om din speciella musikspelare har ett anpassat plugin för Scrobbling.

  Kan musikvaruhårenheter användas för att scrobla?

  Ja, det finns ganska många olika typer av hårdvara som kan Scrobble to Last.fm. Detta inkluderar bärbara enheter som iPod och hemunderhållningssystem som Sonos etc.

  Annan Scrobbler-programvara

  Last.fm ger också en uttömmande lista över Scrobbler-verktyg via sin Build.Last.fm-webbplats för olika applikationer. Dessa "plugins" kan användas för saker som att lägga till support till webbläsare, Internetradiostationer och hårdvara.