Huvud digital kameror Hur man reparerar fläckar i dina digitala foton
digital kameror

Hur man reparerar fläckar i dina digitala foton

Hur man reparerar fläckar i dina digitala foton
Anonim

 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • Nyckelbegrepp
 • Tips för mobilfotografering
 • avKyle Schurman

  En frilansförfattare som har skrivit om digitala kameror och tekniken bakom dem sedan digitala kameror först dök upp.

  Det finns många orsaker till fotosprutor. Kanske har du slutat med fotoredigeringsutstryk efter att ha gjort några redigeringar på din bild. Kanske har du en lins som är täckt av något slags ämne, vilket skapar ett suddig område i bilden. Om ett objekt rör sig nära kanten på ramen i en långsam slutartid kan det se ut som en smet. Under natten kan foton, ett insekt som flyger nära kameralinsen reflektera ljuset och se ut som en smet. Och naturligtvis finns det den gamla standby-orsaken till en oönskad fläck: fotografens tumme i skottets hörn.

  Hur man reparerar fläckar i dina digitala foton

  Om du slutar med en digital bild som har ett område som är smetat eller suddigt, kan du använda fotoredigeringsprogramvara för att åtgärda problemet innan du skapar ett tryck … och ingen kommer någonsin att veta att du lägger tummen över en del av lins. Att reparera fotosprutor och reparera suddiga bilder kräver i princip samma tekniker och tips, så fortsätt att läsa för att lära dig de bästa metoderna för att fixa dessa problem … utan att göra något för att göra att fotoredigeringsprogramvaran skapar en extra smet!

  • Liten oskärpa i hela: Om fotot är fläcken är mer en lätt oskärpa som är rådande under hela fotot, kan du ha en situation där kameran rörde sig lite medan du spelar in fotot, vilket leder till en liten oskärpa i bilden från kameraskakning. De flesta fotoredigeringsprogramvaror - inklusive den populära Adobe Photoshop och Photoshop Elements - innehåller ett "skärpnings" -verktyg, vilket troligen kommer att eliminera en lätt oskärpa. De flesta program för bildredigering låter dig antingen skärpa ett litet område på fotot eller hela fotot, beroende på ditt specifika problem.
  • Förvärpa inte: När du använder programvara för fotoredigering för att skärpa ett foto, vill du vara särskilt försiktig så att du inte "övervässar" dina foton. Det är ett enkelt misstag att göra eftersom större skärpa verkar som om det alltid borde vara bättre. Övervässning får dock ofta bilden att få ett konstigt utseende och mönster, nästan som om du har infört brus i bilden. Börja med låga skärpningsinställningar med ditt fotoredigeringsprogram och kontrollera resultaten. Arbeta sedan långsamt upp till högre skärpainställningar om det behövs.
  • Stor eller liten: Innan du bestämmer dig för om du vill spendera tid på att reparera ett suddig digitalt foto, tänk på hur du vill använda fotot. Om du bara ska göra små utskrifter eller bara använda fotot på en webbplats eller på Facebook i en liten storlek kanske en liten oskärpa på ett foto inte märks. Ett stort tryck kommer dock att avslöja en smet varje gång.
  • Hitta smet: Områden på ett foto som kan vara särskilt problematiska med att avslöja suddighet och fläckar är alla områden som visar bokstäver eller siffror och områden som har rader med ränder. Var särskilt noga med att undersöka dessa områden på dina foton för att säkerställa den skärpa nivån du vill ha.
  • Överväg beskärning: Om området på fotot som innehåller smetan ligger längs en kant och inte riktigt lägger till något till fotot, kanske du kan beskära den delen av fotot och skära ut smetan samtidigt.
  • Skanna gamla utskrifter för att ta bort fläckar: Du bör kunna fixa fläckar i gamla fotoutskrifter med samma tekniker. Först måste du dock ha det gamla fototrycket skannat digitalt. För att spara dig mycket tid, se till att fotoscannern kan fungera i mycket hög upplösning. Det är värt att betala någon för att skanna dina fotoutskrifter om du är osäker på exakt hur du gör det på rätt sätt.
  • Vet när man ska säga när: Slutligen är vissa suddiga och smutsiga foton oavsett reparation, tyvärr även med den bästa fotoredigeringsprogramvaran. Om du har ett foto som är kraftigt suddig, antingen från betydande kameraskakningar eller eftersom det är i fokus, slösa inte din tid på att försöka lösa problemet. I stället, om möjligt, gå tillbaka och ta fotot på nytt och se till att det är så skarpt som möjligt.