Huvud köpa guider Hur skannrar fungerar
köpa guider

Hur skannrar fungerar

Hur skannrar fungerar
Anonim

Och vad en CCD är

 • Smartphones
 • Spel & konsoler
 • Gadgets
 • TV och hemmabio
 • kameror
 • Audio
 • avWilliam Harrel

  Datateknikredaktör, författare, författare och instruktör med över 30 års erfarenhet.

  Ja, det finns många typer av skannrar, men de flesta av dem (förutom kanske trumskannrarna som används i publiceringsbranschen) "fånga" data - vare sig det är textdokument, affärsgrafik eller foton, inklusive film, OH-film, bilder och negativ - på samma sätt, som är ämnet för denna artikel. Hur tar en skanner en hårddisksida, reproducerar dess innehåll och överför sedan informationen till en datorfil som du och jag kan göra med som vi vill?

  Laddad-kopplad enhet (CCD) -uppsättning

  Medan skannrar består av flera olika delar, såsom speglar, linser, motorer och mer. På de flesta av dagens skannrar är kärnkomponenten dock den laddade-kopplade enheten (CCD) -uppsättningen. En samling av ljuskänsliga dioder som konverterar fotoner (ljus) till elektroner, eller elektriska laddningar, dessa dioder är kända oftare som fotositer.

  Fotositer är ljuskänsliga; ju ljusare ljuset är desto större är den elektriska laddningen. Beroende på skannerns modell hittar den skannade bilden eller dokumentet sig till CCD-matrisen genom en serie objektiv, filter och speglar. Dessa komponenter utgör skannhuvudet. Under skanningsprocessen passeras skannhuvudet över målet (objektet som skannas).

  Beroende på skannern är vissa en-pass och andra är tre-pass, vilket innebär att de plockar upp objektet som skannas i antingen ett pass respektive tre. På en tre-pass-skanner plockar varje pass upp en annan färg (röd, grön eller blå), och sedan installerar programvaran de tre RGB-färgkanalerna igen och återställer originalbilden.

  Numera är de flesta skannrar en-pass, med linsen gör den faktiska separationen av de tre färgkanalerna, utan att användaren är klokare.

  Kontakta bildsensor

  En annan, billigare bildteknologi för att få lite mark nyligen är kontaktbildsensor (CIS) CIS ersätter CCD-arrayen, med sitt arrangemang av speglar, filter, lampa och linser, med rader med röda, gröna och blå (RGB) ljusemitterande dioder (LED). Här består bildsensormekanismen av 300 till 600 sensorer som sträcker sig över bredden på plattan eller skanningsområdet. Medan en bild skannas kombineras lysdioderna för att ge vitt ljus och lyser upp bilden, som sedan fångas av sensorer.

  CIS-skannrar ger vanligtvis inte samma nivå av kvalitet och upplösning som levereras av CCD-baserade maskiner, men då är de tidigare vanligtvis tunnare, lättare och billigare.

  Upplösning och färgdjup

  Vilka upplösningar du ska skanna i beror på var du planerar att använda bilden. Datorskärmar, surfplattor och smartphones kan verkligen inte visa upplösningar utöver cirka 72 punkter per tum (dpi), med HD-skärmar som stöder 96dpi. Det enda som händer när du skannar en bild med högre upplösning än den kan visas på, den främmande informationen kastas helt enkelt ut, vilket naturligtvis tar tid.

  Foton i dina avancerade broschyrer och andra media är å andra sidan en annan historia. För bästa möjliga resultat bör du alltid skanna dem minst 300 dpi och högre, mycket högre, om möjligt - bara om du behöver förstora bilden under layouten.
  Färgdjup definierar antalet färger som en viss bild (eller skanning) innehåller. Möjligheterna är 8-bitars, 16-bitars, 24-bitars, 36-bitars, 48-bitars och 64-bitars, med den förstnämnda, 8-bitars, stödjer 256 färger eller nyanser av grått och 64-bitars stödjande biljoner färger - mycket mer än det mänskliga ögat kan urskilja.

  Uppenbarligen, inom anledning, höga upplösningar och djupa färgdjup förbättrar skanningskvaliteten, naturligtvis med anledning. Färgerna, kvaliteten och detaljerna måste vara där innan du skannar. Oavsett hur bra din skanner kan den utföra mirakel.