Huvud sociala media Hur man berättar för falska nyhetssidor från riktiga nyheter
sociala media

Hur man berättar för falska nyhetssidor från riktiga nyheter

Hur man berättar för falska nyhetssidor från riktiga nyheter
Anonim

Vad du kan göra för att stoppa spridningen

 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • Pinterest
 • av Elise Moreau

  Elise Moreau är en digital marknadsförare, författare på webben och copywriter. Hon har täckt webbtrender för och tidigare About.com, sedan 2011.

  Falska nyheter (även kallad hoaxnyheter) hänvisar till webbplatser som finns för att medvetet publicera och marknadsföra falsk, vilseledande information och propaganda. De gör det av det uppenbara skälet att få läsarna till sina webbplatser så att de kan tjäna pengar på reklam, men de gör också detta för att förvirra läsarna genom att sprida förändrade fakta i sina berättelser. Enligt The New York Times krediteras falska nyheter att de påverkar resultatet av politiska val (i USA och på andra håll).

  Även om falska nyheter har funnits i åratal, tycktes allmänhetens medvetenhet ha toppat hösten 2016 eftersom det gav alla något att skylla på valdeltagandet i det amerikanska presidentvalet 2016, orsakat vad som kunde ha varit en dödlig attack som ett resultat av Pizzagate-konspiration och motiverad Facebook-anledning att arbeta med att ge användarna praktiska sätt att bekämpa krånglar. Även nu pågår president Donald Trump fortfarande om falska nyheter.

  För att kompensera problemet finns det nu falska nyheter om andra falska nyheter, vanliga nyhetswebbplatser kallas den verkliga skyldigheten till falska nyheter och falska nyhetssajter hotar stämning av mainstream-webbplatser.

  Oavsett hur dåliga falska nyheter till och med verkar, skulle alla kunna dra nytta av bättre självreglering av sina webbsurfnings- och delningsvanor. Detta gäller inte bara för nyheter - det gäller alla typer av onlineinnehåll.

  När det gäller strikt att hantera falska nyheter kan följande tips emellertid hjälpa dig att lära dig hur du bättre identifierar dem så att du kan undvika vilseledande och bidra till spridningen av sådana berättelser.

  Kontrollera om webbplatsen är en självhostad WordPress-webbplats

  WordPress är den mest populära webbplattformen för att bygga webbplatser som ser ut och fungerar professionellt på ett ögonblick, och många falska nyhetssajter använder den för att vara värd för sina webbplatser. Större nyhetsställen som får massor av trafik och har mycket komplicerade bakändar och frontändar av funktionalitets- och säkerhetsskäl, vilket gör det mindre troligt att upptäcka tecken på WordPress i deras källkod.

  För att avgöra om nyhetssidan du tittar på är en enkel självhostad WordPress-webbplats, högerklicka på webbplatsen du vill undersöka och välj Visa sidkälla . Du ser ett gäng komplicerad kod visas i ett nytt fönster, och allt du behöver göra här är att skriva Ctrl + F eller Cmd + F för att få fram sökordsfunktionen i din webbläsare.

  Försök att söka efter nyckelord som: wordpress, wp-admin och wp-content. Alla tecken på dessa och du vet att det här kan vara en enkel webbplats som snabbt skapades med WordPress-plattformen.

  För att vara tydlig, bara för att en webbplats är skapad med WordPress betyder det inte att det är falska nyheter. Det är bara en annan möjlig indikator (eftersom det är så enkelt att skapa en webbplats baserad på WordPress).

  Undersök domännamnet på webbplatsen du läser

  Se till att du klickar på artikeln för att visa den i din webbläsare innan du delar den. Tyvärr är en stor del av problemet att dela om artiklar som har saftiga rubriker innan du ens klickar på dem först. Det är alldeles för svårt att berätta om en berättelse är falsk eller inte genom att titta på rubriken i ditt sociala nyhetsflöde eller i dina Googles sökresultat.

  Ibland är det verkligen lätt att upptäcka en falsk nyhetssajt bara genom att titta på dess domännamn eller dess URL. Till exempel är ABCNews.com.co en ganska välkänd falsk nyhetssajt som syftar till att lura läsarna att tro att det är den verkliga ABCNews.go.com. Hemligheten ligger i att leta efter extra skissartade ord som kan följa med varumärken och om webbplatsen slutar på något som de mest ansedda webbplatserna inte använder. I det här exemplet ".co" i slutet av URL: n. CBSNews.com.go och USAToday.com.co är två andra exempel.

  Om en webbplats har en neutral typ av namn som kan vara legitim - som NationalReport.net eller TheLastLineOfDefense.org (båda förfalskade nyhetssidorna, förresten) - kommer du att gå vidare till nästa steg nedan.

  Kör din berättelse genom denna sökmotor för Hoaxes

  Ett av de mest användbara verktygen som finns tillgängliga för oss som vill ha grundligare svar utöver vad några extra Google-sökningar visar oss måste vara Hoaxy - en sökmotor byggd för att hjälpa människor att visualisera och avgöra om något de tycker på nätet är falskt eller verkligt. Ett gemensamt projekt mellan Indiana University och Center for Complex Networks and Systems Research, Hoaxy, har utformats för att hjälpa människor att avgöra om något är verkligt eller inte genom att spåra och integrera social delning av länkar publicerade av pålitliga, oberoende faktakontrollorganisationer.

  När du har genomfört en sökning kommer Hoaxy att ge dig de resultat den kan hitta för anspråk (vilket tyder på att de kan vara falska) och resultat från relaterade faktakontrollsajter. Medan sökmotorn inte berättar exakt om något är falskt eller verkligt, får du åtminstone se exakt hur det har spridit sig på nätet.

