Huvud webbsökning Hur man testar en misstänkt länk utan att klicka på den
webbsökning

Hur man testar en misstänkt länk utan att klicka på den

Hur man testar en misstänkt länk utan att klicka på den
Anonim

Ser den länken lite konstig ut? Så här berättar du

Länkförkortningstjänster som bit.ly och andra är populära val för att anpassa en länk till en Twitter-inlägg. Men länkförkortning är också en metod som används av distributörer och phishers för skadlig programvara för att dölja de verkliga destinationerna för deras länkar.

Uppenbarligen, om en länk är förkortad, kan du inte se om det är dåligt eller bra bara genom att titta på det, så använd ett verktyg som är utformat för att inspektera korta länkar. De avslöjar den verkliga destinationen för en kort länk utan att faktiskt följa den. Utforska farorna med korta länkar för information om hur du visar en kort länks destination.

Länken kom till dig i en oönskad e-post

Om du fick ett oönskat e-postmeddelande som förmodligen kommer från din bank och ber dig "verifiera din information" är du förmodligen målet för ett nätfiskeattack.

Även om länken till din bank i e-postmeddelandet ser ut som legitim, bör du inte klicka på den eftersom den kan vara en phishing-länk i förklädnad. Besök alltid din banks webbplats genom att ange dess adress direkt i din webbläsare eller genom ett bokmärke som du själv gjorde. Lita aldrig på länkar i e-post, textmeddelanden, popup-fönster etc.

Länken har en massa konstiga karaktärer i sig

Ofta kommer hackare och distributörer av skadlig programvara att försöka dölja destinationen för skadlig programvara eller nätfiskewebbplatser genom att använda det som kallas URL-kodning. Till exempel, bokstaven A som har kodats URL-adress översatt till% 41.

Användning av kodning, hackare och distributörer av skadlig programvara kan maskera destinationer, kommandon och andra otäcka saker i en länk så att du inte kan läsa den om du inte har ett URL-avkodningsverktyg eller översättningstabell till hands.

Om du ser ett gäng% symboler i webbadressen, se upp.

Hur man kontrollerar en misstänkt länk utan att klicka på den

Flera verktyg hjälper dig att inspektera länkar utan att klicka igenom för att aktivera dem.

Expandera förkortade länkar

Expandera en kort länk genom att använda en tjänst som CheckShortURL eller genom att ladda en webbläsar-plugin som visar dig en kort länks destination genom att högerklicka på den korta länken. Vissa länkar expanderar webbplatser kommer att gå den extra milen och kommer att meddela dig om länken finns på en lista över kända "dåliga webbplatser."

Skanna länken med en länkskanner

Norton SafeWeb, URLVoid, ScanURL och andra erbjuder olika grader av säkerhetskontroll av länkar. Dessa tjänster indexerar ofta den avlägsna destinationen och presenterar sedan en rapport eller en sammanfattning av vad den hittar, utan att du behöver ladda webbplatsen på din egen dator.

Aktivera alternativet för realtid eller aktiv skanning i din Antimalware-programvara

Utnyttja alla aktiva eller realtidssökningsalternativ som tillhandahålls av din antimalware-programvara. Det kan använda fler systemresurser för att aktivera det här alternativet, men det är bättre att fånga skadlig programvara medan den försöker komma in i ditt system snarare än efter att din dator redan har infekterats.

Håll din Antimalware- och antivirusprogramvara uppdaterad

Om din antimalware eller antivirusprogram inte har åtkomst till de senaste virusdefinitionerna kommer den inte att kunna fånga de senaste hoten i naturen som kan smitta din maskin. Se till att din programvara är inställd på att automatiskt uppdatera regelbundet och kontrollera datumet för den senaste uppdateringen för att säkerställa att uppdateringar faktiskt sker.

Överväg att lägga till en andra yttrande Malware Scanner

En skannare med skadlig kod från andra åsikter kan erbjuda en andra försvarslinje om ditt primära antivirus misslyckas med att upptäcka ett hot (detta händer oftare än du skulle tro). Några utmärkta second opinion scanners, som MalwareBytes och Hitman Pro, kan göra en verklig skillnad. Kolla in vår artikel om Second Opinion Malware Scanners för mer information.