Huvud antivirus Hur du skannar korrekt på datorn efter skadlig programvara
antivirus

Hur du skannar korrekt på datorn efter skadlig programvara

Hur du skannar korrekt på datorn efter skadlig programvara
Anonim

Släpp av din dator med trojaner, virus, spionprogram och mer

Du kanske redan har verktyget för borttagning av skadlig programvara installerat. Se i så fall till att du uppdaterar den med Windows Update så att den kan söka efter den senaste skadliga programvaran.

Ett sätt att påskynda skanningsprocessen är att ta bort tillfälliga filer så att anti-skadlig program inte behöver skanna igenom all den värdelösa data. Även om det inte är vanligt, om viruset lagras i en tillfällig mapp, kan detta till och med ta bort viruset direkt innan du startar skanningen.

 • Uppdatera din antivirus- / antivirusprogramvara installerad på din dator.

  Innan du kör en fullständig malware / virusscanning måste du se till att virusdefinitionerna är uppdaterade. Dessa regelbundna uppdateringar berättar för ditt antivirusprogram hur du hittar och tar bort de senaste virusen från din dator.

  Definitionsuppdateringar sker vanligtvis automatiskt men inte alltid. En del skadlig programvara riktar sig även specifikt till den här funktionen som en del av infektionen! Leta efter en uppdateringsknapp eller menypost för att starta kontroll- och uppdateringsprocessen för ditt antivirusprogram.

  Har du inte installerat en virusborttagare? Ladda ner en nu! Det finns flera gratis antivirusprogram tillgängliga, som AVG och Avast, och många som kan användas på provbasis utan kostnad, så det finns ingen ursäkt för att inte köra ett. På den anteckningen - håll dig bara till en. Det kan verka som en bra idé att köra flera antivirusprogram på en gång men i verkligheten orsakar det vanligtvis problem och bör undvikas.

 • Kör en komplett virusscanning på hela din dator. Om du råkar ha ett annat icke-persistent (inte alltid kör) antimalware-verktyg installerat, som SUPERAntiSpyware eller Malwarebytes, kör det också när detta är gjort.

  Kör inte bara den snabba systemsökningen som inte innehåller många viktiga delar av din dator. Kontrollera att du skannar alla delar av varje hårddisk och andra anslutna lagringsenheter på din dator .

  Speciellt, se till att alla virusscanningar innehåller master boot record, boot sektor och alla applikationer som för närvarande körs i minnet. Det här är särskilt känsliga områden på din dator som kan innehålla den farligaste skadliga skadan.

  Kan du inte logga in på din dator för att köra en skanning?

  Det är möjligt att din dator är infekterad så att du inte effektivt kan logga in på operativsystemet. Dessa är de allvarligare virusen som förhindrar operativsystemet från att lanseras, men det finns ingen anledning att oroa dig eftersom du har ett par alternativ som fortfarande kommer att fungera för att bli av med infektionen.

  Eftersom vissa virus laddas in i minnet när datorn först startar, kan du försöka starta upp till Safe Mode om du använder Windows. Det bör stoppa alla hot som automatiskt laddas när du först loggar in och låter dig följa stegen ovan för att bli av med virusen.

  Se till att starta Windows i säkert läge med nätverk om du ännu inte har laddat ner verktyget från steg 1 eller inte har några antivirusprogram installerade. Du behöver nätverksåtkomst för att ladda ner filer från internet.

  Ett annat alternativ för att söka efter virus när du inte har tillgång till Windows är att använda ett gratis startbart antivirusprogram. Det här är program som körs från bärbara enheter som skivor eller flash-enheter som kan skanna en hårddisk efter virus utan att starta operativsystemet alls.

  Mer hjälp för skanning av virus och skadlig programvara

  Om du har skannat hela datorn efter virus men misstänker att den fortfarande kan vara infekterad kan du prova en gratis virusscanner på begäran nästa. Dessa verktyg är fantastiska nästa steg när du är ganska säker på att din dator fortfarande har en infektion men ditt installerade antivirusprogram inte fångade det.

  En online-virusscanning med verktyg som VirusTotal eller Metadefender är ännu ett steg du kan ta, åtminstone i situationer där du har en bra uppfattning vilken fil (er) som kan vara infekterade. Det är mindre troligt att det är problemet som löser problemet men värt ett skott som en sista utväg - det är gratis och enkelt att göra.

  Om viruset inte verkar vilja tas bort med våra förslag, överväg att koppla från Internet så att skadlig programvara inte kan kommunicera med en fjärrserver för att ytterligare infektera din dator. Se bara till att om du gör detta, först ska du ladda ner och uppdatera allt som är relaterat till antivirusprogrammet och sedan koppla bort bara under virusscanningen.

  Är du inte säker på om du ska karantänera, ta bort eller rengöra viruset? Följ den länken för mer information om vad dessa villkor betyder. Du kan ångra att du permanent tar bort ett "virus" om det faktiskt är ett ofarligt, falskt larm.

  Du har också alltid möjlighet att radera hela hårddisken och börja om igen med ett nytt operativsystem, men gör det bara om du inte kan ta bort viruset från din dator. Av uppenbara orsaker rensar du alla dina filer genom att torka hårddisken rent. Det är emellertid en solid metod att bli av med virus som inte kan tycks rengöras med antivirusverktyg.

  Bör du säkerhetskopiera innan du kör virusscanningar?

  Säkerhetskopiera din dator innan en skanning låter kanske bra. När allt kommer omkring, vill du inte att dina viktiga dokument, videor, foton etc. ska tas bort tillsammans med virusen.

  Medan säkerhetskopiering kan vara användbar innan en virusscanning, var extra noga med vad du säkerhetskopierar. Det sista du vill är att spara alla dina datafiler i en säkerhetskopia och sedan radera virusen, bara för att få dem kvar i säkerhetskopian och återgå till en återställning!

  Tyvärr, om du inte vet exakt vad på din dator är infekterad, vet du inte vad som är säkert att säkerhetskopiera och vad som är bättre kvar på din dator för skanningen av skadlig programvara.

  Något du kan göra för att säkerställa att dina viktigaste filer säkerhetskopieras är att kopiera just dessa saker till en extern hårddisk eller säkerhetskopiera dem online, men lämna majoriteten av dina filer där de är. Det är osannolikt att virusscanningen ensamt skadar dina filer ändå.

  Ett annat sätt att titta på detta är att säkerhetskopiera allt du vill och sedan köra en virusscanning på din dator. Om något hittas, notera vilka filer som är infekterade och ta bort eller skanna de säkerhetskopierade filerna också för att säkerställa att hoten försvinner från både original och säkerhetskopior.