Huvud fönster Hur man öppnar, redigerar och konverterar DBF-filer
fönster

Hur man öppnar, redigerar och konverterar DBF-filer

Hur man öppnar, redigerar och konverterar DBF-filer
Anonim

 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • byTim Fisher

  Tim Fisher har 30+ års erfarenhet av professionell teknikstöd. Han skriver felsökningsinnehåll och är chef för.

  En fil med .DBF-filändelsen är troligtvis en databasfil som används av datahanteringsprogramvaran dBASE. Data lagras i filen i en matris med flera poster och fält.

  Eftersom filstrukturen är ganska enkel och formatet användes tidigt när databasprogram först uppstod har DBF betraktats som ett standardformat för strukturerad data.

  Esris ArcInfo lagrar data i filer som slutar i .DBF också, men det kallas attributformatet shapefile istället. Dessa filer använder dBASE-formatet för att lagra attribut för former.

  FoxPro Table-filer använder DBF-filändelsen också i databasprogramvaran som kallas Microsoft Visual FoxPro.

  Hur man öppnar DBF-filer

  dBASE är det primära programmet som används för att öppna DBF-filer. Filformatet stöds emellertid också i andra databas- och databasrelaterade applikationer, till exempel Microsoft Access, Microsoft Excel, Quattro Pro (en del av Corel WordPerfect Office), OpenOffice Calc, LibreOffice Calc, HiBase Group DBF Viewer, Astersoft DBF Manager, DBF Viewer Plus, DBFView, Swiftpage Act! och Alpha Software Alpha Anywhere.

  Du bör spara Microsoft Works-databasfiler i dBASE-formatet om du vill öppna dem i Microsoft Excel.

  GTK DBF Editor är en gratis DBF-öppnare för macOS och Linux, men NeoOffice (för Mac), multisoft FlagShip (Linux) och OpenOffice fungerar också.

  Xbase-läge kan användas med Emacs för att läsa xBase-filer.

  ArcInfo från ArcGIS använder DBF-filer i formatformatet attribut för shapefile.

  Den avslutade Microsoft Visual FoxPro-programvaran kan också öppna DBF-filer, vare sig de är i databas- eller FoxPro-tabellfilformatet.

  Hur konverterar jag en DBF-fil

  Det mesta av programvaran från ovan som kan öppna eller redigera DBF-filen kan troligen konvertera den också. Till exempel kan MS Excel spara DBF-filen till alla format som stöds av det programmet, som CSV, XLSX, XLS, PDF, etc.

  Samma HiBase Group som släpper ovan nämnda DBF Viewer har också DBF Converter, som konverterar DBF till CSV, Excel-format som XLSX och XLS, ren text, SQL, HTM, PRG, XML, RTF, SDF eller TSV.

  DBF Converter kan bara exportera 50 poster i den kostnadsfria provversionen. Du kan uppgradera till en betald utgåva om du behöver exportera mer.

  dbfUtilities exporterar DBF till filformat som JSON, CSV, XML och Excel-format. Det fungerar via dbfExport-verktyget som ingår i dbfUtilities-sviten.

  Du kan också konvertera en DBF-fil online med DBF Converter. Det stöder att exportera filen till CSV, TXT och HTML.

  Mer information om dBASE

  DBF-filer ses ofta med textfiler som använder filändelsen .DBT eller .FPT. Deras syfte är att beskriva databasen med memo eller anteckningar, i rå text som är lätt att läsa.

  NDX-filer är Single Index-filer som lagrar fältinformation och hur databasen ska struktureras; det kan innehålla ett index. MDX-filer är flera indexfiler som kan innehålla upp till 48 index.

  Alla detaljer om rubriken på filformatet finns på dBASE-webbplatsen.

  Släppandet av dBASE 1980 gjorde dess utvecklare, Ashton-Tate, till en av marknadens största affärsprogramvaruutgivare. Det kördes ursprungligen endast på operativsystemet CP / M-mikrodatorn men överfördes snart till DOS, UNIX och VMS.

  Senare det decenniet började andra företag släppa sina egna versioner av dBASE, inklusive FoxPro och Clipper. Detta ledde till att dBASE IV släpptes, som kom ungefär samtidigt som SQL (Structured Query Language) och den växande användningen av Microsoft Windows.

  I början av 1990-talet, med xBase-produkter som fortfarande är populära nog för att vara ledande inom affärsapplikationer, köptes de tre bästa företagen, Ashton-Tate, Fox Software och Nantucket, av Borland, Microsoft respektive Computer Associates.

  Kan du fortfarande inte öppna din fil?

  Om din fil inte öppnas med förslagen ovan, dubbelkontrollerar filändelsen för att se till att den faktiskt läser som DBF. Vissa filformat använder filändelser som stavas på liknande sätt men som verkligen är i ett helt annat format och inte kan öppnas med DBF-tittare och redaktörer.

  Ett exempel är DBX-filer. Det kan vara Outlook Express-e-postmappfiler eller AutoCAD-databasförlängningsfiler, men i alla fall kan de inte öppna med samma verktyg som nämns ovan. Om din fil inte öppnas med de databasprogrammen, kontrollera att du faktiskt inte har att göra med en DBX-fil.

  Om din fil verkligen är en DBK-fil kan den vara i filformatet Sony Ericsson Mobile Phone Backup. Det kan antagligen öppnas med Sony Ericsson PC Suite eller ett fil unzip-verktyg som 7-Zip, men det fungerar inte med databasapplikationerna ovan.