Huvud webbsökning Introduktion till Google URL Shortener
webbsökning

Introduktion till Google URL Shortener

Introduktion till Google URL Shortener
Anonim

Goo.gl

 • Det bästa på webben
 • Säkerhet och integritet
 • Att köra en webbplats
 • av Marziah Karch

  Utmärker sig på seriös speldesign och utvecklar online-hjälpsystem och manualer.

  36

  36 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Google har en URL-kortare som heter goo.gl. Ursprungligen användes Googles URL-förkortare för att skicka länkar internt till andra Google-webbplatser, men tjänsten utvidgades till att omfatta externa länkar och öppnades för allmän användning.

  Vad är en URL-förkortare?

  URL-förkortare är korta webbadresser som omdirigerar till den längre, fullständiga URL-adressen. (Det står för Universal Resource Locator - det betyder bara webbplatsens adress, som http://lifewire.com)

  När allt går bra är upplevelsen av att besöka en kort URL praktiskt taget sömlös för slutanvändaren. De klickar på en länk och omdirigeras till sin avsedda destination. Det vanligaste stället att se förkortade URL: er är på Twitter där karaktersgränser gör det svårt att lista hela adressen till webbplatser.

  Varför Google?

  Varför skulle du vilja använda Googles tjänst istället för bit.ly eller ow.ly eller is.gd, eller någon av de dussintals och dussintals andra URL-förkortare som finns där ute? Tja, om du använder en URL-förkortning från Google stöter du inte på potentiella SEO-problem (sökmotoroptimering) med dina länkar. Med det menar vi att en av anledningarna till att människor skapar länkar är att ge artiklar lite Google juice, alias PageRank. De flesta URL-förkortningstjänster överför den PageRank bara bra. Det finns dock undantag, så det är bra att vara säker.

  Förutom sidanRank-problem med URL-förkortare finns det risken att sätta ditt förtroende till en tredje part när du förkortar en URL. Förkortningstjänster kommer och går, och du vill inte riskera att levande länkar är inaktiverade eftersom appen som vidarebefordrade dem blev slut. Även om Google har haft sin del av misslyckanden har de generellt gett användare en hel del avancerad varning innan de avslutar en tjänst och ett sätt att migrera sina data när de har stängt en app.

  Det sista skälet är bara skicklighet. Du använder förmodligen Google för andra saker, så varför inte lagra alla dina data där du kan hitta den och använda ditt befintliga Google-konto?

  Varför inte Google?

  Så varför skulle du vilja undvika att använda goo.gl? Två eller tre stora skäl. Det första skälet är att du är rädd att ge Google data. Många människor och företag undviker att använda Google Analytics och andra Google-produkter av rädsla för att de ger Google för mycket information. I det här fallet är analysen offentlig, så du ger den till alla.

  Det andra skälet är att detta kan vara en produkt med en framtid. Google har uppdaterat sin logotyp, men från och med detta har de inte uppdaterat goo.gl-logotypen. Det kan bara vara en övervakning, men det tenderar att indikera att detta inte är en marknadsförd produkt och att den förmodligen inte har en lång livslängd före. Trampa försiktigt. Google lämnar vanligtvis användare med en övergångsväg, men de kommer inte nödvändigtvis att stödja äldre länkar för alltid.

  Goo.gl-funktioner

  Med Goo.gl kan du ange en lång URL och låta den skapa en förkortad version. Alla URL-förkortare gör att du kan göra det. Det skapar också en instrumentpanel med webbadresser när du går, så att du kan se dina befintliga länkar och undvika dubblering.

  Dessa befintliga länkar får också analys. Du kan se när du skapade länken, hur många som har klickat på den och några fler detaljer. Du kan också dölja befintliga webbadresser från din instrumentpanel. Detta döljer dem bara. Det inaktiverar inte omdirigeringen.

  Förkorta en URL

  1. Om du vill förkorta en URL, loggar du bara in på ditt Google-konto och går sedan till goo.gl.

  2. Ange din långa URL.

  3. Tryck på förkortningsknappen.

  4. Tryck på Control - C (Command - C om du är på en Mac) och URL: en kopieras till ditt urklipp. Klistra in webbadressen dit du vill att den ska gå och du är inställd.

  5. Kom tillbaka senare för att se statistiken om hur din länk gjorde det.

   Länkar är offentliga, så vem som helst är fritt att skicka den länken till andra. Men om du loggar in på goo.gl och ber om en kort URL kommer goo.gl att generera en unik kort URL, även om någon redan begärt en länk till samma webbplats. Det hjälper dig att spåra för att se vem som följer länkar som kommer från dig, vilket innebär att du kan spåra din virala marknadsföringseffekt - eller bara ge dig själv ett ego-boost. Om du klickar på länken Detaljer visas en graf över besökare som använde den förkortade URL: en.

   Analytics är offentligt

   En viktig varning. Du kan spåra någons URL till goo.gl genom att lägga till .info i slutet av den. Till exempel kan analysen till URL goo.gl/626U3, som pekar på / web-and-search-4102742, ses på goo.gl/626U3.info. Eftersom länken bara finns här och du besöker den här webbplatsen just nu tvivlar jag på att klickfrekvensen är så hög. Låt oss prata om vad den länken inte visar dig. Du kan inte se vem som publicerade det. Du kan inte se hur många besökare som totalt besöker / web-and-search-4102742. Du kan bara se hur många som klickade på den specifika korta URL: n för att komma dit.

   Du kan visa samma information genom att använda + i slutet av en URL istället för .info.

   Med det i åtanke, om det stör dig att ha offentliga analyser på dina korta länkar, använd inte goo.gl!

   Gömmer gamla URL: er

   Ibland vill du egentligen inte spåra analys för en URL eller bara vill städa huset och bli av med de gamla länkar. När du är inloggad på ditt Google-konto och visar dina goo.gl-URL: er kan du kryssa i rutan bredvid gamla länkar och klicka på knappen märkt Dölj URL . Det är så enkelt. Länken fungerar fortfarande. Det kommer bara inte att dyka upp på din lista. Du kan fortfarande se analysen med .info- eller + -tricket, men du måste komma ihåg den korta URL: en.