Huvud bilteknologi Hur trådlösa billaddare arbetar med telefoner
bilteknologi

Hur trådlösa billaddare arbetar med telefoner

Hur trådlösa billaddare arbetar med telefoner
Anonim

Trådlös laddning har kommit, men finns det i din bil?

 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • av Jeremy Laukkonen

  Jeremy Laukkonen är en teknisk författare som drar av erfarenhet som teknikspökförfattare och som skapare av en populär blogg och start av ett videospel.

  Trådlös laddning är en fascinerande teknik som använder magnetfält för att överföra energi från en laddare till ett batteri. Det har hittat användningar på många olika platser, men de flesta har stött på det via sina telefoner. Frågan är om du kan ta av denna teknik från skrivbordet och använda den i din bil, och svaret är ett rungande ja.

  Du kan verkligen använda en trådlös laddare i bilen för att slå på telefonen på vägen, men väldigt få bilar kommer med den inbyggda tekniken. Om din bil inte har en inbyggd laddare, men du fortfarande är intresserad, Vi går igenom hur den här tekniken fungerar, varför du kanske vill använda den och hur du kan få den i din bil.

  Om du inte är intresserad av den snygga, och du redan säljs på idén om trådlös laddning, kolla in vår guide till den bästa trådlösa telefonladdaren på marknaden. Välj den som passar dig, koppla in den och du är god att gå.

  Hur fungerar trådlös laddning?

  Trådlös laddningsteknologi kallas också induktiv laddning, vilket är en ganska exakt beskrivning av hur den fungerar. Grundtanken är att en basstation genererar ett elektriskt fält som överför energi till en kompatibel enhet via en induktiv koppling.

  Denna typ av laddning är mindre effektiv än laddningssystem som använder ledande kopplingar, men de är något lättare att använda på grund av att du inte behöver ansluta fysiskt något.

  Istället för att ansluta en laddare ställer du helt enkelt in din telefon eller någon annan kompatibel enhet på basstationen, och den börjar laddas automatiskt.

  Trots att trådlös laddning och trådlös elektricitet i allmänhet kan verka som science fiction, har den faktiskt funnits länge. Om du någonsin har sett en Oral-B elektrisk tandborste, så har du sett induktiv laddning i aktion, eftersom Braun har använt tekniken i den applikationen sedan början av 1990-talet.

  Andra branscher var långsammare för att anpassa tekniken, men den första mobiltelefonen med inbyggd induktiv laddning lanserades 2009, vilket är samma år som Wireless Power Consortium introducerade Qi-standarden, som möjliggör driftskompatibilitet mellan laddare och enheter tillverkade av olika företag.

  Induktiv laddning i fordonsapplikationer

  Första gången induktiv laddning dök upp i bilar användes den faktiskt för att ladda elfordon. Så långt tillbaka som i slutet av 1990-talet använde ett system som hette Magne Charge en induktiv koppling för att ladda elbilar, även om den ersattes av en standardledande koppling i början av 2000-talet.

  Även om induktiva kopplingar i sig är säkrare i dessa applikationer, har ledande kopplingar - med ytterligare inbyggda skyddsåtgärder - vunnit på grund av att induktiva laddare inte är lika energieffektiva som ledande laddare.

  Idag har induktiv laddning visat sig åter i bilvärlden, och du kan använda den för att ladda din telefon eller någon annan kompatibel enhet.

  Hur du laddar din telefon trådlöst i din bil

  Dina grundläggande alternativ, om du är intresserad av trådlös laddning på vägen, är att köpa en bil som levereras med en OEM-installerad laddstation eller installera en eftermarknadsladdningsstation i en bil du redan äger.

  Om din telefon inte stöder trådlös laddning måste du antingen köpa en ny telefon med inbyggd trådlös laddningsfunktion eller köpa en trådlös laddningsadapter. Dessa adaptrar är billiga, och du kan ibland installera dem i din telefonväska.

  Ingenting är någonsin så enkelt, så det är viktigt att påpeka att det finns två konkurrerande trådlösa laddningstekniker som du kan stöta på: Powermat och Qi.

  Qi är den tydliga ledaren i världen av mobiltelefoner, med en mängd tillverkare av mobiltelefoner som hoppat på Qi-bandvagnen. Så om du äger en telefon som redan är Qi-kompatibel, vill du leta efter en Qi-baserad laddare.

  Vissa biltillverkare gick med Powermat-standarden, så du kan hitta dig själv den stolta ägaren till en Powermat-baserad trådlös laddare, oavsett om du vill ha den eller inte någon gång i framtiden.

  Inbyggda fordonsladdare för trådlösa telefoner

  Två av de första biltillverkarna som åtog sig att installera laddare för trådlösa telefoner på fabriken var Toyota och Chevrolet, och var och en valde en annan standard.

  Qi-systemet är för närvarande tillgängligt från Toyota, och GM: s första demonstration av trådlös laddningsteknologi var 2011 Chevy Volt, även om alternativet inte kom till produktionsfordon vid den tiden.

  Om du ändå är ute efter en ny bil och du är en tidig adoptertyp, är det två av de platser du kan titta på. Eller om du redan har köpt ett nytt fordon som medföljde en trådlös laddare, är du ganska låst in i vad det medföljde. Det är dock också möjligt att installera en eftermarknadsladdare, och i så fall har du mycket mer kontroll.

  Aftermarket Automobile Wireless Phone Chargers

  Till skillnad från fabriksinstallerade system, som låser dig i en laddningsstandard, har du alternativ om du går eftermarknadsvägen.

  Det första du måste göra är att välja mellan Qi och Powermat. Om din telefon stöder Qi utan bilagor, får du bäst service genom att välja en Qi-laddare. Om det inte gör det, måste du köpa ett speciellt laddningsfodral, och du har antagligen ditt val av antingen Qi eller Powermat.

  När du går eftermarknadsrutten har du också många olika val när det gäller vilken basstation du går med.

  Du kan välja en platt dyna, som de som är designade för hemmabruk och kontor, men du kommer att upptäcka att det finns bättre alternativ där för fordonsapplikationer - som vaggar, hölster och till och med laddare som är utformade för att glida in mugghållare.

  Var och en av dessa alternativ är bättre att använda i en bil än en platt dyna eftersom det kommer att förhindra att din telefon glider runt medan den försöker ladda.

  Naturligtvis kan du alltid hålla fast vid din 12V USB-adapter, trassliga kablar och allt, medan du väntar på att dammet kommer att lösa sig, och antingen Qi, Powermat eller någon annan utmanare kommer att bli den tydliga vinnaren i detta specifika formatkrig.