Huvud webbsökning Hur man upptäcker en falsk vänförfrågan
webbsökning

Hur man upptäcker en falsk vänförfrågan

Hur man upptäcker en falsk vänförfrågan
Anonim

Kanske dras attraktiva modeller till dig … eller inte

 • Det bästa på webben
 • Sökmotorer
 • Att köra en webbplats
 • av Andy O'Donnell

  En senior säkerhetsingenjör som är aktiv inom internet och nätverkssäkerhet.

  1697

  1697 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Skickade någon underbar modell en vänförfrågan på Facebook? Du söker i ditt minne men kommer inte ihåg den person som vill lägga till dig som vän. Är de verkliga eller är detta en falsk vänförfrågan? Var misstänksam; personen kan vara ute efter information som du inte vill dela med en främling.

  Varför någon skickar en falsk vänförfrågan

  Du kan få falska Facebook-vänförfrågningar av valfritt antal skäl - vissa ofarliga, andra skadliga. Typer av personer som skickar falska eller skadliga vänförfrågningar inkluderar:

  • Scammers : Scammers skapar falska Facebook-profiler och begär att vara din vän för att få tillgång till personlig information som du begränsar till "bara vänner." Den här informationen kan inkludera din kontaktinformation för skräppost eller annan personlig information som kan vara användbar för att ställa in dig för ett nätfiskeattack.
  • Skadliga länkar : Du kan få vänförfrågningar från angripare som skickar skadliga länkar till skadlig programvara eller nätfiskewebbplatser som hamnar i ditt nyhetsflöde på Facebook efter att du har accepterat vänförfrågan.
  • Catfishers : Som MTV-tv-serien "Catfished" har visat upprepade gånger kan personen bakom den sexiga profilbilden inte likna bilden. Catfishers skapar detaljerade onlineprofiler med bilder av modeller i ett försök att ansluta offer som letar efter kärlek på nätet. De kan skicka slumpmässiga vänförfrågningar till ett stort antal människor innan de hittar ett villigt offer.
  • Ex-fru, ex-man, ex-flickvän, ex-pojkvän : Om ett förhållande slutar dåligt och du är ovänlig med personen, kanske du tror att ditt ex är ur din krets av Facebook-vänner. Ditt ex kan dock hitta en väg tillbaka till ditt Facebook-konto genom att skapa en falsk profil och bli vän med dig med ett alias. De följer med vad du gör, utan att du känner till ditt ex på andra sidan skärmen.
  • Nuvarande hustru, make, flickvän, pojkvän : Om din make eller betydande annan testar din trohet på ett skrupelfria sätt kan de ta till sig en falsk profil med en attraktiv profilbild för att testa dig genom att se om du svarar på suggestiva inlägg eller chattar . Din make kan spela in denna information med avsikt att använda den mot dig senare.
  • Privatutredare : Privatutredare kan använda falska profilfrågor för att lära sig mer information om dig - den typ av information som du normalt begränsar från allmän syn och reserverar endast för vänner.

  Hur man upptäcker en falsk vänförfrågan

  Leta efter ledtrådar som en vänförfrågan kanske inte är äkta. Ställ dig själv dessa frågor för att avgöra om vänförfrågan kan komma från en falsk profil:

  • Känner du förfrågaren eller har några vänner gemensamt? Om ditt svar är "nej" har du din första ledtråd. Om du inte kan komma ihåg att träffa personen i det verkliga livet eller träffa några gemensamma vänner, kan vänförfrågan ha skickats till dig under falska anspråk. Kontrollera personens vännerlista om den är synlig och klicka på den ömsesidiga listan för att se någon du båda känner. Kolla med dina gemensamma vänner för att se om de känner personen.
  • Är vänförfrågan från en attraktiv person av motsatt kön? En kille som får en slumpmässig vänförfrågan från en vacker kvinna som han inte känner borde misstänka en skada. Detsamma gäller för damerna. En vänförfrågan med en bild av en attraktiv person som poserar provocerande är betet som ofta används av människor som skapar falska vänförfrågningar.
  • Kommer begäran från en person med en begränsad Facebook-historia? Om personen enligt sin Facebook-tidslinje gick med på Facebook för en kort tid sedan, är detta en aning om att vänförfrågan är falsk. De flesta legitima Facebook-användare har en lång historia på sin tidslinje som går tillbaka flera år. Falska profiler skapas ofta hastigt, och de flesta profiler anger när personen gick med på Facebook. Om de anmodande Facebook-kontot och tidslinjen skapades för 12 dagar sedan försöker personen troligt att bedra dig.
  • Har personen ett ovanligt litet eller stort antal vänner och är de alla av samma kön? Fiktiva profiler kan ha ett extremt litet eller omöjligt stort antal vänner på sina vänner. Anledningen? De har troligtvis lagt lite ansträngningar på att skapa den falska profilen, eller så sköt de massor av vänförfrågningar och fick massor av svar. En annan ledtråd är könet på de som finns på deras vänner. Beroende på vem personen bakom den falska profilen riktar sig, kommer du förmodligen att se vänner som främst är av motsatt kön hos den som begärde, eftersom det är troligt vem personen riktar sig med de falska vänförfrågan. Om begäran kommer från en dam som riktar sig till män, förvänta dig nästan alla män i vänner listan, istället för en blandning av män och kvinnor som du skulle förvänta dig av en riktig person.
  • Finns det lite personligt innehåll på deras tidslinje? Du kommer troligtvis inte se mycket av den dagliga aktiviteten i en falsk profil på grund av den ansträngning som krävs för att generera "riktigt" innehåll. Du kanske ser några bilder, kanske några länkar, men du kommer förmodligen inte att se många platsincheckningar eller statusuppdateringar. Detta kanske eller kanske inte är sant för svindlare av catfishing-typen, eftersom de kan spendera mycket tid och ansträngning för att få deras online-persona att verka så riktiga som möjligt.

  Nästa gång du får en slumpvis vänförfrågan ställer du dig själv dessa frågor och använder dina svar för att avgöra om du just har upptäckt en falsk vänförfrågan. Vid tveksamhet är den bästa åtgärden att inte acceptera begäran.