Huvud fönster Hur man öppnar, redigerar och konverterar BMP- och DIB-filer
fönster

Hur man öppnar, redigerar och konverterar BMP- och DIB-filer

Hur man öppnar, redigerar och konverterar BMP- och DIB-filer
Anonim

 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • byTim Fisher

  Tim Fisher har 30+ års erfarenhet av professionell teknikstöd. Han skriver felsökningsinnehåll och är chef för.

  En fil med BMP-filändelsen är en Device-Independent Bitmap Graphic-fil och kan därför kallas en DIB-fil för kort. De är också kända som bitmappsbildfiler eller bara bitmappar.

  BMP-filer kan lagra både monokrom och färgbilddata i olika färg / bitdjup. Även om de flesta BMP: er är okomprimerade och så är ganska stora i storlek, kan de valfritt bli mindre genom förlustfri datakomprimering.

  BMP-formatet är mycket vanligt, så vanligtvis faktiskt att många till synes ägda bildformat faktiskt bara byter namn på BMP-filer!

  XBM och dess nyare XPM-format är två bildformat som liknar DIB / BMP.

  DIB- och BMP-filer är inte riktigt identiska eftersom de två har olika sidhuvudinformation.

  Hur man öppnar en BMP- eller DIB-fil

  Det enhetsoberoende Bitmap Graphic-filformatet är fritt från patent och så många olika program ger stöd för att öppna och skriva till formatet.

  Detta innebär att de flesta grafikprogram som Paint and Photo Viewer i Windows, IrfanView, XnView, GIMP och mer avancerade program som Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements och Corel PaintShop Pro, alla kan användas för att öppna BMP- och DIB-filer.

  Eftersom .DIB-filändelsen inte används lika ofta som .BMP antar vi att det kan finnas några andra icke-grafikrelaterade program som använder filer som har en .DIB-filändelse. I så fall föreslår vi att du öppnar DIB-filen som ett textdokument med en frittekstredigerare för att se om det finns någon text i filen som kan vara till hjälp för att ta reda på vilken typ av fil det är och vilket program som användes för att skapa den.

  Om din BMP- eller DIB-fil inte öppnas med dessa bildvisare kan det vara felaktigt att du läser filändelsen. BML-filer (Bean Markup Language), DIF (Data Interchange Format), DIZ och DIC (Dictionary) delar vanliga bokstäver med DIB- och BMP-filer, men det betyder inte att de kan öppna med samma programvara.

  Med tanke på det mycket breda stödet för BMP / DIB-formatet har du antagligen redan minst två, kanske flera, installerade program som stöder filer som slutar i en av dessa tillägg. Även om det är bra att ha alternativ föredrar du antagligen ett program särskilt för att arbeta med dessa filer. Om standardprogrammet som för närvarande öppnar BMP- och DIB-filer inte är det du vill använda, se Hur du ändrar filassociationer i Windows för steg om vad du ska göra.

  Hur konverterar du en BMP- eller DIB-fil

  Det finns många gratis bildkonverteringsprogram som konverterar BMP-filer till andra bildformat som PNG, PDF, JPG, TIF, ICO, etc. Du kan till och med göra det i din webbläsare med onlinebildkonverterarna FileZigZag och Zamzar.

  Vissa BMP-omvandlare kanske inte låter dig öppna en fil som har filändelsen .DIB, i vilket fall kan du använda alternativ som CoolUtils.com, Online-Utility.org eller Picture Resize Genius.

  Om du vill skapa en .DIB-fil genom att konvertera en bild till DIB-format, kan du göra det med den gratis AConvert-omvandlaren online.