  Om du vill hålla dig uppdaterad med falska nyhetsberättelser och rykten som cirkulerar på nätet, kanske du också regelbundet vill kolla in Snopes.com, som utan tvekan är den bästa faktakontrollerande webbplatsen på internet.

  Rapporterar andra ansedda webbplatser detta?

  Om en potentiellt legitim nyhetskälla rapporterar en stor berättelse kommer andra ansedda webbplatser att rapportera om den också. En enkel sökning efter historien gör att du kan se om andra täcker ämnet på mer eller mindre samma sätt.

  Om du kan hitta officiella nyhetsställen som CNN, Fox News, The Huffington Post och andra som rapporterar om det, är det värt att gräva in i dessa historier också för att kontrollera och se om sammanhanget stämmer över alla webbplatser som rapporterar om samma historia. (Red. Anmärkning: Även vissa officiella försäljningsställen har anklagats för att ha levererat mindre än sanningsenliga nyheter. Slå upp "CNN-falska nyheter" på Google så ser du vad vi menar.)

  När du gör detta kanske du märker att nyhetssajter tenderar att länka till varandra för att säkerhetskopiera deras information, så att du kan hitta dig själv gå runt i cirklar genom att följa dessa länkar. Om du inte kan hitta vägen tillbaka till några kända / ansedda webbplatser genom att börja från en oigenkännlig webbplats, eller om du märker att du går i en kontinuerlig loop när du klickar från länken för att länka, är det en anledning att ifrågasätta berättelsens legitimitet.

  När du gör din sökning är det viktigt att hålla koll på datumet för artikeln. Att hitta gamla berättelser i dina resultat tyder på att den falska nyhetswebbplatsen har tagit en gammal historia (som kan ha varit legitim vid den tiden) och sedan repurposed den. De kanske till och med har manipulerat det så att det är mer chockerande, kontroversiellt och felaktigt.

  Kontrollera berättelsens sourcing och användning av citat

  Om en webbplats inte har några länkar till källor eller använder något liknande, "säger källor …" för att säkerhetskopiera sina påståenden, kan du ha en falsk nyhetsberättelse framför dig. Om det finns länkar i berättelsen, klicka på dem för att se vart de går. Du vill att de ska länka till webbplatser som är välrenommerade (BBC, CNN, The New York Times, etc.) och har en god erfarenhet av rapportering av fakta.

  Om det finns citat i berättelsen, kopiera och klistra in dem i Google för att söka och se om några andra webbplatser som rapporterar om samma berättelse har använt citaten. Om du inte hittar någonting kan citatet vara ett komplett fiktion som skapats av författaren.

  Vem kör webbplatsen du läser?

  En sak du definitivt bör leta efter på varje nyhetssida du litar på är en Om-sida. En riktig nyhetssajt bör berätta allt om sig själv, inklusive när den grundades, dess uppdrag och vem som driver den.

  Webbplatser som inte har Om sidor eller webbplatser som har Om sidor med tunt innehåll, vagt innehåll eller innehåll som låter som ett tydligt skämt bör definitivt signalera en röd flagga.

  Ta till exempel en av våra favoritfalsa nyhetssajter. ABCNews.com.co har inte ens en About-sida, men det finns en liten stöt i sidfoten som lyder:

  Tack till ABC News President & CEO, Dr. Paul "Un-Buzz Killington" Horner för att göra ABC News till den största webbplatsen i multiversen.

  Det blir bara värre efter det, men den första meningen ensam (och naturligtvis den fullständiga bristen på About-sida) är ett ganska tydligt tecken på att webbplatsen inte ska lita på.

  Undersök historiens författare

  Leta efter författarens byline på själva artikeln. Om en byline inte låter väldigt professionell är den förmodligen inte.

  Ibland kan författaren till historien vara en död källa för en falsk nyhetshistoria. I själva verket kan sökning på en författares namn få resultat om deras författarskap efter kända falska nyhetswebbplatser, vilket är allt du verkligen behöver för att bekräfta att historien verkligen är falsk.

  Om en Google-sökning efter författarens namn inte ger några väsentliga resultat kan du försöka söka efter deras namn på Twitter eller LinkedIn. Många officiella journalister har verifierat Twitter-profiler och betydande uppföljningar, som är ett par saker att se upp för. Och om du kan se dem på LinkedIn, titta på deras tidigare erfarenhet, utbildning, rekommendationer från anslutningar och annan information för att avgöra deras professionalism.

  Ser foton och videor ut som legitima?

  Officiella nyhetsställen får ofta egna foton och videor direkt från källan, så om ett foto i en artikel ser ut som generiskt, ta det som ett tecken för att undersöka det ytterligare. Även om det ser legitimt ut, är det värt att göra en omvänd sökning efter det på Google för att se om du kan hitta var det verkligen kommer ifrån. Om du hittar massor av kopior av den någon annanstans - särskilt till källor som inte är relaterade till artikeln du undersöker - är det ett bra tecken på att artikelns författare stal fotot från någon annanstans.

  På samma sätt med videoklipp, om en video har inbäddats i artikeln, klicka för att öppna den på den ursprungliga videoplattformen för att se vem som publicerade den och datumet då den publicerades. Om videon laddades upp av webbplatsen själv, gör en sökning på Google eller YouTube efter titeln eller en av de viktigaste citat som du kan välja ur videon. Om något dyker upp som inte stämmer överens med artikeln i fråga (och särskilt om datumet är långt bort) är det förmodligen bäst att lämna den där och anta att den inte är legitim.