Huvud sociala media Insidan och outs av Facebook-krypning
sociala media

Insidan och outs av Facebook-krypning

Insidan och outs av Facebook-krypning
Anonim

Allt populärare tidsfördriv på sociala medier

 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • Pinterest
 • avLeslie Walker

  En multimediajournalistprofessor som täcker sociala medier, webbpublicering och internetteknik.

  44

  44 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Krypning hänvisar till att "förfölja" någon på sociala medier, vilket vanligtvis betyder att kolla in dem eller följa vad som händer i deras liv på Facebook, Twitter eller LinkedIn. Det är inte så läskigt som det låter. Krypning betyder bara att du bläddrar i deras tidslinje, statusuppdateringar, tweets och olika bio-bios för att ta reda på mer om dem.

  Facebook-krypning är ett kulturellt fenomen och särskilt populärt tidsfördriv, särskilt med ungdomar. Det kallades "förföljer" i de tidiga dagarna av Facebook men ofta kallas nu "krypande", ett ord som bär en mildare konnotation och inte är förknippad med kriminell aktivitet, som förföljelse kan vara. Det är inte nästan lika stötande som verkliga förföljelser, men är fortfarande lite kontroversiellt, även om det är en allt vanligare aktivitet.

  Verbetet "krypande" betyder bokstavligen att röra sig långsamt och försiktigt, ofta för att inte bli märkt eller upptäckt av andra. Människor säger ibland att en person "kryper ner i korridoren", till exempel när de menar spets eller går tyst.

  Det här konceptet att göra något utan att andra lägger märke till hjärtat av varför man checkar ut på Facebook har kallat "krypande" eller "krypande internet". Det beror på att det sociala nätverkets gränssnitt tillåter människor att kolla varandra utan att meddela den användaren att någon annan tittar på eller har tittat på sin tidslinje eller sitt personliga profilområde.

  Människor använder också "creeper" för att hänvisa till någon som gillar att göra mycket krypande online, genom att ständigt kolla in människor. Men kall inte dem "kryp", eftersom en kryp hänvisar till en konstig person, inte en i princip normal som "kryper" på nätet för att följa vad deras vänner gör och kolla in människor de vill veta mer om.

  Facebook Creeping: Routine Activity

  Facebook krypning är särskilt vanligt bland ungdomar. De lägger regelbundet tid på att kolla vänner till sina vänner i nätverket och letar ofta för att se vem de kanske vill bli vän med eller ens träffa.

  Naturligtvis finns det naturliga gränser att krypa på Facebook. Enskilda användare kan ställa in sina sekretessprofiler så att bara deras vänner kan se vad de har lagt ut.

  Men många lägger också upp lite material på sina Facebook-tidslinjer som vem som helst kan se. Om en ömsesidig vän också har lagt ut något på någons tidslinje, borde du kunna se det inlägget även om du inte är ansluten till individen, eftersom du får se det mesta av vad dina egna vänner har publicerat, även på andra människors tidslinjer.

  Hur säger jag om någon kryper dig på Facebook?

  Alla skulle gärna vilja veta vem som har checkat dem ut på Facebook och Twitter, eller hur? Det är inte lätt om inte "creeper" tar någon öppen aktivitet som att gilla eller kommentera dina inlägg eller foton, eller föredra / retweeta dina tweets.

  Både Facebook och Twitter har valt att inte ge användare möjlighet att se vem som har sett sina profiler eller enskilda inlägg och foton. Facebooks hjälpcenter som visar vanliga myter om nätverket säger uttryckligen att nätverket inte visar eller tillåter tredjepartsappar att visa vilka som har sett dina inlägg eller profil.

  På Twitter kan du naturligtvis se listan över följare för de flesta, såvida de inte har tagit sitt konto privat (få människor gör.) Och på Facebook, som kan se någons vännerlista styrs av deras individuella integritetsinställningar.

  LinkedIn tillåter vissa människor att se vem som har checkat ut dem, genom en funktion som den kallar "vem som har sett din profil." Som standard visar den här funktionen användare hur många personer som har checkat ut sin profil under de senaste 90 dagarna. För vissa användare visar det också namnen på dessa rankare.

  Reglerna för vägen för krypning, Facebook-förföljelse

  I onlinekulturens värld har några allmänt accepterade riktlinjer uppkommit för hur man gör krypning på Internet utan att kränka någon eller genera sig själv.

  Ett stort nej, till exempel, är att släppa till främlingar som du redan har checkat ut dem i detalj på nätet. Det kan vara förskräckligt för den person som har "skrapats". Att citera något du såg på en persons Facebook, till exempel, är en fruktansvärd idé för ett första datum. I allmänhet, med människor du bara träffar eller bekanta som du knappt känner, är det sällan en bra idé att hänvisa till personliga detaljer som födelsedagsfester, resor till Spanien och favoritmat.

  Detta är särskilt sant om artikeln som är referens är äldre som ett år eller två, eftersom det berättar för personen att du aktivt bläddrade i deras tidslinje, i motsats till att bara se det i ditt nyhetsflöde, som fylls med nyare artiklar. Kom ihåg att om du klickar på liknande-knappen eller kommenterar något äldre kan den personen mycket väl få meddelande om att du har gjort det, vilket gör att din handling verkligen sticker ut eftersom det är ett äldre objekt som ingen annan pratar om längre.

  En annan bra tumregel är att inte gilla eller kommentera någonting postat av den person du checkar ut om du inte känner till dem i verkliga livet. Sådana åtgärder ger dem en omedelbar ledtråd om att de tittas på nätet av en främling eller någon som de knappt känner, vilket gör många människor obekväma.