Huvud sociala media Hur man använder URL-förkortare för att permanent omdirigera till en annan URL
sociala media

Hur man använder URL-förkortare för att permanent omdirigera till en annan URL

Hur man använder URL-förkortare för att permanent omdirigera till en annan URL
Anonim

Glädjen med att använda URL-förkortare för att rensa upp dina långa länkar

 • Facebook
 • Instagram
 • Pinterest
 • Sociala nätverk
 • av Daniel Nations

  Populariteten för att dela länkar på Twitter och andra plattformar för socialt nätverk har gett upphov till en nu mycket utbredd typ av tjänster över internet: URL-förkortaren. Det här är super korta URL: er som pekar på sidor på internet med långa URL: er.

  Använda hur URL-förkortare fungerar som 301 omdirigeringar

  En vanlig URL-förkortare kan se ut så här:

  http://websitename.com/b/2008/11/14/14-abcd-efgh-ijkl-mnop-qrst-uvwx-yz.htm

  Det ser ganska långt och fult ut, men med hjälp av en URL-förkortare kan det förkortas till något som ser mer ut som http://bit.ly/1a7YzQ.

  Att förkorta långa och fula länkar kan spara många tecken, vilket kan se trevligare ut när du inkluderar det i ett e-postmeddelande eller skickar via textmeddelande. Det hjälper också när du försöker anpassa en lång URL till en kort tweet. Så när en webbanvändare klickar på http://bit.ly/1a7YzQ för att navigera till i sin webbläsare, kommer användaren automatiskt att omdirigeras till den ursprungliga länken som förkortades (http://websitename.com/b/2008/ 11/14/14-abcd-EFGH-ijkl-mnop-QRST-uvwx-yz.htm).

  De mest populära och pålitliga URL-förkortarna i dag använder 301 omdirigeringar, som säger Google att sidan har flyttat permanent. Detta är viktigt eftersom Google och andra sökmotorer fortfarande överväger antalet länkar som en sida får när man beräknar hur webbsidor ska rankas i sökresultaten.

  Även om sökmotoroptimering (SEO) ständigt förändras och utvecklas, är länkar fortfarande viktiga, varför 301 omdirigeringar fortfarande spelar roll.

  URL-förkortare med 301 omdirigeringar att överväga att använda inkluderar:

  • bitly.com
  • is.gd
  • tinyurl.com

  När du använder dessa URL-förkortare pekar de förkortade länkarna alltid till den webbadress du ställer in den på permanent basis (så länge URL-förkortaren stannar kvar och aldrig stängs av).

  När du ska använda den ursprungliga länken mot en URL-förkortare

  URL-förkortare är ibland praktiska, men de är inte alltid nödvändiga. De är vanligtvis idealiska att använda för att uppnå två huvudsakliga saker:

  • Att göra en synlig länk ser ren och enkel ut
  • Skapa en anpassad förkortad länk
  • Spårningsklick och annan engagemangsstatistik

  Medan URL-förkortare kan vara bra tjänster att använda för att rensa upp synligt röriga länkar och för att spara utrymme, behöver de inte nödvändigtvis användas när du länkar från artiklar eller delar dem som länkar på sociala medieplattformar som Facebook. När du inte behöver spara utrymme och inte riktigt bryr dig om att spåra engagemang kan du gå med längre form.

  Men låt oss säga att du skriver ett nyhetsbrev via e-post till dina kunder för att meddela dem om en ny produkt, som du vill länka till så att du kan peka dem till din webbplats om de vill köpa. Att lägga in en lång länk i din e-post kan se spammy ut, så det är här en URL-förkortare kan komma till nytta.

  Ovanstående scenario kan på liknande sätt tillämpas på länkar du vill dela på dokument och i textmeddelanden. I grund och botten, om du inte hyperlänkar ett ord eller en fras med den långa länken, kommer din e-post, dokument eller text helt enkelt att se mer organiserad och behaglig ut när du använder en URL-kortare.

  Många populära URL-förkortare som Bitly erbjuder också anpassningsbara förkortade länkar. Så till exempel, istället för att få en slumpmässig förkortad länk som http://bit.ly/1a7YzQ, kan du skapa en anpassad en som är ännu trevligare att titta på och lättare att komma ihåg från huvudet, till exempel http: / /bit.ly/LifewireTech.

  Och slutligen innehåller nästan alla större URL-förkortare i dessa dagar statistiska spårningsfunktioner som gör det möjligt för användare att få en djupare titt på hur deras målgrupper engagerar sitt innehåll. Detta är särskilt användbart om du är bloggare eller företagare som marknadsför länkar via e-post eller sociala medier till en stor publik. Bitly är en sådan tjänst som erbjuder användbar spårning av länkengagemang gratis (plus premiumplaner för mer seriösa användare).