Huvud Hemmabio Hur Sibilance påverkar ljudet
Hemmabio

Hur Sibilance påverkar ljudet

Hur Sibilance påverkar ljudet
Anonim

 • Musik för ditt liv
 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • Kapa banden
 • avGary Altunian

  En branschveteran i konsumentelektronikbranschen och skrev om hemmaljud och hemmabiosystem.

  22

  22 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Om du lyssnar på tillräckligt med musik kommer du så småningom att stöta på situationer där sangen du hör kan låta lite av. Lite rå, bitande eller hård. Kanske lite som att någon kastade en upprörd, orm i spårinspelningarna. Det tar inte lång tid för musiken att känna sig lite tappande, vilket orsakar allmän trötthet från utökade lyssningssessioner. Om något av detta låter bekant, har du upplevt de oönskade och ofta obehagliga effekterna av sibilitet.

  Sibilance är ett ljud som kännetecknas av att uttala konsonanter, stavelser eller ord med bokstaven 's' (och ibland en 't' eller 'z'). Den hänvisar ofta till sång kontra andra aspekter av musik (t.ex. instrument, distorsion, etc.). Vid ljudåtergivning bör bokstäverna låta tydligt och tydligt, inte smeta, överdrivna eller förvrängda som i 'sh' eller 'ch.' Om bokstäverna låter som om det väses i stället för att sjunga, är sibilitet troligen den skyldige.

  Hur Sibilance inträffar

  Sibilitet är en naturlig del av mänskligt tal och integrerad i hur ord bildas, på många olika språk. Upprepa, "Sally säljer snäckskal vid stranden", några gånger snabbt, så får du en bra uppfattning om vilken typ av buller som sibilitet skapar. Men sådana ljud kan verka särskilt skarpa, ljusa eller till och med piercing när de återges av ljudsystem. Det kan hända sällan eller av munnen, oavsett om musik lyssnar på av hörlurar eller högtalare. Sibilitet uppstår ofta när man sjunger i det övre mellanområdet och över.

  Hur man minskar sibiliteten

  Det finns ett antal faktorer som kan bidra till att uppleva oönskad sibilitet. En enkel lösning är att stänga av musiken. Överskottsvolym tenderar att förvärra effekten av sibilitet genom distorsion när ljudsignalen blir för hög för drivrutiner eller komponenter. Ett annat alternativ är att justera frekvenserna med hjälp av en utjämnare, korrigera endast de berörda områdena istället för alla ljud tillsammans. Även om detta kan hjälpa, kommer det också att ändra musikens övergripande presentation.

  Med ljud är utrustningen viktig. Underhögtalare, hörlurar och komponenter (t.ex. förstärkare, mottagare, kablar etc.) kommer inte att vara lika kapabla eller exakta som bättre redskap från respekterade tillverkare. Källan betyder också. Till och med den bästa ljudutrustningen kan inte kompensera för digitala ljudfiler av låg kvalitet. Så om du fortfarande sitter fast och lyssnar på 128 kbps MP3 kan det vara en bra tid att överväga andra format och / eller re-digitalisera i högre kvalitet. Men ibland kommer källan till sibilitet från själva inspelningsprocessen. Mikrofonkvalitet och placering, vokalistuttalning och inspelningsverktyg är bara några av de saker som alla kan spela en roll i hur mycket sibilitet som finns i det slutliga resultatet.