Huvud webbsökning Hur man använder Tumblr för bloggning och sociala nätverk
webbsökning

Hur man använder Tumblr för bloggning och sociala nätverk

Hur man använder Tumblr för bloggning och sociala nätverk
Anonim

Tumblr är både en bloggplattform och ett socialt nätverk. Du kan använda det strikt för bloggning eller strikt för socialt nätverk med andra användare - eller du båda. Kraften i denna plattform lyser verkligen när du använder den som båda.

När du börjar använda Tumblr kommer du förmodligen att märka en hel del likheter mellan det och andra populära sociala nätverk som Twitter, Facebook, Pinterest och till och med Instagram. Även om "blogga" traditionellt tenderar att involvera skrivning, är Tumblr i själva verket mycket visuellt och handlar mer om att publicera korta blogginlägg som har foton, animerade GIF-filmer och videor.

Ju mer du använder Tumblr, desto fler trender kan du identifiera dig på plattformen, vilket ger dig ledtrådar om vad användare älskar att se och dela. Ett Tumblr-inlägg kan bli viralt inom några timmar och till och med sprida sig över andra sociala nätverk. Föreställ dig om du kunde få dina inlägg att göra det!

Att komma igång med Tumblr är enkelt, men du kan bläddra igenom följande bilder för att få de viktigaste tips och tips för att göra din Tumblr-närvaro och uppleva det bästa de kan vara.

Navigera till Tumblr.com i en webbläsare

Det är gratis att registrera sig för ett Tumblr-konto på Tumblr.com eller till och med genom en av de gratis mobilapparna. Allt du behöver är en e-postadress, ett lösenord och ett användarnamn.

Ditt användarnamn kommer att visas som din Tumblr-bloggs URL, som du kan komma åt genom att navigera till ditt användarnamn.Tumblr.com i din önskade webbläsare. Här är några tips om hur du väljer ett unikt Tumblr-användarnamn som inte har tagits ännu.

Tumblr kommer att be dig bekräfta din ålder och att du är mänsklig innan du går vidare för att fråga dig om dina intressen. Ett rutnät med GIF visas och ber dig välja fem intressen som mest tilltalar dig.

När du har klickat på fem intressen, vilket hjälper Tumblr att rekommendera bloggar för dig att följa, kommer du till din Tumblr-instrumentbräda. Du blir också ombedd att bekräfta ditt konto via e-post.

Din instrumentpanel visar dig ett flöde av de senaste inläggen från användarnas bloggar som du följer tillsammans med flera inläggsymboler längst upp så att du kan skapa dina egna inlägg. Det finns för närvarande sju typer av inlägg som Tumblr stöder:

  • Text inlägg
  • Enda eller flera fotonuppsättningar
  • Citat inlägg
  • Länka inlägg
  • Chat / dialog inlägg
  • Ljudposter
  • Video inlägg

Om du surfar på Tumblr på webben ser du också en meny högst upp med alla dina personliga alternativ. Dessa inkluderar ditt hemflöde, Utforska-sidan, din inkorg, dina direktmeddelanden, din aktivitet och dina kontoinställningar. Dessa alternativ dyker upp på liknande sätt i Tumblr-appen längst ner på enhetens skärm.

02

av 05

Anpassa ditt bloggtema och alternativ

Det fantastiska med Tumblr är att till skillnad från andra populära sociala nätverk som Facebook och Twitter, är du inte fast med standardprofillayouten. Dina Tumblr-bloggteman kan vara så unika som du vill ha det, och det finns många fantastiska gratis- och premiumtema att välja mellan.

I likhet med WordPress-bloggplattformen kan du installera en ny Tumblr-bloggtemahud med bara några klick. Kolla in vår översikt över gratis Tumblr-teman.

För att börja anpassa din blogg och byta till ett nytt tema, klicka på användarikonen i toppmenyn på instrumentpanelen och sedan på ditt bloggnamn (under rubriken Tumblrs) i rullgardinsmenyn följt av Redigera Utseende i högermenyn på nästa sida.

På den här sidan kan du anpassa flera olika komponenter i din blogg:

Mobil blogghuvud: Lägg till en sidhuvudbild, ett profilfoto, en bloggtitel, en beskrivning och färger du väljer.

Användarnamn: Ändra ditt användarnamn till ett nytt när du vill (men kom ihåg att detta också kommer att ändra din bloggs URL). Om du har ditt eget domännamn och vill att det ska peka på din Tumblr-blogg, kan du hänvisa till vår handledning för att ange en anpassad Tumblr-URL.

Webbplatstema: Konfigurera de anpassningsbara alternativen för ditt nuvarande tema och se en direkt förhandsvisning eller dina ändringar, eller installera ett nytt.

Kryptering: Slå på detta om du vill ha ett extra lager av säkerhet.

Likes: Slå på detta om du vill att andra användare ska kunna se vilka inlägg du gillade om de väljer att kolla in dem.

Följande: Slå på detta om du vill att andra användare ska kunna se de bloggar du följer om de väljer att kolla in dem.

Svar: Om du vill att användare ska kunna svara på dina inlägg kan du ställa in det så att vem som helst kan svara, bara användare som har varit i ditt nätverk i minst en vecka kan svara eller bara användare som du följer kan svara.

Fråga: Du kan öppna detta för att bjuda in andra användare att skicka frågor de vill ha som du på en specifik sida på din blogg.

