Huvud fönster Hur man öppnar, redigerar och konverterar ADOC-filer
fönster

Hur man öppnar, redigerar och konverterar ADOC-filer

Hur man öppnar, redigerar och konverterar ADOC-filer
Anonim

 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • byTim Fisher

  Tim Fisher har 30+ års erfarenhet av professionell teknikstöd. Han skriver felsökningsinnehåll och är chef för.

  En fil med ADOC-filändelsen är troligtvis en AsciiDoc-fil. Kort sagt, dessa typer av ADOC-filer används för att göra en vanlig textfil till ett format som är lättläsbart, till exempel HTML eller PDF.

  AsciiDoc är ett markeringsspråk för att skriva saker som programvarudokumentation och anteckningar, men det kan också användas som format för e-böcker eller bildspel, bland annat. Därför indikerar filtillägget .ADOC att filen använder AsciiDoc-språket för att lagra denna information.

  Till skillnad från andra markeringsspråk är ADOC-filer verkligen lätta att använda eftersom de bara är vanliga textfiler som lätt kan läsas av vem som helst i sin råa textform, även utan att förstå språk.

  Filer i AsciiDoc-formatet förblir vanligtvis inte i en fil som har .ADOC-förlängningen, utan skrivs istället med AsciiDoc-språket och översätts sedan till HTML, PDF eller något annat textbaserat format. Du kan se hur du gör det nedan.

  Om din ADOC-fil inte är en AsciiDoc-fil, kan den istället vara en Authentica Secure Office Protected Word-dokumentfil.

  ADOC-filer har inget att göra med DDOC-filer eller Microsoft Words DOC- och DOCX-format, även om deras filändelser är likadana.

  Hur man öppnar en ADOC-fil

  Eftersom AsciiDoc-filer är vanliga textfiler kan alla textredigerare öppna en. Se våra favoriter i den här listan över bästa textredigerare, men andra fungerar också, som den inbyggda Notepad-applikationen i Windows.

  Eftersom de flesta textredigerare förmodligen inte känner igen filer som har ADAD-förlängningen måste du först öppna textredigeraren och sedan öppna ADOC-filen via programmets öppna meny.

  ADOC-filer använder vanligtvis speciella syntax som kolon, perioder och parentes så att en AsciiDoc-processor kan visa ren text i ett format som är lättläst. Du kan lära dig mer om detta i Asciidoctor's AsciiDoc Syntax Snabbreferensguide.

  ADOC-filer som är Authentica Secure Office-skyddade Word-dokumentfiler kan öppnas med webbtjänsten Signa.

  Du kanske har ett program på din dator som försöker öppna ADOC-filen när du dubbelklickar eller dubbelklickar på den. Om så är fallet och du vill ändra det, se Hur man ändrar standardprogrammet för en specifik filändelseguide för att Windows ska använda ett annat program för att öppna ADOC-filen.

  Hur konverterar jag en ADOC-fil

  Du kan översätta en AsciiDoc-fil till HTML, PDF, EPUB och andra format med hjälp av Asciidoctor-processorn. Se hur gör jag ett dokument? guide på Asciidoctor webbplats för att lära dig hur. Innan du kan göra det måste du dock installera Asciidoctor.

  Vi känner inte till några filkonverterare som kan konvertera en Authentica Secure Office-skyddad Word-dokumentfil till ett annat format.

  Kan du fortfarande inte öppna din fil?

  Det är viktigt att se till att om du inte kan öppna din fil med ADOC-öppnarna eller omvandlarna, att du faktiskt har att göra med en ADOC-fil. Det är lätt att förväxla ett annat format med det här eftersom vissa filändelser ser väldigt lika ut.

  Som ett exempel, överväga ADO-filer. De ser ut som ADOC-filer men är verkligen Adobe Photoshop Duotone Options-filer som bara kan öppnas med Adobe Photoshop. Ett annat är ActivDox-dokumentformatet som använder ADOX-filändelsen.

  Något annat du kan prova om du har en ADOC-fil men inget av verktygen ovan ser ut som kompatibelt är att använda gå vidare och öppna den med en textredigerare och leta runt efter någon slags identifierande information som kan förklara formatet.

  Kom dock ihåg att även efter att du provat allt detta är det fortfarande möjligt att formatet som ADOC-filen är i är för dumt. Programvaran är kanske bara tillgänglig från en hårdvaraenhetens installations-CD, till exempel, men inte online.