Huvud sociala media Hur man berättar för en Facebook-vän från en Facebook-hackare
sociala media

Hur man berättar för en Facebook-vän från en Facebook-hackare

Hur man berättar för en Facebook-vän från en Facebook-hackare
Anonim

Är mormor av hennes rocker eller har hennes konto bara hackats?

 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • Pinterest
 • av Andy O'Donnell

  En senior säkerhetsingenjör som är aktiv inom internet och nätverkssäkerhet.

  91

  91 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Har din mormor bara postat en Facebook-länk till "Hot Shocking Sexiga bilder av Britney Spears"? Kanske är det hur din mormor rullar, men det är troligt att det är förmodligen hackaren som bara "plockade" sitt Facebook-konto. Här är några tips för att hjälpa dig se skillnaden mellan Facebook-vän eller fiende.

  Är inlägget otecken för den person som publicerar det?

  Vi ska gå ut på en lem och säga att mormödrar vanligtvis inte vill skicka porrlänkar till sina närmaste vänner och familjemedlemmar. Detta inlägg är uppenbarligen långt ur karaktär för henne, vilket gör det mycket troligt att någon annan använder sitt konto. Länken som skickades från hennes konto kommer sannolikt att skicka dig till en phishing-webbplats eller uppmana dig att installera en falsk Facebook-applikation som kan tappa din personliga information.

  Används språket i posten normalt för regionen?

  Med tanke på internetens globala räckvidd kan ett Facebook-konto hackas var som helst i världen. Hackare kommer att försöka efterge sig användaren av det hackade kontot så bra de kan. Problemet är att om hackaren inte är hemmahörande i sitt offer för land, kan de kanske inte exakt imitera de samtalskritiska uttryck eller lokala slang som används i landet där deras offer är hackat.

  Låt oss föreställa oss ett exempel:

  • Faktiskt inlägg från mormor: "Lycka till med dina tester nästa vecka, älskling. Jag är säker på att de kommer att bli en bit kaka."
  • Hacker som försöker efterlikna mormor från sitt hackade konto: "Kan lyckan vara med dig för dina undersökningar. Det kommer att bli en bit pizza."

  Detta borde vara en död giveaway som mormors konto har hackats eller åtminstone att någon måste kontrollera och se till att hon tar alla sina riktiga mediciner.

  Ber posten om pengar eller phish för personlig information?

  Det finns ett populärt bedrägeri på Facebook där en hackare som använder ett komprometterat konto efterliknar någon och publicerar att de behöver pengar eftersom de går förlorade i ett främmande land eller fastnar någonstans utan deras pass, plånbok osv. Ivriga att hjälpa en vän i behov, Facebookvän ansluter dem till pengar bara för att få reda på senare att de har tappats av en hacker.

  Vad händer om din vän verkligen är förlorad och i nöd? Du skulle hata att lämna dem strandade, eller hur? Ring din vän eller kolla med deras familj för att se om historien är sann. Om du inte kan verifiera historien via telefon eller på annat sätt, ställa din vän (eller hackaren) frågor som bara din vän bör veta svar på (och inte saker som de kunde hitta på din Facebook-profilsida).

  Ser länken i inlägget konstigt ut eller använder du en länkförkortningstjänst som Bit.ly?

  Folk älskar att använda länkförkortningstjänster eftersom de kan ta en enorm webbadress och förkorta den till bara några tecken, vilket gör det lättare att komma ihåg och tillräckligt kort för att passa in i ett Twitter-inlägg. Problemet är att länkförkortningstjänster som Bit.ly ofta används av hackare för att maskera de riktiga destinationswebadresserna för phishing-webbplatser eller annan skadlig webbaserad skadlig programvara.

  För att verifiera den verkliga destinationen för en förkortad länk bör du kontrollera länken med en länkförlängningswebbplats som CheckShortURL. Den förlängningswebbplatsen visar destinationens omdirigeringslänk utan att behöva besöka den själv. Detta låter dig kontrollera om det är säkert innan du åker dit.

  Placerades inlägget på väggarna hos alla Posterens Facebook-vänner?

  Om du ser ett udda inlägg på din vägg, kolla om det också finns på några av dina gemensamma vänner.

  Många hackare och falska Facebook-appar kommer att försöka sprida sina länkar som ett virus genom att missbruka Facebook-tillståndet "Tillåt vänner att publicera på min vägg" som många av oss har aktiverat. Hacker- och / eller skurk-appen skickar vanligtvis samma bedrägeri eller phishing-länk till väggen hos varje vän på offrets vännerlista. Detta gör att de snabbt kan sprida länken eller appen till så många människor som möjligt. Dessutom sprids inlägget ännu längre eftersom väggposter dyker upp i live-flödet och många människor kommer att dela något utan att ens besöka det först.

  Så nästa gång din vän lägger ut något som "Jag har en gratis iPad och du kan också genom att klicka på länken nedan", tänk två gånger innan du blint klickar på den eller delar den och ställer dig själv frågorna ovan. Gå nu och kolla din mormor, för guds skull!