Inlämning: Om du vill acceptera inlägg från andra användare som ska publiceras i dina bloggar, kan du aktivera detta så att de automatiskt läggs till i din kö för att du ska godkänna och publicera.

Meddelanden: För att hålla din integritet stram, slå på den så att bara användare som du följer kan meddela dig.

Kö: Att lägga till inlägg i din kön publicerar dem automatiskt i ett droppschema, som du kan ställa in genom att välja en tidsperiod för dem som ska publiceras.

Facebook: Du kan ansluta ditt Tumblr-konto till ditt Facebook-konto så att de automatiskt också publiceras på Facebook.

Twitter: Du kan ansluta ditt Tumblr-konto till ditt Twitter-konto så att de automatiskt publiceras på Twitter också.

Språk: Om engelska inte är ditt föredragna språk, ändra det här.

Tidszon: Att ställa in lämplig tidszon hjälper till att effektivisera din inläggskö och andra utläggningsaktiviteter.

Synlighet: Du kan konfigurera din blogg att endast visas i Tumblr-instrumentbrädan (inte på webben), hålla den dold för sökresultaten eller märka den som uttrycklig för dess innehåll.

Det finns ett alternativ längst ner på denna sida där du kan blockera specifika användare eller till och med radera ditt konto helt om du vill.

03

av 05

Utforska Tumblr för att följa bloggar du gillar

Det finns många olika sätt att hitta nya Tumblr-bloggar som är värda att följa. När du följer en Tumblr-blogg dyker upp alla de senaste inläggen i ditt hemfeed, liknande hur Twitter- och Facebook-nyhetsflöden fungerar.

Här är några tips om hur du kan upptäcka fler bloggar att följa.

Använd Utforska-sidan: Detta kan nås när som helst från din instrumentpanel i toppmenyn på webben (markerad med kompassikonen). Eller så kan du helt enkelt navigera till Tumblr.com/explore.

Sök efter nyckelord och hashtags: Om du är intresserad av ett visst ämne, använd sökfunktionen för att hitta inlägg eller bloggar med fokus på något specifikt.

Var uppmärksam på Tumblrs förslag: I sidofältet på din instrumentpanel på webben kommer Tumblr att föreslå några bloggar du bör följa baserat på vem du redan följer. Förslag visas också så ofta när du bläddrar igenom ditt hemflöde.

Leta efter "Följ" -knappen i det övre högra hörnet av en Tumblr-blogg: Om du stöter på en Tumblr-blogg online utan att hitta den genom din instrumentpanel först, vet du att den körs på Tumblr på grund av Följ-knappen längst upp. Klicka på Följ för att automatiskt följa den.

04

av 05

Börja publicera innehåll på din Tumblr-blogg

Nu kan du börja publicera blogginlägg på din Tumblr-blogg. Här är några tips för att få dina inlägg märkt av andra Tumblr-användare:

Gå visuellt: Foton, videor och GIF-filer är en stor sak för Tumblr. Faktum är att Tumblr nyligen lanserade sin egen GIF-sökmotor för att hjälpa användare att skapa mer visuellt tilltalande inlägg.

Använd taggar: Du kan lägga till flera olika taggar till något av dina inlägg för att hjälpa det att bli mer upptäckt av människor som söker efter dessa termer. Kolla in vår översikt över Tumblrs mest populära taggar att överväga att använda på dina egna inlägg.

Använd de "extra" inläggsalternativen: I posttextutrymmen och bildtexter ser du en liten plusteckenikon som visas när du klickar på markören i skrivområdet. Klicka på den för att öppna ett antal medier och formateringsalternativ som du kan infoga, inklusive foton, videor, GIF, horisontella linjer och läs-fler länkar.

Post regelbundet: De mest aktiva Tumblr-användarna publicerar flera gånger om dagen. Du kan köa inlägg som ska publiceras i ett droppschema eller till och med schemalägga det för att publiceras på ett specifikt datum vid en viss tidpunkt.

05

av 05

Interagera med andra användare och deras inlägg

Precis som på alla sociala nätverk, ju mer du interagerar med andra användare, desto mer uppmärksamhet får du tillbaka. På Tumblr finns det många olika sätt att interagera på.

Interagera med individuella inlägg

Som ett inlägg: Klicka på hjärtknappen längst ner i alla inlägg.

Omboka ett inlägg: Klicka på dubbelpilknappen längst ner i alla inlägg för att automatiskt publicera det på din egen blogg. Du kan också eventuellt lägga till din egen bildtext, köa den eller schemalägga den så att den publiceras senare.

Interagera med individuella inlägg

Följ en användares blogg: Klicka bara på följknappen var som helst den visas antingen på en befintlig Tumblr-blogg du surfar på webben eller på en blogg du hittar i Tumblr-instrumentpanelen.

Skicka ett inlägg till en annan användares blogg: Om du kan få ditt inlägg publicerat på en blogg som accepterar inlägg, får du omedelbart exponering från deras publik.

Skicka ett "fråga" till en annan användares blogg: I likhet med inlägg, kan bloggar som accepterar, svarar och publicerar sina "frågar" (som är frågor eller kommentarer från andra användare) också ge dig exponering.

Skicka e-post eller ett meddelande: Du kan skicka ett inkorgmeddelande (som e-post) eller ett direktmeddelande (som en chatt) till alla användare som tillåter det, beroende på deras integritetsinställningar.

När du interagerar med andra blogginlägg och användare meddelas de om det på deras aktivitetsflik, deras meddelanden och ibland till och med deras Tumblr-appaviseringar om de har aktiverat dem.