Huvud Antivirus Är Google Play säkert?
Antivirus

Är Google Play säkert?

Är Google Play säkert?
Anonim

Skydda din Android från skadlig programvara

Image

 • Grunderna
 • avTommy Armendariz

  En teknikförfattare med över 15 års erfarenhet av informationsteknik som skriver och undervisar om informationssäkerhet och datavirus.

  67

  67 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  I slutet av 2018 rapporterade Forbes att en halv miljon Android-användare laddade ner ett virus från Google Play förklädd som ett racingspel. Bara ett år tidigare upptäckte det israeliska cybersecurity-företaget Check Point Software Technologies ett Android-virus som debiterar användarnas telefonräkningar för bedrägliga textmeddelanden dolda inom 50 appar på Android Market. De infekterade apparna laddades ner 21, 1 miljoner gånger kollektivt innan Google slutligen tog bort dem.

  Google Play, även känd som Android Market, är onlinebutiken där Android-användare laddar ner mobilappar. Google Play släpptes i oktober 2008 med cirka 50 appar och är hem för mer än en miljon appar över ett decennium senare. Även om Google har försökt hålla skadlig programvara kvar från sin plattform verkar nya rapporter om infekterade Google Play-appar dyka upp varje år. Lyckligtvis kan du minska risken för att ladda ner skadlig programvara genom att följa några enkla bästa metoder för att hålla dig säker online.

  En historia om Android och skadlig programvara

  Som standard är Android-enheter säkra mot "nedladdning av drivrutiner" eller skadlig kod som laddas ner till din enhet utan ditt medgivande eller kunskap. Om du inte ändrar säkerhetsinställningarna manuellt får du alltid ett meddelande innan någon ny programvara laddas ner eller installeras. Med andra ord, det enda sättet att få ett virus på din Android-enhet är att gärna ladda ner det.

  Tyvärr har cyberbrottslingar blivit mycket kreativa när det gäller att dölja skadlig programvara i till synes oskadliga appar och ladda upp dem till Google Play. Sådan skadlig programvara saknar inte bara din enhet; det kan stjäla dina personuppgifter, inklusive ditt telefonnummer, e-postadresser och till och med dina GPS-koordinater. När enheten har infekterats med skadlig kod blir enheten sårbar för ännu mer externa attacker.

  Jämfört med Apples App Store är Google Play: s track record med skadlig kod mindre än fantastisk. Varför är det så? Google och Apple har mycket olika tillvägagångssätt för appar. Medan Apple arbetar inom ett tätt kontrollerat system där utvecklare måste klara Apples stränga krav, försöker Google att hålla installationsmetoden så öppen som möjligt. Med Android kan du enkelt installera appar på flera sätt, som inkluderar Google Play, butiker som inte är Android och sidladdning. När de skickar in sina appar måste utvecklare förhandla om mycket byråkrati med Apple, vilket inte är fallet med Android och en anledning till att skadliga appar distribueras oftare genom det senare systemet.

  Hur Google Play bekämpar skadlig programvara

  Google började ta malware i sin app-butik på allvar under 2012 med lanseringen av en Android-säkerhetsfunktion som heter Bouncer. Bouncer skannar Google Play efter skadlig programvara och eliminerar misstänkta appar innan de når användare. Under året det släpptes sjönk antalet smittsamma appar i mobilbutiken med bara 40 procent. Säkerhetsexperter fann snabbt brister i systemet, och cyberbrottslingar lärde sig att dölja sina skadliga appar för att undergräva Bouncer.

  Google introducerade senare en inbyggd malware-skanner för Android-enheter som heter Google Play Protect, men det har inte lyckats mycket bättre än Bouncer att upptäcka appar som innehåller virus. I jämförande studier av olika antivirusprogram hör Google Play Protect konsekvent till sist. Google implementerade slutligen en mänsklig granskningsprocess för appar 2016; ändå, dåliga aktörer hittar alltid nya sätt att undvika Googles åtgärder mot skadlig programvara, så det är upp till enskilda Android-användare att hålla sina enheter säkra.

  Hur du håller dig säker mot skadlig programvara på Google Play

  Du kan vidta följande förebyggande åtgärder för att minska risken för att installera infekterade appar:

  • Ladda bara ned från ansedda källor som Google Play eller Amazon Appstore. Även om Google Play inte är 100 procent säkert mot skadlig programvara är det säkrare än att ladda ner inofficiella appar.
  • Ta en titt på apprecensioner. Folk betygsätter ofta en infekterad app dåligt och varnar vanligtvis andra genom appgranskningarna.
  • Använd starkt antivirusskydd som Lookout Mobile Security, AVG eller Norton.
  • Rotera inte din enhet eller ändra standard säkerhetsinställningarna.

  Hur du vet om du har hämtat ett virus från Google Play

  Det är inte alltid uppenbart att en app du har laddat ner är skadlig. I själva verket förlitar cyberkriminella användarnas okunnighet för att stjäla deras data. Om din enhet kör långsammare än vanligt kan orsaken vara antingen ett virus eller låg lagring. Om du plötsligt bombarderas med annonser i telefonens meddelandefält eller om du märker att mystiska ikoner dyker upp på din hemskärm finns det en god chans att du har skadlig programvara.