Huvud Ny & nästa Om din 3D-skrivarextrudermunstycke är igensatt, gör du så här för att ta bort det
Ny & nästa

Om din 3D-skrivarextrudermunstycke är igensatt, gör du så här för att ta bort det

Om din 3D-skrivarextrudermunstycke är igensatt, gör du så här för att ta bort det
Anonim
 • 5G trådlös
 • 3D-design
 • Allra senaste
 • Smart hem
 • Raspberry Pi
 • avTJ McCue

  Verkställande partner för Refine Digital och professionell författare med fokus på marknadsföring, teknik, 3D-utskrift, prylar och molnet.

  En av de utmaningar jag hör om ofta är vad jag ska göra när 3D-skrivarmunstycket fastnar eller fastnar. Jag har upplevt detta bara en gång och fixingen var ganska enkel, men jag har velat dela några av de lösningar som kan hjälpa dig att rensa ett hett slut.

  Varje 3D-skrivare är naturligtvis annorlunda, och tillverkaren har sannolikt rekommendationer för att rensa deras specifika skrivarmunstycke som du vill följa, om det är möjligt. I allmänhet är här några tips och några av de bästa tutorials jag har hittat (om du har sett några andra, vänligen dela dem via sociala medier eller e-post - ta kontakt genom att klicka på mitt namn i byline ovan).

  Kom ihåg att läsa det finstilta så att du inte upphäver garantin.

  En av de bästa resurserna kommer från Deezmaker, en 3D-skrivaraffär och hackerspace i Pasadena, Kalifornien, som också skapade Bukobot 3D-skrivaren. Grundare och ägare, Diego Porqueras, delar ofta djupgående inlägg och tips för inte bara sin skrivare utan 3D-utskrift i allmänhet. Hans Nozzle Cleaning (under en Creative Commons-licens av-sa-3.0 unporterad, länk i slutet) är detaljerad och hjälpsam och har inspirerat en bra video som leder dig genom stegen (listad efter detta avsnitt från Bukobot).

  Det säkraste och mest effektiva sättet att helt rensa plasten från ett munstycke och ta föroreningar med det är vad jag kallar en "kall dragning". Tanken bakom kalldragningen är att dra glödtråden ur ett munstycke vid en tillräckligt sval temperatur för att hålla den i ett stycke (snarare än att lämna smält plast i den varma zonen), men fortfarande tillräckligt varm för att låta plasten sträcka sig till dra bort från sidorna av trumman så att den inte tar helt tag ihop. Detta är enklast att utföra med en polerad-slät rostfritt stål fat, med de som har en PTFE-foder helt fram till slutet kommer i andra omgången, eftersom munstyckstrycket kan lätt komprimera den mjukare PTFE och skapa en plugg som blir svår att dra ut. Kalldragningstekniken har framgångsrikt utförts med både ABS (detta var det bästa materialet att använda på länge, med en kalldragstemperatur på cirka 160-180C) och PLA (mycket svårare på grund av dess termiska övergångsegenskaper, men en kalldragstemperatur på 80-100C fungerar ibland), men Nylon 618 från Taulman (dragtemperatur 140C) är mycket lättare och mer pålitlig att använda för detta ändamål på grund av dess styrka, flexibilitet och låga friktion.

  Videon som nämns ovan är här: How To Unclog 3D Printer W / O Demontering (Taulman).

  Hur man snabbt rensar ett “Inte för tilltäppt” 3D-skrivarmunstycke

  Det kan vara så att din heta ände, eller munstycket, bara har en liten mängd rester eller materialuppbyggnad - ibland kan du rengöra det med en sond. Vissa användare rekommenderar en tunn tråd, men det kan repa den inre väggen i munstycket, något du vill undvika. Det bästa materialet jag har hittat är gitarrsträngen - det är styvt, men kommer inte att repa metallens inre i munstycket. Om du behöver något mer hållbart eller mer styvt kan några korta bitar av tråd från en mässingstrådborste fungera om de används noggrant. Ofta försöker du bara lossa en bit igensatt plast (ABS eller PLA).

  Ta bort och rengöra det blockerade extrudermunstycket

  Beroende på din 3D-skrivare kan du kanske ta bort skrivhuvudet och rengöra det. Den här korta två minuter långa videon från användaren "danleow" på YouTube är användbar: 100% Löst - Rengör blockerat extrudermunstycke i 3D-utskrift . Han säljer också ett kit på eBay som vissa kanske vill ha. Han länkar till det från YouTube.

  Tecken på det blockerade munstycket när glödtråden inte extruderas jämnt, strängpressar mycket tunt trådar än vanligt eller inte kommer ut från munstycket.

  Vad du behöver: Aceton, fackla och mycket tunn tråd.

  Här är hans steg:

  1. Blötlägg det borttagna munstycket i aceton i cirka 15 minuter för att rengöra utsidan av smuts. Rengör munstycket med en mjuk trasa.

  2. Placera ett munstycke på en sten och bränna det med facklan i cirka 1 min. Se till att det är extremt varmt tills du ser små förändringar i färgen.

  3. Använd en mycket tunn tråd för att rensa hålet i munstycket. Om tråden inte kan gå igenom upprepa steg 2 igen tills den kan gå igenom. Tvinga inte igenom hålet med tråden. Du vill inte repa / skada munstyckets innervägg. Jag använder mjuk koppartråd strippad från en oanvänd telefonkabel.

   Slutligen den absolut mest detaljerade resursen på MatterHackers där de förklarar: Hur man rensar och förhindrar papperskvadd på din 3D-skrivare. Griffin Kahnke och Angela Darnall gör det superklart:

   Om du har en 3D-skrivare kan du på något tillfälle stöta på ett filamentstopp. Den här guiden är avsedd att hjälpa dig att förhindra sådana papper som fastnar eller hantera dem så smärtfritt som möjligt.

   Förebyggande är nyckeln! De förklarar hur man först förstår vad som orsakar eller kan skapa sylt i första hand, till exempel munstyckshöjd, temperatur, spänning och kalibrering. De har några fantastiska bilder också.

   Jag letar alltid efter nya sätt att lösa problem med 3D-skrivare eller förbättra en utskriftsmetod, så vänligen kontakta mig genom att klicka på mitt namn i sidlinjen ovan.