Huvud Fönster Hur man testar och justerar en bildskärms inställningar
Fönster

Hur man testar och justerar en bildskärms inställningar

Hur man testar och justerar en bildskärms inställningar
Anonim

Få ut mesta möjliga av din bildskärm genom att kalibrera inställningarna

 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • avMark Casey

  En teknologjournalist och frilansförfattare.

  42

  42 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  De flesta bildskärmar, om de är nya eller i anständig form, kommer inte att avge några bländande problem när det gäller färg eller färgton. Men när de blir mer sofistikerade, större och användbara i ett brett antal applikationer, har tweaking dem för prestanda blivit viktigare.

  Om du är en grafisk formgivare, videoredigerare eller någon som bara tittar på massor av videor, kommer du antagligen att märka behovet av lite finjustering. Med hjälp av våra förslag nedan hittar du dig själv på god väg till en bländande videoupplevelse.

  Det finns några olika saker du kan göra för att utvärdera skärmens prestanda, allt från det enkla och subjektiva till det professionella och komplexa. Vi delar upp dem i två kategorier.

  Kom ihåg att bildskärmens kvalitet inte bara definieras av dess ålder eller tillstånd på den fysiska skärmen utan också av skärmtekniken. Den maximala skärmkvaliteten skiljer sig till exempel på olika områden när du har att göra med en IPS LCD, TFT LCD och CRT.

  Enkel "Real World" -monitortestning

  Det bästa du kan göra för att se till att datorskärmen inte är för mörk, för ljus eller på annat sätt obalanserad är att helt enkelt testa den. Titta på olika material och anpassa din bildskärm till din personliga smak när du går.

  Det kan vara högkvalitativa bilder med massor av färger, högupplöst videor du kan hitta på YouTube, dina egna mediefiler eller vad som helst som kan testa skärmens färg.

  Du kan justera skärmens inställningar för färg och ljusstyrka genom att spela med de fysiska knapparna på bildskärmens ansikte eller sida. Du kan vanligtvis justera de primära inställningarna som ljusstyrka och kontrast med en dedikerad knapp, men läs din ägarmanual för exakta instruktioner.

  Om du inte är säker på vad vissa av skärmens inställningar betyder, se avsnittet längst ner på denna sida för en förklaring av några av de viktigare termerna.

  Det finns också ofta en menyknapp på monitorn där du kan komma åt dessa inställningar och mer, som hudton eller färgtemperatur, beroende på din specifika bildskärm.

  Textstorlek, dubbla skärminställningar, orientering och andra inställningar kan styras i Windows via Kontrollpanelen.

  Avancerade monitortesttekniker

  Människor som vill använda sin bildskärm för professionella ändamål eller som helt enkelt är väldigt picky när det gäller deras video- och bildkvalitet kanske vill ha något mer tillförlitliga än sina egna preferenser för att se till att deras bildskärmar ger dem den bästa bilden.

  Flera webbplatser och program finns för att hjälpa dig justera dina inställningar från objektivt källmaterial som färgdiagram och testmönster. Du måste justera skärmens inställningar manuellt om något test inte visar sig som de säger att det borde.

  Gratis online-monitorkalibrering

  Det finns ett antal gratis monitortestmaterial på Lagom.nl. Välj bara ett test och läs instruktionerna för att lära dig hur bilderna ska se ut så att du vet vad som behöver kalibreras.

  Du kan testa kontrasten, visningsinställningen, klocka och fas, skärpa, gammakalibrering, svartnivå, vitmättnad, gradient, inversion, responstid, visningsvinkel, kontrastförhållande och subpixellayout.

  Det finns både ett online-test där du kan få åtkomst till dessa skärmtestverktyg online och ett offline-test som du kan ladda ner och använda på en dator som inte har en internetanslutning.

  EIZO Monitor Test är ett annat online monitortest som liknar Lagom.nl.

  Professionella monitorkalibreringsverktyg

  Ett av de mest kända monitortestprogrammen inkluderar Passmarks MonitorTest-programvara som ger dig en fullskärmsvy av olika tester. Det fungerar med alla upplösningar och flera bildskärmsinställningar och stöder slingtestning och över 30 olika mönstertest.

  Använd frågeteckenknappen på vilket test som helst för att få hjälp med att förstå vad du ska leta efter med MonitorTest. Programmet är bara gratis under 30-dagars testversionen.

  Ett annat (icke-gratis) monitortestprogram är DisplayMate. Andra skärmtestare har några grafikkortdrivrutiner som gratis programvara, som NVIDIAs GeForce.

  Gemensamma övervakningsvillkor förklarade

  Vissa termer som skärmar använder i sin inställningsmeny kan vara förvirrande eller överflödiga. Här är en snabb förklaring av vanliga inställningar för att justera din bildskärm.

  • Färg: Detta betyder precis vad det står: vill du ha mer eller mindre färg på din bildskärm? Att öka eller minska färginställningen påverkar skärmens färgmättnad, vilket betyder hur djupa och djärva färgerna är. Vrid upp hela vägen för att se hur det kan finnas något som "för mycket färg."
  • Färgton: Färginställningen är en av de mer flexibla inställningarna när det gäller definition, och vad den gör för din bildskärm kan variera beroende på tillverkaren. Ibland verkar det som en mer temperamentsfull ljusstyrka. På andra skärmar kan det påverka såväl färgen som dimheten. Vi pratar om färgton, och du vet när du har rätt, eftersom bilden blir så "realistisk" som möjligt.
  • Ljusstyrka: Det här är den enda inställningen som är mer självförklarande än färg. Om du ändrar detta kommer skärmen att bli mörkare och ljusare, och det är verkligen en fråga om personlig preferens. De flesta människor tenderar att hitta komfort i 75% -området. Prova det när dina omgivningar är både mörka och väl upplysta för att se till att båda fungerar.
  • Skärpa: Det finns en del vaghet i hur mycket skärmens inställningar kan hjälpa till med skärpa. Så mycket av det beror på upplösningen och kvaliteten på materialet du tittar på (t.ex. en högupplöst film kontra en SD YouTube-video, eller ett professionellt foto mot en som din telefon tog). Det kommer att göra kanterna på din bild mörkare och mer definierade. Att ha denna inställning för låg ger en mjuk, disig bild.