Huvud internet & nätverk Introduktion till trådlös ström (WPT)
internet & nätverk

Introduktion till trådlös ström (WPT)

Introduktion till trådlös ström (WPT)
Anonim

 • Den trådlösa anslutningen
 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • Vad är Bitcoins?
 • avBradley Mitchell

  En MIT-examen som ger många års teknisk erfarenhet till artiklar om SEO, datorer och trådlöst nätverk.

  Vi har alla vuxit upp i en värld där elektriska ledningar och kablar kör överallt. Skulle det inte vara bra om vi kunde leverera ström till våra elektroniska enheter när som helst vi ville, utan kablar och inga batterier behöver? Trådlös elektricitet, ibland även kallad trådlös kraftöverföring (WPT), kan låta som något ur science fiction, men den finns idag och ser ut att vara en stor del av vår framtid.

  Historik om trådlös ström

  Forskaren Nikola Tesla demonstrerade trådlös elektrisk belysning för mer än 100 år sedan. Överraskande lite tekniska framsteg gjordes på detta område under de följande åren av någon anledning; vissa konspirationsteoretiker hävdar att störningar från dagens stora elföretag är skylden.

  Rymdutforskningsinitiativ på 1960-talet utlöste den moderna vågen av forskning om trådlös kraft. Medan WPT-systemen på lång avstånd som Nikola Tesla drömde om ännu inte har byggts, började teknikutvecklingen inom kortdistans WPT nå konsumenterna på 1990-talet i form av prylar som laddningsbara elektriska tandborstar.

  Intresset för WPT har exploderat de senaste åren tack vare den mobila enhetens popularitet. Människor har blivit allt mer frustrerade över att deras telefoner och surfplattor tar slut under dagen eller måste anslutas för att ladda varje natt.

  Trådlös laddning

  Trådlös laddning med kort räckvidd fortsätter att vara den överlägset vanligaste tillämpningen av WPT som används idag. Traditionell WPT bygger på en metod som kallas induktiv koppling men vissa nyare produkter använder magnetisk resonans istället. Flera olika branschinsatser fortsätter att arbeta för att standardisera tekniken för trådlös laddning.

  En grupp företag bildade Wireless Power Consortium 2008 för att marknadsföra Qi, en specifik induktiv kopplingsteknik för trådlös laddning. Många telefoner och surfplattor erbjuder Qt-support.

  Power Matters Alliance (PMA ) bildades 2012. PMA konkurrerar direkt med Qi och har utvecklat egna tekniska specifikationer för användning av induktiv kopplingsteknik.

  En tredje teknik för trådlös laddning med namnet Rezence använder magnetisk resonans . En grupp företag grundade 2012 Alliance for Wireless Power (A4WP) för att främja Rezence. 2014 tecknade A4WP och PMA avtal om att anta varandras standarder.

  Många mobila enheter stöder någon form av trådlös laddning, men många andra gör det inte. Trådlös laddning kommer sannolikt att få världen över införandet när de olika tekniska standarderna mognar. De flesta trådlösa laddningslösningar idag kräver att enheten är placerad på eller mycket nära den trådlösa laddningsenheten (t.ex. en matta). Enheter måste också ibland också vara noggrant placerade för att skapa en lämplig trådlös länk.

  Trådlös energis framtid

  En dag kan det vara möjligt att använda trådlös elektricitet var som helst vi befinner oss, kanske till och med gratis, till exempel om en enhet skulle kunna ta emot ström över samma Wi-Fi-anslutningar som den använder för nätverksdata. Både tekniska och affärsspärrar gör dock att denna vision troligtvis inte kommer att ske snart;

  • Trådlösa signaler över långa avstånd lider vanligtvis av dämpning, störningar och andra effekter som begränsar deras användbarhet
  • Företag som driver lönsamma företag på de traditionella elnätet kan motstå att de går över till trådlöst av rädsla för ekonomiska förluster.
  • Oro över långvariga effekter av trådlös exponering på människokroppen kvarstår